It's just a movien elokuvakirjallisuus-aiheisen postauksen innoittamana päätin tehdä jotain samanlaista.
Vaikka tuolta hyllystä löytyvätkin ne "pakolliset" Ed Wood on Ed Woodit, tuhannet ja yhdet elokuvat, satunnaiset elämäkerrat ja triviakirjaset, niin kolme hakuteosta nousee selvästi muita useammin kätösteni hellään huomaan, joten päätin tätä kirjoitusta varten esitellä vain ne.
Ja vaikka joku on saattanut huomatakin minun arvostavan suuresti Fangoriaa, niin se kuten myös muutkin elokuvalehdet saavat pysytellä suosiolla poissa tästä teloitusryhmästä.
The Aurum Film Encyclopedia vol. 2: Science Fiction (1984)
Aurumin genrekirjoista minulla on myös vol. 1: The Western ja jossain vaiheessa pitäisi metsästää niitä puttuvia kirjoja. Joskin kun tämäkin tieteiselokuvia käsittelevä kirjajättiläinen on vuodelta 1984, niin en pidätä hengitystäni niiden muiden osien löytämiseksi.
Vuodesta 1895 vuoteen 1983 tieteiselokuvia esittelevä kirja on samalla kattava katsaus tuohon lajityyppiin, että myöskin asiallisesti kutakin kirjassa olevaa elokuvaa arvosteleva teos.
Kirja esittelee elokuvia niin laajalla kirjolla ja suurella maavalikoimalla, että jos sieltä jotain tärkeää puuttuu, niin sitä ei ainakaan ensilukemisella huomioi. Ja mukavasti edes 50-luvun atomielokuvabuumin aikana kirjassa ei sorruta jumittamaan pelkän amerikkalaisen elokuvan ääreen ja juuri tuo avarakatseisuus onkin tämän kirjan suuria plussia.
Lisäksi kirja on sellainen möhkäle, että jos sitä jaksaisi nostaa, niin sillä voisi pysäyttää Megatronin.
Video-opas 95 (1994)
Käytännössä suomalainen versio Leonard Maltinin silmiä rasittavista kirjoista, joten "mukana on asiantuntevat ja hauskat arviot yli 8500 elokuvasta" ja sitä asiantuntevuutta voikin pitää hieman lainausmerkeissä, sillä vaikka en kyseenalaista kirjan kokoajien ammattitaitoa, niin kyseessä on ymmärrettävästi sen verran lyhyet kirjoitukset kustakin elokuvasta, että jos elokuvan nimi on oikein niin se on jo tässä tapauksessa asiantuntevuutta. Mutta kieltämättä tuon lainauksen sisältö on paikkaansapitävä, koska lyhyistä tv-lehtien tyylisistä arvosteluista paistaa läpi huumori ja henkilökohtainen näkemys elokuvasta. Tietenkin 12 kirjoittajan näkemykset saattavat erota sen verran keskenään, että joku kirjoittaa huomattavasti toista avarakatseisemmin kuin toinen.
Kyseessä on mainio hakuteos johon minä palaan tyytyväisenä kerta toisensa jälkeen. Ja sääli, että tämä laajennettu versio aiemmasta vuoden 1992 kirjasta (joka minulla oli ennen uudempaa painosta) ei enää jatkoa nähnyt ja nyttemmin tälläiset kirjat ovat luonnollisesti päivittämistahtinsa vuoksi siirtyneet verkon puolelle.
Videouutiset: Luettelo numero 1 (1989)
Tämä on taatusti eniten selailemani elokuva-aiheinen kirja ja sen pystyy näkemään tuosta valokuvastakin joka paljastaa kirjan heikon hapen.
Kyseeessä on edellisten tapaan hakuteos, joka toisin kuin Aurumin kirja ei jaottele elokuvia julkaisuvuotensa mukaan, tai Video-oppaan aakkosjärjestyksen tahtiin, vaan lajityypeittäin. Kirjassa olevat elokuvat esitellään niiden takakansiteksteillä ja kansikuvilla, joten mitään elokuvakritiikkiä on turha hakea, koska tunnetusti kansitekstit toimivat enemmänkin mainoksina kuin arvosteluina. Mutta vähät siitä, sillä vanhat vhs-kannet, nuo ajoittain pahastikin yliampuvat kansitekstit ja itse kirja virheineen (takakannen aakkoshakemisto on kuin olisi joutunut Vincenzo Natalin Cuben sisälle) tekevät siitä erittäin hauskaa luettavaa.
Tätä kirjaa selaillessa suu loksahtaa useamman kerran auki niin muistoista, huomioista siitä että ai tuokin oli julkaistu suomessa kasetilla (esim. Cannibal Holocaust 2, tai The Burning) ja esimerkiksi tajutessaan kuinka usein samoja kansikuvia käytettiin eri elokuvissa
ja yksinkertaisesti vain ihastelemalla katoavaa kansitaidetta (esim. Bondit).
Noihin kansiin palatakseni, korjatkaa jos muistan väärin, mutta muistelen Markus Selinin joskus jutustelleen jossain haastattelussa siitä miten hän ja muut julkaisijat tekivät ennen "uniikkeja" leffakansia Suomen markkinoile. Ulkomaanmatkoilla ostettiin läjä halpapokkareita, revittiin kannet irti ja niistä koostettiin elokuvalle kansi. Jos muistatte kuinka monta kertaa tuli törmättyä kaikenlaisiin vääriin kuviin kansissa, niin en yhtään epäile etteikö edellinen toiminta olisi ollut totta ja ihan hiton hauskan kuuloista. Rakastan esimerkiksi niitä lännenpokkareiden ja Yöjuttujen kansia joissa käytettiin jotain Clint Eastwood-leffaa taikka Fright Nightia, vaikka itse sisällä olevat tarinat eivät liittyneet niihin laisinkaan. Ja rakkaus kohdistuu myös niihin lukuisiin leffakansiin joissa oli kuvaan laitettu pistooli, pari hylsyä, naisten käsineet ja vaikkapa jokin rahanippu. Loistavaa!
Siitä on kyllä annettava suuri miinus Videouutisille, ettei elokuvien alkuperäisnimiä ole listattu mukaan. Koska tätä läpikäydessä tulee koko ajan eteen elokuvia joita himoitsee, mutta joiden löytäminen on työn ja tuskan takana, kun ei saa selvää mikä sen elokuvan oikea nimi on.
5 kommenttia:
Hei jee, salaa toivoinkin, että joku muukin esittelisi leffakirjallisuuttaan. Ja vaikka tämä kommentti ei nyt ehkä tähän postaukseen kuuluisikaan, niin on kyllä kadehdittava tuo Fangoria-läjäsi, ihastelin sitä jo viimeksi.
Minulla on tuosta Video-oppaasta se edeltävä versio. Oli minulla jossain vaiheessa tuo 95 vuoden kirjakin, vaan annoin sen pois, paikallisen videovuokraamon käyttöön. Saivat penteleet kirjan hajalle muutamassa kuukaudessa. Hieman otti päähän silloin se....
Horros:
Se Fangoria-läjä oli valheellinen. SIITÄ PUUTTUI KAKSI LEHTEÄ!
Mikä kardinaalimunaus.
Tupperware:
Minä en edes harkinnut sen edellisen Video-oppaan antamista videovuokraamoon jossa työskentelin, juuri siitä syystä kun näin miten epäkunnioittavasti kollegani kohtelivat edellistä sinne hankittua hakuteosta.
Mistäköhän tuota 95 -kirjaa voisi vielä saada. Olisi ihan kiva saada omaan hyllyyn myös. Omistan tällä hetkellä vain 1001 movies that you should see before you die. Ja tietysti James Bond Ensyklopedia.
Ainakin yhdessä vaiheessa niitä liikkui ('92- ja '95-kirjaa) paljon divareissa, joten ne ovat oletettavasti paras paikka metsästyksellä.
Ja hintakaan ei päätä huimannut.
Lähetä kommentti