maanantai 14. heinäkuuta 2008

Outpost (2008)

Sotilaita

Zombeja

Natsizombeja!

Ei kyseessä ei ole Shock Wavesin uusintaversio, mutta Outpost kyllä muistuttaa osaltaan sitä ja useampaa muutakin elokuvaa. Itseasiassa suomalaisesta näkökulmasta tarkasteltuna, Outpost kuulostaa juonikuvionsa perusteella eräältä tietyltä elokuvalta enemmän kuin muilta.
Joukko sotilaita (tarkemmin sanottuna palkkasotureita) lähtee metsään samoilemaan ja kohtaavat joukon zombeja. Siispä kohta osoitetaan että liha voi olla löysää, mutta helpolla sitä ei kuoleteta.

Hetkinen? Onkos tämä nyt se vähän puhuttu Stone's War? Ei nyt sentään, sehän on vielä vasta tuloillaan.

Siis Outpost kuulostaa tulevalta Stone's Warilta ja se kuulostaa Shock Wavesilta, mutta se myös kuulostaa ja näyttää Deathwatchilta joka puolestaan näytti ja kuulosti Bunkerilta. Isketään nyt samaan sarjaan sitten vielä se Dog Soldierskin, koska sekin osaltaan tulee Outpostista mieleen.
Vaikka Outpost tuo mieleen muistumia monesta elokuvasta, niin se ei kuitenkaan ole lainkaan hullumpi tekele. Perusidea siitä että joukko itseensä ja kykyihinsä uskovia ”ammattilaisia” kohtaa jotain joka menee yli oman ymmärryksen ja siten joutuvat alakynteen, on kuitenkin vielä hämmästyttävän toimiva. Niin Deathwatch, Bunker, Shock Waves ja Dog Soldierskin olivat vähintään vallan mainioita, vaikk'eivät kenties kaikki lajinsa valioita olleetkaan. Edellämainituista Dog Soldiers iski kyllä minuun kuin sappikivi virtsaputkeen. Joten Outpostin kiveen hakatun idean voivat pilata pääosin muut seikat.

Outpost on halpa ja se näyttää halvalta. Näyttelijät ovat pääosin kädestä, mutta tarpeeksi kelpoja pitääkseen natsizombielokuvan tasapainossa. Ei tälläiseen elokuvaan juuri mitään Anthony Hopkinseja ja Gene Hackmaneita kaivata.

Elokuvassa on paljon hyvää. Toisin kuin valtaosassa tämän hetken kauhuelokuvia, Outpostissa luotetaan paljon valoihin ja varjoihin ja erinomaisen musiikin luomaan tunnelmaan. Goreilu ei todellakaan ole määräävä tekijä tässä tapauksessa, vaikka lajityyppinsä vaatimuksen puitteissa jokseekin lihaisia kohtauksia on mukana. Mainittakoon tosin, että mistään Speedy Gonzales- zombeista ei ole kyse, eikä mistään suolet poskeen-mässäilystä.

Itseasiassa elokuvassa ei ole mitään suuremmin huonoa, kuin sen läpikotainen tuttuus.
Joten jos aiemmin mainitut elokuvat ovat mieleesi, katso ihmeessä Outpost. Ei se nyt maailmaasi mullista, mutta aina ennemmin se kuin I Am Legend.

Tähdet: ***

Outpost

Ps. Korostettakoon vielä, että Shockwavesin natsizombiet olivat vedenalaisia natsizombeja.
...NOIR

Ei kommentteja: