perjantai 3. toukokuuta 2013

Eraser (1996)

Kyseessä ei ole Thom Yorken soololevy.

John Kruger (Arnold Schwarzenegger) on kumittaja. Hän on poliisiviranomainen joka on erikoistunut todistajansuojeluun asetettujen ihmisten menneisyyden poispyyhintään ja siinä hän onkin alansa parhaimmistoa. Nyt John saa tehtäväkseen auttaa Lee Cullenia (Vanessa Williams), sillä hän on hankkinut todisteita siitä kuinka eräässä aseteknologiafirmassa myydään uudentyyppisiä aseita väärille ihmisille, eli tuhmureille. Tottakai käy niin, että John saa huomata olevansa itsekin vaarassa kun korruptio ulottuu omiin kollegoihin saakka.
Pahiksilla saattaa olla aseinaan superlegopyssyjä jotka ampuvat jotain hattarasäteitä, mutta John ampuu alligaattorin ja tokaisee kenties Schwarzeneggerin uran väkinäisimmän ja hauskimman onelinerin:

90-luku ja se etenkin noin puolivälistä eteenpäin ei ollut kovinkaan ystävällistä aikaa lihaskimppusankareille ja kun Schwarzeneggeriltäkin tuli vuosien 1994 ja 1999 välisenä aikana järjestyksessään elokuvat Junior, Eraser, Isäni on Turbomies, Batman & Robin ja End of Days, niin hän jo yksinään toimi esimerkkinä lajityypin laskusuhdanteesta. Eikä se kovin hyvältä näyttänyt enää senkään jälkeen, sillä 2000-luvun aloittaneet 6. Päivä ja Sivulliset Uhrit vain entisestään osoittivat, että ihmeitä ei kannattanut enää juurikaan odotella, mutta että nimenomaan ihme voisi uskon palauttaa.
Ei Eraser mikään täysin onneton elokuva ole, ja esimerkiksi tuossa mainitussa 6. Päivässä oli joitakin erittäin mainioita ideoita mukana, joten saatoin antaa Schwarzeneggerin post True Lies-elokuvista liiankin negatiivisen kuvan. Mutta Eraser on kuitenkin elokuva joka hyvistä sivuosanäyttelijöistä (James Cromwell, James Caan, James Coburn. Oho, kolme Jamesia), toimintaelokuvaan sopivasta budjetista ja lapsuuden sankarista huolimatta on väsynyt muistutus siitä millaista se joskus muinoin oli, mutta ei ollut enää. Niinpä kun näkee pahisten hassut pyssyt ja kuulee tuon mainitsemani onelinerin, niin sitä enemmänkin miettii, että onko kaikki muu jo tehty kun tälläiseen piti turvautua, kuin ajattelisi niidenkään olevan uutuuttaan hohtavia keksintöjä. Toiminta on siedettävää, efektit ihan ok (kai, ehkä, kenties, sillä osa on aika kauheaa katseltavaa), mutta kukaan ei oikein tunnu yrittävän kunnolla ja Schwarzeneggerkin kulkee pikemminkin virran mukana lautalla torkkuen, kuin rasittaisi lihaksiaan soutamalla. Puhumattakaan siitä kuinka tylsistyneen oloinen Vanessa Williams on koko elokuvan ajan, joka ainoassa kohtauksessaan.
No, ainakin pakollinen koominen sivuhahmo (Robert Pastorelli) on lajityyppiin sopivasti täysin huumorista vapaa idiootti.

Itselleni Eraser näyttäytyy elokuvana jonka Schwarzenegger on tehnyt vain koska kotona oli ilmeisesti tylsää ja näin ollen elokuvasta puuttuu kaikenlainen into ja sydän. Muistettavinta elokuvassa onkin se tyhmä repliikki ja katsokaa nyt kuinka hassun näköisiä ne sädepyssyt ovat.
Oh, mercy.

Tähdet: **
Eraser

4 kommenttia:

Roope Eepertti kirjoitti...

Itse rankkaisin Eraserin sinne Arskan "hyvien" elokuvien joukkoon. Hyvin tehtyä ja viihdyttävää toimintaa.

Loistaviin Arska-leffoihin kuuluvat tietysti Terminator 1-2, True Lies, Predator, Total Recall ym.

Hyviin taas tämä, Last Action Hero, 6th Day yms. yms.

Huonoihin lasken esimerkiksi tappavan tylsän Raw Dealin ja helposti unohdettavan Collateral Damagen.

Hercules New Yorkissa on toki aivan omassa kategoriassaan.

...noir kirjoitti...

Kuten sen jo tuosta tekstistäkin saattoi aistia, niin minun asteikollani Eraser menee sinne Ahnuldin oli se sentään elokuva, kun siinä oli kuvattuja kohtauksia-sarjaan, kuin hyvien elokuviensa joukkoon. Toki mies on tehnyt huonompiakin elokuvia ja useita, mutta jotkut niistä huonommistakin sentään jäävät mieleen, vaikka sitten polttavana kipuna silmien takana.

Penskana en pitänyt Raw Dealista, mutta olen sittemmin uusintakatselun myötä nostanut sen parempien Schwarzenegger-leffojen joukkoon.
Collateral Damagesta puolestaan jäi parhaiten mieleen sen hetkellinen hyllytys, mutta itse elokuvasta ei juuri mitään mieltä ylentävää.

Hercules New Yorkisssa onkin miehen paras elokuva. Siis Herculeksen, ei Schwarzeneggerin. Tai siis, tarkoitan Arnold Strongin.
Se on oikeasti todella hauska elokuva.

Tuoppi kirjoitti...

Hmm, Hercules New Yorkissa on loistava pätkä. Ehdoton suosikkini siinä leffassa onpi se kohtaus, jossa Herc lyö painiksi Kummeli Karhun kanssa.

The Villain eli Kaktus Jack on myöskin varsin loistava Arskailu. Sisältää Kirk Douglasin esittämää Kelju K. Kojootti huumoria ja Arskan kilttinä lännen miekkosena nimeltään Uljas Muukalainen :D

...noir kirjoitti...

Eikä unohdeta Pitkiä Jäähyväisiä jossa Schwarzeneggerilla on pieni rooli viiksekkäänä miehenä joka riisuuntuu kalsareilleen.