maanantai 25. elokuuta 2008

Diary Of The Dead (2007)

Pahus mikä pettymys.

Romero on ollut huonoimmillaankin minusta vallan pätevä ohjaaja ja yksikään hänen elokuvistaan ei ole saanut minua tuntemaan pettymystä,,, siis ennen Diary Of The Deadia.
Minusta Land Of The Deadkin oli vallan mainio ollakseen kuitenkin Romeron heikoimpia tuotoksia. Diary Of The Dead ei ollut yhtä suuri masennuksen aiheuttaja kuin Carpenterin Ghosts Of Mars, mutta kuten Ghosts myös Diary on samantyyppinen askel sontaan. Ja kuten Ghosts Of Mars oli tarinallisesti toisintoa Carpenterin aiemmista elokuvista, niin Diary on toisintoa Romeron aiemmista elokuvista. Itseasiassa Diary on oikeastaan Night Of The Living Deadin uusintaversio. Miten kuitenkin on mahdollista että jos Romero kerran toistaa itseään, niin elokuva näyttää aivan jonkun muun tekemältä Romero-kopiolta?

Diary Of The Dead toistaa Nightin tarinan kertomalla ensikosketuksista zombieinfestaatioon ja Nightin tapaan seuraamme pientä ydinporukkaa koettamassa ymmärtää ympäröivän maailman muutosta. Joten tarinallisesti ei mitään uutta tai kummallista. Ainoa ero tarinan osalta Nightiin tulee oikeastaan vain siinä että Diary sijoittuu tähän hetkeen, joten sen perusteella joudumme unohtamaan aiemmat zombeilut, koska ne eivät ole voineet vielä tapahtua. Suurin ero aiempaan Romerozombeiluun tulee elokuvan toteutustavassa ja hitto vie tätä nykytrendiä vältellä uusien tarinoiden kirjoittamista muuttamalla kuvaustapaa. Tässäkin elokuvassa nimittäin käytetään sitä joidenkin mielestä innovatiivista tapaa kuvata elokuva videokameralla muka dokumentaariseen tyyliin. Ei elokuvasta tule uutta vain muuttamalla kuvaustapaa ja tekemällä sama vanha tarina. Yhtä hyvin voisin katsoa Diaryn uudestaan ilman värejä ja ihmetellä kuinka elokuva on taas jotain uutta ja ihmeellistä.

Pirskatti! Romerolla on joko rahat lopussa ja siksi toistaa itseään, tai sitten studiot eivät anna hänen tehdä mitään uutta. Tai, kuten minä haluan uskoa... Romero teki Diaryn osoittaakseen että voi tehdä zombie-elokuvan ilman että se näyttää Romero-elokuvalta ja muistuttaa enemmän niitä kaikkia tekeleitä joiden kohdalla aina jaksetaan mainita että ”Romeromainen.” Sillä ei vain kuvaustekniikkansa vuoksi, mutta myös muuten Diary vaikuttaa vain jonkun tekemältä Romeropastissilta. Yhteiskuntakritiikki on jäänyt minimiin ja tilalle on tullut tekotaiteellista vinkumista. Joka kerta kun se fuckin' monotoninen kertojaääni tuli kuvahidastuksineen, oli mielessä enemmän Tyttö Kellarissa kuin Night/Day/Dawn tai edes Land.

Mukaan on pistetty myös muutama Scream-henkinen post moderni huomautus Romeron zombeiluun itseensä.

Diary Of The Dead oli tylsä, kömpelösti näytelty ja hämmästyttävän löysästi ohjattu.
Jos haluat saada Diary Of The Deadista enemmän ja parempaa irti kuin mitä minä sain, niin unohda että se on Romeron elokuva ja älä ajattele sen kuuluvan ohjaajansa aikaisempien zombifilkkojen jatkumoon. Kyseessä on taatusti parempi elokuva jos uskottelee itselleen sen olevan jonkun Patrick Lussierin ohjaama.

George tule takaisin, minä rakastan sinua!

Tähdet: **
Diary Of The Dead

...NOIR

Ei kommentteja: