torstai 20. marraskuuta 2008

Myrskykissat: Exodus (Thundercats, 1985)

Hyvä on, Myrskykissat (tai Thundercats 1) ei ehkä ole varsinainen elokuva.
Miksi?
No, kun se ei vaan ole elokuva.
Tällä kasetilla on neljä sarjan ensimmäistä jaksoa pistettynä yhteen. Mutta koska ne jaksot ovat yhdistetty yhdeksi pitkäksi jaksoksi, niin että on vain yhdet alku- ja lopputekstit ja koko läjä on takakannen mukaan nimetty Exodukseksi, ergo kyseessä on ihan tarpeeksi elokuva minulle.
Ja kuten kaikki ne jatko-osia kuhisevien elokuvien ensimmäiset osat, myös Exodus kertoo kaiken oleellisen Myrskykissojen sisällöstä, joten mitä oikein kitiset?


Myrskykissojen kotiplaneetta ThunDERA (älä vain kysy miksi se kirjoitetaan noin) on tuhon partaalla ja viisaiden vanhin jäsen Jaga lähtee viemään ThunDERAn kruununperillistä, nuorta ja kärsimätöntä Lion-Ota turvaan.
Aluksen muuhun miehistöön kuuluvat:
-Kalju voimanpesä Panthro, joka on myös ryhmän tekniikan taitaja.
-Ihan himmeän hottis beibi, Cheetara.
-Jonkinlainen henkivartija/yleisactionstara Tygra.
-Lion-On eräänlainen hovimestari ja sarjan koominen kevennys Snarf.
-Sitten ovat vielä ne kaksi pirun ärsyttävää kakaraa, joita keksitään aina pilaamaan muuten hyvät tarinat, eli Wilykit ja Wilykat.
Pakomatkalla tuhoutuvalta planeetalta Myrskykissat joutuvat kolmen pahisrodun hyökkäyksen kohteeksi ja nämä pahikset koostuvat Sakaalimiehistä, Liskomiehistä ja Apinamiehistä. Ja periaatteessa nämäkin kolme pahisryhmittymää esiintyvät kukin johtajansa toimintojen kautta, joten vain kolmea heistä näytetään:
-Apinamies Monkian.
-Sakaalimies Jackalman (voi veljet!)
-Liskomies,,, tai oikeastaan sammakkomies Slythe.
Alus vaurioituu pahasti hyökkäyksessä ja turvapaikka on löydettävä nopeasti. Panthro löytää mahdollisen turvapaikan planeetalta joka kuulostaa suuresti maapallolta, mutta eihän sitä äänen sanota. Koska aluksen automaattinen ohjaus on vaurioitunut, niin jonkun täytyy ohjata alus turvallisesti maahan, mutta tämä tarkoittaa myös että jonkun täytyy uhrata henkensä muiden puolesta. Jaga tietää hetkensä tulleen ja käskee muut kryogeeniseen uneen jotta voi itse ohjata aluksen maahan.
Pitkä matka saa Myrskykissat vanhenemaan jonkin verran unikapseleistaan huolimatta ja maahan saavuttuaan Lion-O on nuori mies nulikan sijaan ja muut vetreitä aikuisia. Aika ja vanheneminen puolestaan kuluttivat Jagan loppuun ja maahan saavuttuaan hän oli jo kuollut.
Vaikka Lion-O on nyt varreltaan aikuinen, niin hän ei ole sitä mieleltään, mutta koska hän on perimältään Myrskykissojen johtaja niinpä hän ottaa paikkansa sellaisena. Joten Myrskykissojen johtajana on kokematon ja varomaton Lion-O.
Slythe, Jackalman ja Monkian puolestaan kohtaavat toisaalla mystisen pyramidin asukkaan, muumio Mumm-Ran. ”Mumm-Ra, the ever living!”
Mumm-Ra on muinainen pahuuden jumalolento joka pakottaa pahiskolmikon apulaisikseen. Mumm-Ra haluaa itselleen ThunDERan Silmän, joka on jonkinlainen energian kiteytymä. ThunDERan Silmä on yhdistetty Lion-On miekkaan, eikä Lion-O oikein tiedä miten sitä tulisi hyödyntää. Miekka kun toimii välillä oman päänsä mukaan, sillä se paljastaa voimansa vain jos pahuutta on lähettyvillä. Lion-O koettaa välillä kokemattomuuttaan väkisin hyödyntää miekkaa ja miekka ei suostu yhteistyöhön. Miekan yhteistyökyvyttömyys koituu melkein Lion-On kohtaloksi, hänen joutuessaan kamppailuun voittamatonta Mumm-Raa vastaan. Voittamaton? No melkein, sillä Dorian Grayn tapaan Mumm-Ran ainoa heikkous on hänen oma kuvansa.

Myrskykissat: Exodus kertoo pääosin Lion-On aikuistumisesta ja vastuunkannosta sukupuuttoon kuolemassa olevien Myrskykissojen johtajana.
Tärkeäksi teemaksi nousee myös Myrskykissojen sopeutuminen uuteen outoon maailmaan.
Niin ja aina välillä tapellaan mutanttien kanssa.

Myrskykissat on upeaa tavaraa. Sen animaatio on onnistunutta, sen musiikki on onnistunutta, sen äänityöskentely on onnistunutta.
Etenkin täytyy ottaa uudelleen mainittavaksi Myrskykissojen musiikki, joka on välillä niin pelottavan kuuloista, että siinä jää monen kauhuelokuvan musiikki jalkoihin.

Hahmogalleria on suurinpiirtein samanlaista mitä on totuttu näkemään kaikissa Masters Of The Universeissa, Bravestarreissa, sun muissa, mutta etenkin kahden hahmon kohdalla on selkeästi osoitettu tavallisuudesta poikkeavan haasteellisempaa pohdintaa.
Lion-O on hahmona erinomaisesti kirjoitettu. Hänen kasvunsa varomattomasta lapsesta, varomattomaksi nuoreksi ja lopulta vastuulliseksi johtajaksi on sopivan seesteisesti kerrottu, eikä vain vedetty Hancockilla läpi niin nopeasti kuin mahdollista.
Mumm-Ra on myös hyvin kiehtova hahmo. Toisaalta Mumm-Ra on varjoissa viihtyvä mystinen jumalhahmo ja toisaalta itse fyysisesti mukaan lyöttäytyvä pahuuden dynamo. Samalla Mumm-Ra on voittamaton, mutta myös omaa kuvaansa pelkäävä ja täten kaikkea muuta kuin voittamaton. Ja minun pakko myöntää, että penskana Mumm-Ra aiheutti minulle painajaisia. Nyt hän ei enää painajaisia aiheuta, mutta on edelleenkin ihan helvatun pelottava hahmo.

Ainoa oikea miinus mielestäni ovat ne mukavekkulat lapsihahmot Wilykit ja Wilykat, koska kuten niin monesti muulloinkin, nämä hahmot eivät laisinkaan istu muuhun osuuteen. He ovat vain nyhveröittämässä Myrskykissoja ja kun esimerkiksi Snarf on jo keventämässä tunnelmaa välillä liikaakin, niin hänen vuokseenkin ne näsäviisaat lapsihahmot ovat paperisilppuriin joutavaa tavaraa.

Myrskykissat: Exodus on erinomainen toiminta-animaatio.

"Thundercats are on the move, Thundercats are loose. Feel the magic, hear the roar, Thundercats are loose!"

Tähdet: ****
Myrskykissat: Exodus (koska Exodus on jakson nimi, niin tämä linkki vie tv-sarjaan.)


...NOIR

Ei kommentteja: