perjantai 31. elokuuta 2012

Barney-karhu 3 (Barney's Hungry Cousin, 1942-1954)

Barney-karhu (ja Benny-aasi) muistuvat itselleni parhaiten mieleen Carl Barksin sarjakuvina, mutta niin ne kuin muidenkaan tekevät Barney-sarjakuvat, saati nämä animaatiot eivät pahemmin koskaan tajuntaani räjäyttäneet. Tosin ne Barksin jutut olivat aika hauskoja.
Barney oli vain liian persoonaton, liian tavallinen tehdäkseen syvempää vaikutusta. Vaikka ainakin Barksin versiosta hän jäi mieleeni jonkinlaisena Aku Ankan ja Kuuno Kaakkurin ristisiitoksena. Ainakin siinä mielessä, että Barney oli Ankan tavoin hyvin epäonninen yrityksissään ja Kaakkurin tavoin tuntui olevan suht' yritteliäs uusien menestystarinoiden tavoittelija.
No jos ei muuta, niin ainakin hän näyttää Walter Matthaulta.

Vaikka tämä kasetti saattaakin alkuperäisnimellään viitata yhteen tiettyyn tarinaan ja antaa siten käsityksen siitä, että kyseessä olisi yksi kenties jopa pitkäkin kertomus, niin kuitenkin kuten yleensäkin tämän kaltaisissa julkaisuissa, on kyseessä kokoelma eri vuosina tehtyjä lyhytanimaatioita.

NÄLKÄINEN SERKKU (Barney's Hungry Cousin, 1953)

Barney lähtee Kansallispuistoon ja saa huomata paikallisen lajjitoverinsa koettavan ryövätä mukana tuodut ruuat. Tarjolla on klassinen alunaa nassuun-kohtaus ja perinteistä menit minne vain, niin minä olen siellä-absurdismia. Niin ja näyttääkö Barneyn auto tutulta?

INNOKAS APURI (Busybody Bear, 1952)

Barney päättää olla avulias ja vähentää metsässä touhuavan majavan töitä, mutta kömpelö karhuystävämme on ymmärrettävästi enemmän tiellä kuin avuksi ja niinpä majava koettaa murhata hänet.

SOTAKOIRAT (War Dogs, 1943)

Ei Barneyta, sillä tämä on ilmeisesti noita kannen tarkoittamia muita kaveruksia. Kyseessä on maailmansota-aiheinen propagandatarina jossa näytetään nyhverömäisen koiran avulla miten joukkoja koulutetaan sotaan ja tarinan IMDb-keywordsit kertovat kaiken tarpeellisen: "racial stereotype", "negative asian stereotype", "racism". Hah! No, hei c'mon, se on on vain samalla  tavalla rasistinen kuin mikä tahansa aikansa propagandavideo, joten vakavissaan sitä ei tule ottaa.

HAIKARA LOMALLA (The Stork's Holiday, 1943)

Ei Barneyta.

Syntyvyys on laskenut hälyyttävästi ja syynä on se, että Robet Mitchumilta The Night of the Hunterissa näyttävä haikara nimeltä Haikara on lopettanut bisnekset päädyttyään rutiinikeikalla vihollistulen kohteeksi. Eli kyllä, jälleen sotapropagandaa. Onneksi kuitenkin omatunto pitää saarnan ja Haikara lähtee takaisin pitämään huolen, että maailmaan (eli Yhdysvaltoihin) kasvaa uusia aseenkantajia.

LEMPEÄ LINTUKOIRA (Bird-brain Bird Dog, 1954)

Barney haluaa ampua lintuja hengiltä, joten avuksi hankitaan hölmö koira.
"You get out and get me something to shoot at", minkä koira ymmärtää jonain aivan muuna kuin lintumassacrena, koska luonnollisestikin koira kuuluu Lintuhullujen yhdistykseen.
Sisältää varmasti kipeimmän vitsin tällä kasetilla, kun taikatempun seurauksena koiran pään sisällä liikkuu lintu kuin Alien ikään. Kyseessä on suosikkini kasetin animaatiosta, koska parhaimmillaan ylletään Väiskin, Repen ja Elmerin triangelidraamaan jossa kuolema on alati läsnä.

POHJOISNAVAN KAUHU (Polar Pest, 1944)

Barneyn luokse saapuu sukulaisjääkarhupoika ja siinä missä päähenkilömme koettaa vältellä myrskyävän talven aiheuttamaa hypotermiaa, nauttii jääkarhupoika kaikesta mikä jäädyttää kielen rautaputkeen.

KUKOISTAVA PUUTARHA (Victory Garden, 1942)

Barney aloittaa vihannesten viljelemisen patrioottisen musiikin tahdissa ja kertojaäänen avulla esitetty tarina muistuttaa aika paljon niitä Hessu Hopo-tarinoita joissa hän rakentaa taloa, tms. Mutta koska tämän animaation tekoajankohta on mikä on, niin tottakai viittauksia sotiemme urhoihin tehdään enemmän kuin tarpeen. 

MAISSIROSVOT (Cobs and Robbers, 1953)

"Varoitus variksille. Tunkeutujat ammutaan" lukee Barneyn maissipellon laitaan asettamassa kyltissä, mutta arvatkaapa mitä. Ei toimi.

VALOPÄÄ (Bear Raid Warden, 1944)

Suomenkielinen nimi on loistava ja itse tarinassa Barney on yövartija pitämässä huolen, että maassa on täyspimennys vihollispommitusten varalta.

SUKELLUKSISSA (Goggle Fishing Bear, 1949)

Barney on uiskentelemassa kun tapaa leikkisän hylkeen ja hai koettaa murhata nallen.

PERINTÖKARTTA (Heir Bear, 1953)

Barney saa perintönä kartan joka kertoo hänen omalla pihallaan olevasta aarteesta, mutta tuon rahakirstun on ominut jokin siiseli omaksi sängykseen. Verokarhu vie kaiken.

Tarinoiden animaatio on sujuvaa ja suurin osa vitseistä osuu maaliinsa, mutta Barney on vain hieman turhan valju hahmo ja vaikka nuo maailmansota-jutut tarjoilevat ajoittain hauskasti vanhentuneita teemoja, niin mistään duck and cover-ilottelusta ei pääse nauttimaan.

Tähdet: ***

Ei kommentteja: