Carly (Jessica Lange) on turhautunut kevytkenkäinen armeijavaimo joka ei kestä sitä, että vähän väliä joudutaan muuttamaan miehen Hankin (Tommy Lee Jones) saadessa siirron jälleen uuteen tukikohtaan, jälleen uuteen lähiöön jossa pitää aloittaa sama elämä uudestaan kerta toisensa perään. Tuorein siirto vie perheen Alabamaan ja koska Carly on kotoisin etelästä, niin tämä turhauttaa häntä erityisen paljon sillä hänestä tuntuu kuin hän olisi palaamassa kotiin, sen sijaan että olisi päässyt elämässään eteenpäin.
Hank näkee aina vaimossaan vain unelmiensa tytön ja kahden tyttärensä ansiosta elämä on juuri sitä Amerikkalaista unelmaa jollaisesta kuka tahansa mies olisi onnellinen, joten hän on vain hyvillään siirrosta. Kuten toinen tyttäristä toteaa: "isä on sokea ja äiti hullu."
Hank huomaa esimiehensä eversti Johnsonin (Powers Boothe) osoittavan turhankin paljon kiinnostusta Carlya kohtaan ja kun eversti lähettää Hankin pariksi viikoksi atomipommikokeisiin Nevadaan, epäilee hän syystäkin Johnsonilla olevan jotain mielessään.
Nevadassa ollessaan Hank saa kohdalleen kaksi ongelmatapausta:
A. Tieto siitä, että tuoreimman pommikokeen seurauksena kaksi sivullista sai suuren määrän säteilyä osakseen ja siitä tulisi vaieta.
B. Tieto siitä, että Johnson ja Carly harrastivat seksiä.
Palattuaan kotiin Hank päätyy riitelemään Johnsonin kanssa ja lyö häntä, minkä seurauksena sotilaspoliisi vie edellisen mukanaan. Johnson huijaa ailahtelevamielisen Carlyn pistämään Hank pakkohoitoon ja varsinainen syy ei ole Johnsonin himo Carlya kohtaan, vaan Hankin omatunto joka olisi pakottanut hänet viemään säteilyturmatiedon julkisuuteen. Siispä nyt Hank on lääketokkurassa päivänsä viettävä kuolanaama ja Carly alkaa viimeinkin ymmärtämään tekojensa seurauksia.
Carly löytää Hankin muistiinpanot ja lähtee etsimään niitä sivullisia jotka siellä Nevadassa saivat pommikokeen ansiosta säteilyä osakseen ja toivoo heidän tulevan auttamaan miestään kertomuksillaan. Vaikka Carly löytääkin etsimänsä henkilöt, niin he eivät ole valmiita auttamaan ja Carly päättää ratsastaa koepaikalle ja aiheuttaa mediatempauksen. Öö, okei.
Selkkauksen ansiosta Johnson saa kenkää, Hank pääsee kotiinsa ja eroaa armeijasta jotta voi aloittaa puhtaalta pöydältä perheensä kanssa.
On elokuvia ja näyttelijöitä joiden kohdalla aina muistetaan palkinnot Oskuista karhuihin, mutta sitten on elokuvia ja näyttelijöitä joiden kohdalla tälläisiä seikkoja ei oikein muista, mutta katsoessaan lopputulosta ymmärtää täysin mistä palkinto taikka useampi tuli. Sininen Taivas on juuri niitä elokuvia joita en muista koskaan palkintokeskusteluissa, mutta joka pitäisi muistaa ainakin siitä syystä että tätä elokuvaa kannattaa suositella näyttelijöiden ansiosta.
Juoni on ihan hyvää draamatarinaa aina siihen atomipommisäteily-osuuteen saakka, sillä kyllä tämän elokuvan voima on ihmissuhdekertomuksessa, ei missään Kiina-ilmiöjännityksessä. Siispä se lopun trilleröinti olisi kannattanut lakaista syrjään ja keskittyä laput silmillä kulkevaan aviomieheen ja hänen kevytkenkäiseen vaimoonsa.
Näyttelijät ovat aivan pirun hyviä ja Langen ohella useampikin elokuvan esiintyjistä olisi ansainnut jonkinasteista palkinnollista huomiota.
Jos Jessica Lange on hieman kuin tämän elokuvan Heath Ledger The Dark Knightissa, eli se hyvin paljon huomiota osakseen keräävä vilkkuvalosireeni, niin Tommy Lee Jones on Aaron Eckhart, eli se hiljaisempi tilaa antava mutta siksi juuri mielestäni huomattavasti kiinnostavampi henkilö.
Loppupuolen hieman hölmistyttävää jännäröintiä lukuunottamatta, Sininen Taivas on hieno draamaelokuva jossa näyttelijät tekevät parhaimpaansa.
Tähdet: ****
Sininen Taivas
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti