Tämä dvd sisältää kolme jaksoa 26-osaisesta sarjasta The Adventures of Super Mario Bros. 3, joka nimensä mukaisesti hyödyntää pohjanaan NES:llä ilmestyneen pelisarjan kolmatta osaa (tai ainakin sellaisena tunnettua), eli tätä:
Jokainen jaksoista sisältää kaksi 10 minuuttista tarinaa.
PETOLLISET JÄTTILÄISNINJAKOOPAT (Sneaky Lying Cheating Giant Ninja Koopas)
Kuningas Koopa suurentaa lapsensa jättiläisiksi ja Super Mario-veljeksistä Luigi lupaa auttaa, mutta ei tee mitään, kun Mario vetää kilpikonnia pataan.
MATELIJOITA RUUSUTARHASSA (Reptiles in the Rose Garden)
Wendy,,, ei kun siis Kootie täyttää 16-vuotta ja vaatii lahjakseen Amerikkaa, jonka Koopa-kuningas pyrkii sitten käärimään lahjapakettiin. Jenkkien presidentti on aivan ulalla todellisuudesta, joten tämähän on kuin katselisi dokumenttia.
VALTASADE (Reign Storm)
Prinsessa lähetetään lomalle ja kuningas Koopa rakennuttaa prinsessarobotin ottamaan vallan. No onhan Pohjois-Koreallakin robotti johdossa, joten miksipäs ei.
AIKAMATKAILUN HAITAT (Toddler Terrors of Time Travel)
Kuningas Koopan aikamatkustusjuoni saattaa hänet ja vastustajansa Super Mario-vauvoiksi. Viiksekäs vauva-Mario on pelottava.
VARO MUUMIOTA MARIO (Mind Your Mummy Mommy, Mario)
Koopalingit kaappaavat muumion, jonka muumioäiti luulee Mariota muumiokseen ja vie mukanaan muumioitumaan.
KAUNIS KOOTIE (The Beauty of Kootie)
Kootie naamioituu ihmismäiseksi olennoksi ja vikittelee Mariota.
Verrattuna esimerkiksi The Super Mario Super Showssa olleiseen Super Mario-animaatioihin, tämän Super Mario 3-peliin yhdistettävä sarjan silmiinpistävin ero on miljöössä joka on aiempaa enemmän pelimäistä. On siis leijuvia kysymysmerkkilaatioita, joka puolella olevia putkia, etc. Jopa Koopa-kuninkaan laiva on samanlainen pelistä tuttu epäkäytännöllinen palapeli. Piirrostyylissä on mukana sellaista Karvinen-fiilistä, jossa hahmot vaikuttavat jotenkin raskailta paksumpien viivojen ja värien vuoksi. Joten kehitys on ollut oikeastaan samankaltaista kuin peleissä itsessäänkin.
Äänimaailmassa käytetään Super Mario 3-pelistä tuttua musiikkia ja ääniefektejä, ja kuten tiedämme on tuon pelin musiikki varsin mainiota.
Mikä hauskinta, mukana ovat tutut reaktiot erikoiskykyihin ja niiden menetyksiin. Eli muuttuminen tavallisesta Mariosta superiksi, etc. Lisäksi on veikeää, että kuningas Koopa muuttaa taikasauvallaan kuninkaallisia eläimiksi. Joten ainakin Mario kolmosta pelanneille ja siitä pitäneille tämä animaatio tuottaa toistuvasti mukavia tuntemuksia.
Pidän myös kovasti siitä, että jaksojen alussa näkyy pelistä tuttu maailmakartta.
Kuitenkin on jotenkin erikoista, että vaikka tässä versiossa on kuvassa enemmän peleistä tuttuja ilmiöitä, niin se ei ole niidenkään vuoksi yhtä psykedeelinen kuin Super Mario Super Show. Joten nyt näemme Marion nauttivan sieniä, kun aiemmin se taisi olla ohjelman tekijöiden keino päästä muihin sfääreihin.
Koska en ole nähnyt näitä jaksoja englanninkielisinä, tai millään muulla kielellä kuin suomeksi, niin en tiedä kuinka yksi yhteen suomennos on tehty, mutta lähes kaikkien pahiksiin liittyvien kutsuminen Koopa-joksikin on aika naurettavaa. Aivan kuin lukisi vanhoja Ryhmä-X:n numeroita, joissa joka sivulla jankataan mutanteista, niin kuin heidät muutoin unohtaisi. Se ei niinkään häiritse, että osan hahmoista tuntee eri nimillä kuin millä heitä tässä piirretyssä kutsutaan, sillä näissä piireissä se on aika yleistä, vaan se on vain tiettyjen sanojen ja lauseiden ylisyöttö mikä alkaa puuduttamaan. Joo joo, ymmärrän että kaikki ovat superia kun kyseessä on Super Mario, mutta jätetään itsestäänselvyyksien jankuttaminen poliitikoille.
Suomidubbaus on kuin saisi potkuja kelleille, sillä aivan yhtä kivuliasta se on.
Ikävästi dubbbaus on myös pahasti päälleliimattua jolloin alkuperäinen ääniraita kuulostaa tuhnuiselta alla ja äänisävyjen ollessa todella erilaisia kaikki puuroutuu välillä ikävästi. Välillä tuntuu siltä kuin katselisi elokuvaa kaverin kanssa ja hän lausuu joka repliikin ääneen, imitoiden jotain falsettihirviötä. Etenkin musiikki kuulostaa usein todella tunkkaiselta, kun dubbaus vyöryy päälle.
Piirros on mukava värikästä, sopivan simppeliä, mutta pitäen silti kuvassa runsasoloisen määrän yksityiskohtia. Joten kyseessä on Super Marion kaltaiselle hahmolla varsin sopivaa animaatiota, ollen tarpeeksi lapsellinen, mutta ei liian halvan oloinen. Tämä julkaisu tosin kärsii lievästä rasvakalvoilmiöstä, joka ei ole yhtä pahaa kuin esimerkiksi Muskettikoirien kohdalla, mutta tekee kuvasta silti välillä ikävän suttuista. Lisäksi kuvasssa on toistuvasti roskia, jotka tosin tuovat kuvaan nostalgista ajanpatinaa. Tosin se positiivinen seikka poistuu ajatuksista aika nopeasti.
Koska en omaa tähän samanlaisia nostalgisia kokemuksen tunteita kuin Super Mario Super Showhun, niin huomaan ajattelevani enemmänkin Super Mario Bros. 3-peliä ja jotenkin tämä animaatiosarja tuntuu hieman kuin joltain remakelta. Toki hyvältä sellaista, mutta silti jotenkin siltä, että alkuperäinen olisi parempi ja tässä tapauksessa se on peli. Mutta pidän piirrostyylistä, huumorista ja uskollisuudesta Mario-maailmalle, eivätkä huono kuvallinen laatu ja rikos ihmiskuntaa kohtaan-suomidubbaus pilaa nautintoani. Joten kun näitä nyt taitaa olla neljä levyllistä julkaistu suomessa, niin varmasti ostan ne loputkin dubbauksesta huolimatta. Ellen sitten satu törmäämään johonkin alkuperäisääniraidalla varustettuun kausiboksiin.
Tähdet: ****
2 kommenttia:
Muistikuvieni mukaan näissä oli tosiaan huurukerroin laskenut lähdemateriaaliuskollisuuden hyväksi. Siis jos vertaa edellisiin installaatioihin.
Vaikka sen luulisi olevan juuri päinvastoin, kun sienimaailma pääsee uskollisemmin esille ja päähän.
Lähetä kommentti