tiistai 15. huhtikuuta 2008

Suljetun Maailman Pojat (Song For a Raggy Boy, 2003)

Tätä elokuvaa minulle suositteli alunperin eräs Hanna, joten kiitos hänelle. Olin jo aiemmin pariin otteeseen harkinnut tätä, koska pääosassa oleva Aidan Quinn on mielestäni vallan mainio näyttelijä. En kuitenkaan aiemmin katsonut tätä syystä, että se näytti kannen perusteella niin pirun masentavalta.

Elokuva aloitetaan agressiivisesti kuvaamalla ränsistyneitä seiniä ja kahta teloitusta, joista toisen kuolleen silmät muuten liikkuvat vielä kuoleman jälkeenkin. Toisaalta koska kyseessä on uskonnollisesti virittäytynyt elokuva, niin uskottakoon että silmien liike oli viite kuolemanjälkeisestä elämästä.
Tämä ns. Rankka aloitus oli vain osoittamaan että elokuvan päähenkilöllä, Aidan Quinnilla on raskas taakka menneisyydessään joka tulee olemaan jokseekin tärkeässä asemassa myöhemmin elokuvan aikana.
Elokuvaa on nyt kulunut seitsemän minuuttia ja kuusi sekuntia kun pistän pausen päälle. Syy siihen on se, että aion ennustaa mitä elokuvassa tapahtuu.
Tähän mennessä elokuvaa katsonut tietää siis että Aidan Quinn on opettaja, jolla on ilmeisen raskas menneisyys ja hän on saapunut katoliseen kouluun/poikakotiin opettamaan jotain.
Oletan että elokuva tulee kulkemaan suurinpiirtein näin: Aidan Quinn ei ole pappishenkilö kuten muut koulun henkilökunnasta, joten hänen opetusmetodinsa ovat erilaiset. Quinn ei varmastikaan usko samanlaiseen katumuksen ja kärsimyksen tiehen kuin muut ja tämä kiukuttaa muita opettajia. Oppilaat fanittavat kuitenkin Quinnia kybällä, kunhan ensin pääsevät irti arkuudestaan. Quinn kokee dramaattisen tilanteen elokuvan aikana, jossa hänen menneisyytensä palaa kummittelemaan ja hän kyseenalaistaa oman itsensä tarkoituksen. Lopulta pappishenkilöstö lieventää ajatuksiaan Quinnista, oppilaat fanittavat ja Quinn kokee oman itsensä synninpäästön.
Nyt jatkan elokuvan katselua.

En voi väittää olleeni väärässä.
-Quinn tulee kouluun jossa esiintyy selkeää sadismia oppilaita kohtaan.
-Quinn on kova, mutta reilu, kun muut ovat vain kovia.
-Oppilaiden joukossa yksi on erityisen lahjakas muihin verrattuna ja hänessä Quinn näkee suurta potentiaalia.
-Opettajien joukossa yksi on erittäin sadistinen ja osoittaa selkeän vastenmielisyytensä Quinnin liberaaleihin opetustapoihin ja asenteeseen.
-Quinnin menneisyys sotilaana ja sodan kauhut kokeneena purkautuu aina välillä turhautumisena ja voimattomuuden tunteina.
-Lahjakas oppilas kuolee, sadistinen pappi kengitään pihalle ja Quinn saa annettua opetuksen reilusta pelistä poikakodin porukalle.

Ja koska kyseessä on katolilaisuuteen linkittyvä elokuva, niin tottakai elokuvassa esiintyy myös pedofiliaa, sillä mikäs pappiselokuva se sellainen on jos ei siinä poikia naida.
Koska kyseessä on tositapahtumiin pohjautuva elokuva, niin ilman lisäinformaatiota en mene kyseenalaistaan elokuvassa esiintyneitä ajatelmia ja tapahtumia. Mutta esimerkiksi tuo pedofiilipappi vaikutti olevan elokuvassa vain tuomassa hiukan lisää agressiota tarinaan, ei kuljettamaan sen juonirakennetta eteenpäin. Pedofiilipappiin kyllä kajotaan elokuvan aikana tarpeeksi, mutta varsinaisen päätarinan kannalta kyseessä on turha sivujuonne.
Kun tälläinen elokuva tehdään yhdysvalloissa, on lopputuloksena Kuolleiden Runoilijoiden Seura.
Kun tälläinen elokuva tehdään uudestaan yhdysvalloissa, on lopputuloksena Mona Lisa Smile.
Kun tälläinen elokuva siirretään sotatantereelle, on lopputuloksena Hyvää Huomenta Vietnam.
Joten kyseessä ei ole mikään ennenkuulumaton tarina, mutta koska Suljetun Maailman Pojat on Irlantilainen elokuva, niin siitä puuttuu sellainen Hollywoodin pintakiilto. Tätä elokuvaa on helppo suositella ihmisille, jotka kaipaavat laatudraamaa, mutta haluavat nähdä saman tarinan sielukkaampana kuin Kauniin Mielen.
Siispä kaikenkaikkiaan kyseessä on kaikesta yllätyksettömyydestään huolimatta ihan kiva, mutta ei kovinkaan erikoinen draama.

Tähdet: ***

...NOIR

Ei kommentteja: