Kyseessä ei ole Donovanin laulun filmatisointi, mutta samaan tapaan tällä on hyvin vähän yhteistä aiempien Halloween-elokuvien kanssa. Toki tässä on tekijöinä tuttua porukkaa aina John Carpenterista lähtien, mutta kyseessä ei ole Michael Myers-elokuva, joka sitten suurelta osin johti tämän nimenomaisen elokuvan huonoon menestykseen ja koska sarja jatkui Myersilla, niin tästä on tullut se elokuvasarjan musta lammas.
Tunnetustihan Carpenter oli halunnut luoda Halloween-nimisen elokuvasarjan joka vuosittain sylkisi uuden osan eri tarinalla. Ei tosin ole mikään ihme, että tämä Halloweenin osa aiheutti päiden puistelua, joka olisi todennäköisesti jäänyt vähemmälle jos tämä olisi ollut toinen osa. Se on jotenkin outo ratkaisu tehdä kolmannen osan kohdalla tälläinen muutos, jossa sarja jatkuisi erilaisina toisiinsa liittymättöminä tarinoina. Ajatelkaa nyt jos meillä olisi ensin kaksi Sex And The City-elokuvaa siinä nyt tutussa muodossa ja sitten kolmas osa olisikin hyvä. No huh huh! Joten Season Of The Witch olisi saanut ehkä paremman vastaanoton jos se ei olisi ilmestynyt väärässä kohtaa, eikä vastaanottoa auta sen perusidean hylkääminen ja samalla myös itse Carpenterin ulosajo sarjasta. Kenties tämän olisi pitänyt olla vain Season Of The Witch, eikä Halloween 3: Season Of The Witch, sillä nyt se ei sovi mihinkään väliin ja aiheuttaa hyljeksintää ollessaan se musta Smurffi. Kyseessä kun ei kuitenkaan ole lähellekään niin huono elokuva kuin on annettu ymmärtää, vain erilainen ja jos jotain, niin kyseessä on ainakin sarjan mielikuvitusrikkain elokuva. Mutta tosiaan, se ei ole Halloween-elokuva ja kyllä se rehellisesti sanottuna sisältää joitakin hupsuja ideoita.
Niin ja kuten huomaatte, on tässä minun versiossani se pirun cool kansikuva, mutta jostain oudosta syystä tämä elokuva on julkaistu myös kansimallilla jossa on Michael Myersin kuva. Kaiken lisäksi se kansikuva on sama kuin tuon kakkososan, mutta ilman Loomisin ja Laurien pikkukuvia. Oh mercy.
On siis halloween-viikko (vai niin) ja yön hiljaisuudessa juoksee mies pakoon The Matrixin agentteja. Samaan aikaan television asiaohjelmassa puntaroidaan kuka varasti yhdeksän kuukautta aiemmin yhden Stonehengen kivistä ja mainoskatkoilla näemme toistuvasti ärsyttävän hypnoottisen halloween-mainoksen. Pakeneva mies päätyy sairaalaan ja kuullessaan tuon halloween-mainoksen musiikin, hän alkaa sopertamaan että "he tappavat meidät kaikki" ja ei kestä kauaakaan kun tämä ennustus toteutuu hänen itsensä kohdalla. Yövuoroon joutunut tohtori Dan Challis (Tom Atkins) koettaa pysäyttää murhaajan, joka puolestaan istuu tyynesti autoon, valelee itsensä palavalla nesteella ja sytyttää tulen.
Poliisi tulkitsee tämän murha-itsemurhan tapahtuneen huumeiden vaikutuksen alaisena ja on siis niinku tosi normaalia daa, mutta Dania tapaus mietityttää enemmän ja murhatun miehen tyttären, Ellien (Stacey Nelkin) kanssa he aloittavat omat tutkimuksensa. Erityisesti Dania mietityttää se miksi Ellien isä suojeli hysteerisesti tavalliselta halloween-krääsältä vaikuttanutta naamaria.
Dan ja Ellie matkustavat syrjäseudulla sijaitsevalle Silver Shamrock-tehtaalle jossa Ellien isä oli työskennellyt ja jossa oli se naamiokin valmistettu. He tapaavat tehtaan omistajan, Conal Cochranin (Dan O'Herlihy) ja nopeasti meille on selvää, että jokainen Cochranista pahaa puhuva tapaa kuoleman Matrix-agenttien käsissä ja että niissä naamioissa on jotain kovin kummallista, mutta lyijymaalauksesta ei ole kyse.
Pian Ellie katoaa ja Dan saa paeta Matrix-agentteja. NE MATRIX-AGENTIT OVATKIN ROBOTTEJA JOISSA ON HYYTELÖÄ!
Dan vangitaan ja viedään Silver Shamrock-tehtaaseen näkemään mikä tekee heidän naamioistaan niin kovin erikoisia. Cochran oli hän joka varasti sen Stonehenge-kiven ja valmistaa sen avustuksella eräänlaisia kirottuja halloween-naamioita. Tai no, tehtaassa asennetaan murunen kiveä mikrosiruun joka asennetaan naamioon ja se muuttaa käyttäjänsä kasaksi kihiseviä okkömönkiäisiä. Koppakuoriaisia, matoja, käärmeitä, Snorkkeleita! Nyt Cochran aikoo toteuttaa eräänlaisen muinaisen uhrausrituaalin jossa hypnoottisella tv-mainoksellaan hän saa kaikki maailman,,, no jenkkilän lapset laittamaan naamiot päälle samaan aikaan ja he muuttuvat ötököiksi. Mutta miksi se yksi mikrosirukivikirousrintamerkki ampui lasersäteen?
Dan ja samoin vangittu Ellie saavat luvan kokea omat Kafka-muutoksensa omien naamioittensa avulla, mutta Dan pakenee ja vapauttaa samalla Ellien. Seuraavaksi Dan pistää halloween-mainoksen päälle ja pudottaa mikrosirukirousmerkkejä Cochranin robottiapulaisten päälle ja synnyttää Stonehengen avulla jonkinlaisen tähtiportin joka muuttaa Cochranin astraalimuumioksi ja sytyttää taivaan tuleen. Ei kun ihan oikeasti.
Danin pitäisi vielä keksiä keino estää valtakunnanlaajuisen tv-mainoksen esittäminen, mutta asiaa ei auta se että Ellie on muutettu zombierobotiksi. Öö, okei. Ilman päätäkin Elliebotti on toimintabotti.
Dan soittaa tv-asemalle ja varoittaa vaarallisesta mainoksesta ja jostain oudosta syystä he todellakin uskovat hysteerisen ukon huutoja siitä että mainos on vaarallinen, mutta onneksi joku kanava sitä edelleen esittää ja halloween-juhla voi alkaa. LOPPU!
Season Of The Witch kannattaa hyväksyä ja arvostella omana elokuvaan ilman yhteyksiä Halloween-sarjaan, sillä silloin sille ja katsojalle itselleen antaa paremmat mahdollisuudet toimimiseen.
No okei, onhan se vähän hölmö.
Tämä elokuva alkaa mukavan salaperäisesti. Kuka kuoli ja miksi hän suojeli naamiota, ja miksi tappaja polttaa itsensä hengiltä? Ja elokuva jatkuu alkutilanteeseen sopivan uhkaavalla tunnelmalla kun matkustetaan sinne Silver Shamrock-tehtaalla joka jo itsessään on salaisuuksien keidas, mutta jopa tehdasta ympäröivä kaupunkikin tuntuu olevan mukana juonessa ja minä todellakin pidin siitä ideasta, että ilkeä naamiotehtailija teettää murhaavia naamioita ja ne "laukeavat" juuri sopivalla hetkelle keskellä halloweenia. Ja pidin oikeasti siitä kuinka se naamioiden vaarallisuus ilmenee siten, että ne muuttavat kantajansa ötököiksi. Siinä on loistavan kieroutunut idea.
Elokuva tosin muuttuu aikamoiseksi sillisalaatiksi siinä vaiheessa kun naamioiden todellinen luonne paljastuu. Yht'äkkiä meillä on Stonehengen kivimateriaalilla valmistettua mikrosiruja jotka asetetaan naamioihin ja ne vastaanottavat tv-mainoksen laukaiseman signaalin joka muuttaa naamion pitäjät ötököiksi ja meillä on hyytelösisämyksellisiä robotteja, tähtiportti ja astraalimuumio. Häh? Eikö olisi riittänyt jos ne Cochranin apulaiset olisivat olleet vain tuhmia ihmisiä, kun nyt rupeamme miettimään että mikseivät poliisit huomanneet jo sen itsensä polttaneen robotin olevan I, Robot? Ja sen sijaan että niistä naamioista koetettiin luoda jonkinlaista magiikkateknologiaa (kuulostaa ihan Babylon viideltä) kivisiruineen ja signaaleineen, niin olisivat vain sanoneet että naamiot ovat kirottuja Stonehengen avulla. Se olisi riittänyt. Ihan turhaan piti koettaa monimutkaistaa asioita.
Se tuomion tikittävänä kellona toimiva toistuvasti esitettävä tv-mainos on juuri sellainen pirun ärsyttävä kilitys joka jää väkisinkin soimaan päähän, mutta samalla se on ilkeän hypnoottinen ja siksi juuri sopivan creepy jotta voisi uskoa pahuuden voimilla, kuten MTV3:lla olleen sormensa sopassa.
Näyttelijät ovat pääosin (juuri ja juuri) keskitasoa.
Pääosan Tom Atkins vetää roolinsa itselleen totutun jäyhästi ja on siinä varsin hyvä, mutta ilkeää Cochrania esittävää Dan O'Herlihya katsoo erityisen mielellään. Itselleni O'Herlihy on parhaiten tuttu kahdesta ensimmäisestä Robocopista ja Cochranin rooli ei hirveästi eroa niistä, sillä samankaltaisesta bisnespahiksesta on kyse. Sillä erotuksella, että Season Of The Witchissa hän on hieman enemmän mukana varsinaisessa toiminnassa, mutta samanlaista herkullista Wall Street-ilkeilyä on luvassa.
Siispä Season Of The Witch on osittain mainiosti vinksahtanut kauhuelokuva, mutta se muuttuu valitettavan typeräksi tunkiessaan liikaa hölmöilyä tarinaansa.
Silloin kun elokuva toimii, niin se tottavie toimii ja kun näkee ne lapset kulkemassa kirotuissa naamioissaan, niin sitä on tavallaan jopa hieman huolissaan heidän hyvinvoinnistaan. Mutta vastaavasti kun elokuva ei toimi, niin silloin Uwe Boll on pikavalinnassa.
Tähdet: ***
Halloween 3: Pahuuden Yö
4 kommenttia:
Joo, itsehän en tykännyt tästä juuri ollenkaan, kun tuli katsottua, mutta voi olla, että syynä oli juuri siinä, että olin asennoitunut katsomaan Myers-leffaa. Ehkä kun katson leffan seuraavan kerran, niin osaan suhtautua siihen vähän eri tavalla, saa nyt nähdä.
Mä kyllä muistan hämärästi sen "tunnarin" ja vaikka en just nyt sen säveltä päähäni saakaan, niin pienellä mietiskelyllä sekin varmasti löytyy (Youtube on liian helppo ratkaisu). En ole varma, haluanko.
Yleinen mielipide tuntuu olevan tätä elokuvaa vastaan ja Myersilla tai ilman, on se kieltämättä ajoittain aika hupsu, mutta mitäpä tuosta. Minä pidän.
Niin ja se tv-mainos. Jätä katsomatta, se jää soimaan päähän.
Minäkin odottelin aikoinaan koko leffan ajan, että milloin se Myers oikein ilmaantuu paikalle. Vaan sitäpä ei sitten koskaan tapahtunut ja olin hieman pettynyt. Siitäkin huolimatta, että leffasta pidinkin...
http://www.youtube.com/watch?v=Mp_d96GUyu0
Minulla oli pitkään sellainen muistikuva, että Halloween kolmosen viittaus aiempiin elokuviin oli se, että siellä olisi kaupan hyllyllä näkynyt muiden naamioiden joukossa myös Myers-naamio, mutta se viittaus olikin televisiossa pyörivä Halloween-elokuva.
Tosin nelosessa kaupan hyllyllä on se naamio on, koska siinä näytetään Michaelin ottavan sen itselleen.
Lähetä kommentti