tiistai 5. elokuuta 2008

[Rec] (2007)

Oletko nähnyt Dawn Of The Deadin remaken?
Muistatko ne elokuvan lopussa näytettävät kotivideopätkät?
Olet siis jo nähnyt Recin.

[Rec] oli ihan kiva leffa, ei kuitenkaan ihan hypetyksensä arvoinen. Tosin kun vertailukohdiksi Recille tulevat kaiken maailman Halloween remaket, Hostelit ja muut keskinkertaisuudet, tai surkeudet, niin kai nyt niiden rinnalla hyväkin on loistavaa.
[Rec] kertoo sitä kuinka joukko ihmisiä jää karenteeniin kerrostaloon, jossa nyt vain sattuu sellainen 28 Päivää-virus mellastamaan.

Näkökulmaksi on otettu yhden käsivarakameran tekniikka, jota perustellaan sillä että paikalla on pari toimittajaa joiden näkökulmasta, eli kameralla tarina kerrotaan. Se on kyllä ihan hyvä idea, koska se tuo tiettyä realismia mukanaan. Ja realismi onkin elokuvan onnistunein anti. Valtaosan ajasta elokuvan ihmiset käyttäytyvät hyvin odotetunlaisesti. Toki mukana on sitä vinkumishysteriaa ja kiukkupussia, jollaisia aina vastaavista elokuvista löytyy, mutta suurimman osan ajasta käyttäydytään kuten voisi olettaa ihmisten tälläisessa tilanteessa käyttäytyvän. Todellisuusarvoa tuo myös elokuvan hyvin toimiva äänimaailma, joka on elävänoloista ja scoren puuttuminen vain korostaa realismia. Joskin joidenkin virusten aktivoituminen tapahtuu aivan liian odotetuissa tilanteissa ja täten muistuttaa siitä, että joo-o, näinhän se kuuluukin mennä.

[Rec] oli ihan hyvin onnistunut hybridi 28 Päivää Myöhemmin ja Blair Witchia, vähän kuten Cloverfield oli ihan kelpo yhdistelmä Godzillaa ja Blair Witchia. Eli otetaan vain ihan perustarina jostain ja kuvaustekniikka jostain muualta. Niin ja ennen kuin joku ottaa sen perinteisen Cannibal Holocaustin esille, niin huomautettakoon ettei dokumentti-ideaa oikein hyödynnetty Cannibal Holocaustin kuvauksessa, vaan enemmän juonen tasolla. Koska ei [Rec] nyt tarinallisesti kovin kummoinen ole, vaan suurin kiinnostus tulee sen toteutuksesta ja siitä, että vertailukohdat tällä hetkellä ovat niin onnetonta tasoa. Sääli vain että tuo käsivarakameratekniikka alkaa jo nyt näyttämään tylsältä ratkaisulta. Kyllä niitä uusia ideoita kaipaisi enemmän tarinaan kuin kamera-ajoihin ja valaistukseen.

Tämä siis tarkoittaa myös että jos esimerkiksi Cloverfieldia katsoessa totesit että ”tää on ihan tyhmää,” niin kenties [Rec] ei myöskään ole makuusi.

Kyllä [Rec] sentään 2000-luvun parhaimpiin kauhisteluihin yltää. Siitä vain tuli liikaa sellainen nähty jo-fiilis.

Niin ja jos haluatte ratkaista yhden elokuvan jipoista ennen sen paljastumista, niin seuratkaa dialogia ajassa 32 minuuttia.

Tähdet: ***
[Rec]

...NOIR

Ei kommentteja: