maanantai 7. helmikuuta 2011

Fong Sai Yuk 2 (1993)

Fong Sai Yuk 2 on jatkoa Fong Sai Yukin ensimmäiselle osalle. Jep, se kuulostaa oikealta.

1700-luku ja Kiinassa eletään levottomia aikoja.
Näemme Fong Sai Yukin (Jet Li) ratsastelemassa mailla kaukaisilla ja äidin, Miu Chui-Fan (Josephine Saoi) ikävöivän poikaansa. Mukaan onkin leikattu kohtauksia ensimmäisestä osasta ja nekin on valittu siten, että niissä näytetään vain äidin ja pojan välistä syvää yhteisymmärrystä.
Fong Sai Yuk ja puolisonsa Ting Ting (Michelle Reis) elävät nuoren parin onnellista elämää.
Punakukan Seuran johtaja, Kiinan keisarin salattu veli ja hyveellinen mies Chan Ka-Lok (Adam Cheng) pyrkii elämään normaalisti jatkuvien salamurhayritysten keskellä. Onneksi hänellä on ympärillään ihmisiä kuten Fong Sai Yuk, joka menee ja ajaa itsensä epäsuotuisaan asemaan Chan Ka-Lokin silmissä estäessään tärkeämmässä asemassa olevaa Yu Chun-Hoita (Ji Chunhua) tekemästä jotain väärää. Fong Sai Yuk saa kuitenkin mahdollisuuden todistaa kykynsä päästessään mukaan Chan Ka-Lokin matkaan lähettämään iskuryhmään, noutamaan eräs Japanilaisten pahisten kuljettama Pyhä Rasia. Tuo Pyhä Rasia sisältää todisteet Chan Ka-Lokin kansalta salassa pysyneeltä identiteetiltä, eli kuulumiselta keisarilliseen sukuun. Tiedon tullessa esille maa saattaisi ajautua kaaokseen, sillä luottamus Punakukan Seuran johtajaan saattaisi olla vaikeaa jos ilmenisi hänen olevan tyrannimaisen Keisarin nuorempi veli.
Valitettavasti Fong Sai Yuk päätyy kesken tehtävän pelastamaan vaaratilanteeseen ajautuvaa neitoa ja tehtävä epäonnistuu. Onneksi Miu Chui-Fa ilmaantuu pelastamaan Fong Sai Yukin hengen, mutta rasia jää Japanilaisille. Tai no tavallaan mehiläislauma pelastaa heidät.

Mitä Fong Sai Yuk ei tiedä on, että pelastettu neito Suen On-Yee (Amy Kwok) onkin Kiinan Keisarin oikean käden, kuvernöörin tytär ja tietenkin palavasti rakastunut Fong Sai Yukiin. Eli tietystä näkökulmasta katsottuna kyseessä on vihollinen.
Yu Chun-Hoi haluaa päästä Punakukan Seuran johtajaksi ja pyrkii kaatamaan Chan Ka-Lokin valtaistuimeltaan. Chan Ka-Lokin mieltymys Fong Sai Yukiin voisi olla avain johtajuuden vaihtumiseen, etenkin nyt kun Fong Sai Yuk epäonnistui tärkeässä tehtävässä. Yu Chun-Hoi vaatii rangaistusta Fong Sai Yukille ja kun Fong Sai Yuk saa uuden tehtävän jossa hänen tulee vietellä Suen On-Yee ja tätä kautta saada Pyhä Rasia pois vääristä käsistä, lupaa Fong Sai Yuk onnistua tehtävässään ja jos ei onnistu, niin hän omakätisesti rampauttaisi itsensä. Tämähän sopii Yu Chun-Hoille joka ei todellakaan usko Fong Sai Yukin mahdollisuuksiin, mutta tiedostaa tämän kyvyt kung fussa.
Jälleen Fong Sai Yuk saa huomata olevansa kilpailussa jonka pääpalkintona on naisen, eli tällä kertaa Suen On-Yeen käsi. Eihän siinä voitossa olekaan muuta ongelmaa kuin, että kukaan ei muistanut kertoa Ting Tingille Fong Sai Yukin olevan suorittamassa työtehtävää, eikä pettämässä vaimoaan. Nyt Fong Sai Yukilla on keskittymisvaikeuksia kun sekä Ting Ting että Suen On-Yee ovat molemmat valmiita tappelemaan miehestään, mutta myös valmiita tappamaan itsensä hänen puolestaan. Jostain syystä myös Miu Chui-Fa koettaa tappaa itsensä ja ihmettee itsekin että miksi. Ting Ting luovuttaa ja lähtee suruissaan pois, ja Miu Chui-Fa koettaa lohduttaa rouvaa vakuuttelemalla, että Fong Sai Yuk tekee tämän vain maansa puolesta ei rakkaudesta vieraaseen lihaan. Suen On-Yee loukkaantuu saadessaan selville Fong Sai Yukin motiivit ja vihoissaan luovuttaa Pyhän Rasian miehelle. Suen on-Yee kun kuitenkin oikeasti rakastaa Fong Sai Yukia ja ei tässäkään tapauksessa ole valmis antamaan isänsä tappaa häntä, vaan mielummin auttaa hänet, Ting Tingin ja Miu Chui-Fan pakoon. Yu Chun-Hoi on kuitenkin päättänyt estää Fong Sai Yukin onnistumisen ja lähettänyt omat miehensä estämään Pyhän Rasian toimituksen. Rasian sisältö on piilossa jotta Yu Chun-Hoi ei saisi sitä, mutta valitettavasti se tarkoittaa myös sitä että Chan Ka-Lokin silmissä Fong Sai Yuk ei siis toimittanut Pyhää Rasiaa ja onnistunut tehtävässään. Osoittaakseen johtajuutensa ja puoluettomuutensa Chan Ka-Lok miekoittaa Fong Sai Yukin ja tuhoaa täten miehen taistelukyvyt.
Yu Chun-Hoi saa pakotettua Miu Chui-Falla olevan Pyhän Rasian sisällön itselleen ja kiristää sen avulla Chan Ka-Lokin astumaan alas johtajan pallilta ja luovuttamaan sen itselleen. Kun Chan Ka-Lok johti Punakukan Seuraa oli se rauhan ja rakkauden asialla, mutta Yu Chun-Hoin johdossa terrori, tyrannia ja tuho ovat päivän sanat.
Piilossa toipuva Fong Sai Yuk saa kuulla tapahtuneesta ja lähtee pelastamaan vangittua äitiään.
Seuraa aivan sairaan cool osuus jossa punaisten lehtien leijaillessa hidastetusti alas Fong Sai Yuk sitoo vyötäisilleen kahdeksan miekkaa, peittää silmänsä huivilla ja Zatoichi-meiningillä leikkii sokeaa miekkamiestä jota ei estä yksi tai useampi vastustaja. Vihollisia kaatuu kuin vastikään ostamassa Terminator 2: The Arcade Gamessa, eli siis ihan aika paljon.
Lopuksi kohdataan titaanien taistelussa Yu Chun-Hoi ja tarjolla on sellaista oheismateriaaliakrobatiaa, että sitä vain toteaa itselleen: ”Hitto!”
Fong Sai Yuk voittaa. Onnellinen elämä äidin ja kahden vaimon kanssa voi alkaa.


Fong Sai Yuk kakkonen kuulemma kiirehdittiin tuotantoon heti kun ensimmäinen osa osoittautui menestykseksi ja valmistumisvuoden perusteella asiaan on helppo uskoa, mutta minkäänlaista kiireessä tehdyn tunnetta ei elokuvasta haista. Jos jotain niin tämä kakkososa tuntuu ensimmäistä tasapainoisemmalta ja harkitummalta kokonaisuudelta, sillä tästä ei tule sellaista ensimmäisessä osassa ollutta intro-fiilistä, hahmot saavat kukin tarpeeksi tilaa elokuvasta jotta heidän merkityksensä ymmärtää ja elokuvassa ei ole aiemman kaltaista yllättävää tunnelman vaihdosta. Kuitenkin muutoin kyseessä on hyvin samanlainen elokuva ensimmäisen osan kanssa, sillä sama silmää iskevä huumori on vahvasti esillä, vaijeri fu on alaleuan pudottavaa ja hahmot rakastettavia ja täysin oikein roolitettuja.


Erityisen miellyttävä lisä oli Amy Kwokin esittävä Suen On-Yee joka ulkoisen kauneutensa lisäksi tuntui omaavan varsin tarkan komedia-ajoituksen ja hänen avullaan saatiin rakennettua varsin maittavaa kolmiohuumoria, tai pikemminkin neliöhuumoria kun mukaan lasketaan Fong Sai Yukin äiti. Neliö? Neljiö? Kvartetti?


Herkullinen huumorin, kung fun ja värikkäiden hahmon keitos joka pitää nauttia äänekkäästi ryystäen,jotta kaikille on varmasti selvää että siitä nauttii.


Parasta elokuvassa on kohtaus jossa kesken taistelun vahingossa lamaannutetaan kana. KANA! VIATON KANA!


Tähdet: ****
Fong Sai Yuk 2

...NOIR

Ei kommentteja: