Kaikkihan tietävät, että Legot ovat da shit, kun taas Duplot ovat vain...
Silti minun on myönnettävä pitäneeni enemmän vanhoista, sanoisimme avoimen maailman legoista, kuin millaisiksi ne nykyään pitkälti ovat muuttuneet. Tarkoitan tällä tietenkin sitä, että ennen kun legot olivat erikokoisia mutta aika kulmikkaita laatikoita ja hahmojen kasvonpiirteissä oli samaa persoonattomuutta kuin Cyloneilla, niin kuten Cylonien kohdalla,
kehitys on tehnyt monimuotoisuuden lisääntyessä niistä oikeastaan vähemmän kiinnostavia. Nyt kaikki legotuotteet tuntuvat olevan aina enemmänkin pienoismalleja, joista voi rakentaa aina vain sen kannessa olevan vempeleen, jolloin uuden rakentaminen ja mielikuvituksen käyttö jää vähemmälle. Toki se Tie-hävittäjä ja merirosvolaiva ovat hienoja, mutta kun ne mukana olevat palat yhdistetään aina vain jotta voidaan koota se tietty, eikä tehdä mitä lystää, niin se saa ainakin minut kaipaamaan sitä kasvottomuutta, jonka kautta voi leikkiä Jumalaa ja rakentaa oman luonnottoman irvikuvansa.
Tottakai minä tiedän, että niistä merirosvolaivaan tarkoitetuista palasista voi tehdä vaikka merirosvoveneen, mutta ankkurin muotoisesta legosta on aika vaikea tehdä järkevästi muuta. Eli legorakentaminen on muuttunut hieman liian ohjatuksi, vaikka koottu lopputulos olisikin kuin Hieronymus Boschin maalaus.
Se mistä kyllä pidän suuresti legojen kehityksessä, on sen tuomat legoversiot populaarikulttuuri-ikoneista kuten Indiana Jones ja vaikkapä tämän nyt vuorossa olevan elokuvan Batman. Nyt kun vielä saisimme lego-Jeffrey Dahmerin niin hyvä olisi. Ei mutta ihan oikeasti, lego plus Batman on aivan loistava idea.
Legolex Luthor kiukustuu kun Legobruce Wayne palkitaan legopatsaalla vuoden legohyväntekijänä, mutta Legojokeri saapuu legokuokkaavierailemaan ja tämä legon toistaminen kuulostaa legosmurffaukselta. On aika Legobatmanin astua parrasvaloihin kurmoottamaan Legoarvuuttajaa, Legokaksikasvoa ja muita legotuttavuuksia.
Myöhemmin Legolex saa päähänsä hyödyntää Legojokeria ja muita legopahiksia taistelussaan Legoteräsmiestä vastaan ja näin ollen hän vapauttaa legosekopäitä Arkhamista. Legobatman saa Legorobinin kanssa selville, että Legolex aikoo Legojokerin kanssa valmistaa synteettistä legokryptoniittia, mutta koska Legobatmanin itsetunnolle ei sovi pyytää apua maailman tunnetuimmalta partiopojalta, koettaa hän ilman Legoteräsmiehen apua estää pahisten toimet. Yhteistyössä on kuitenkin voimaa ja sen avulla saadaan ehkä estettyä myös Legolexin poliittiset pyrkimykset, jota varten hän oikeasti tarvitsee Legojokerin kemiakaalisia taitoja. Voiko Jokeriin luottaa edes legomuodossa? Yeah right.
Tämä levy maksoi marketin alekorissa ruhtinaalliset kolme euroa ja saman hintainen oli myös Matkaoppaat-sarjan ensimmäinen kausi. Jälkimmäistä en ostanut, mutta en usko sen olevan hintansa arvoinen, kun taas tästä legoelokuvasta olisin voinut maksaa enemmänkin. En tiedä miksi tämä legoelokuva oli alekorissa, sillä se oli kuulemma ainoa kappale, loppujen ollessa normaalihintaisena hyllyssä. Matkaoppaat-kausibokseja oli vastaavasti pilvin pimein. Oletankin, että joku myyjistä oli vahingossa iskenyt aletarran päälle ja ymmärrettävästi epätoivoisen lapun raaputuksen sijaan päättivät myöntää virheensä ja antaa sen olla alennuksessa, sillä ainakaan levyssä taikka kotelossa ei ole mitään vikaa joka edellyttäisi hinnanlaskua ja jos tämä leffa olisi ollut tarkoituksella alekorissa, niin eivätköhän siellä olisi olleet myös ne muut kopiot samaisesta tuotoksesta.
Lego Batman the Movie on aivan loistava sekoitus Adam Westin Batmanin svengaavaa itseironisen värikästä komiikkaa ja Tim Burtonin Batmanien goottilaista synkkyyttä. Ja kun puhun noista kahdesta esimerkistä, niin ne nimenomaan ovat Lego Batman the Movien esikuvia enemmän kuin Nolanin versio. Miljöö on täynnä Burtonin elokuvista muistuttavia patsaita ja sirkusmaisia rakennelmia, Batmanin varusteet muistuttavat Keatonin käyttämiä, kun taas ulkoasuaan ja ääntään myöten elokuvan pahikset ovat kuin seuraisi Burgess Meredithia ja Cesar Romeroa. Vitsit ovat vinksahtaneita, usein DC:n todellisuudelle ja hahmoille itselleen naureskelevia ja tietenkin täynnä silmäniskuja faneille jotka tietävät miksi Teräsmies on nokka pystyssä kulkeva, miksi Batman huokaa syvään masentuneena ja että Robin tosiaankin on lapsi. Tosin toistuvat viittaukset omaan historiaan aiheuttavat sen, että satunnainen katsoja ei ehkä saa kaikesta kiinni, ajatellen jäävänsä paitsi jostain koska ei kuulu ns. sisäpiiriin. Samoin elokuvan synkkyys Danny Elfmanin tuttua musiikkia myöten aiheuttaa sen, että vaikka elokuvassa on sen vuoksi paljon mielenkiintoista seurattavaa, niin legot kuitenkin tavallaan mielletään lastenjutuiksi ja tämä ei ehkä smylexissa kelluvine luurankoineen oikein sovi ainakaan pienempien lasten katsottavaksi, kun taas siinä samalla legoistuminen tekee joistakin tilanteista hieman liian pehmeän lapsellista sitä aikuisempaa elokuvaa odottavalle. Parhaiten Lego Batman the Movie soveltuu siis lapsekkaille aikuisille, joka tekee ainakin minusta soveliaan katsojan, eikä innostukseni sekä Westin että Keatonin Batmaneista ainakaan vähennä tästä elokuvasta pitämistä.
Kukapa ei voisi olla rakastamatta sitä, että aina kun Teräsmies lentää paikalle soi John Williamsin musiikki, mutta kun Teräsmies on hississä Batmanin kanssa ja hissimusiikkina soi samainen teemakappale, niin Teräsmiehen tuumiessa miksi se kuulostaa tutulta, toteaa Batman tylynä ettei kuuntele musiikkia. Tälläistä kamaa tämä leffa on täynnä.
Koska pelkkä idea legoista yhdistettynä DC-maailmaan on mielestäni loistava, niin myönnän suoraan etten juuri välittänyt elokuvan juonesta. Legosupersankarit ja legosuperroistot pottuilemassa toisilleen visuaalisesti kauniissa Gothamissa erinomaisen musiikin siivittämänä on aivan riittämiin, mutta tokihan se on myönnettävä ettei elokuvan tarinan toteutus eroa juuri tyypillisestä Westin Batmanista jossa sankarit pistetään jättimäiselle paistinpannulle, tms., mutta hitot siitä, se on Legobatman ja hemmetin hyvin animoitu sellainen.
Suositeltava elokuva kaikille legojen ja Batmanin ystäville, sekä etenkin heille jotka koulutehtävässä jossa tuli tehdä näyteikkuna todellisesta tuotteesta, tekivät sen Smylexista, perustellen sen olevan todellinen tuote fiktiivisessä maailmassa.
Tähdet: ****
Lego Batman the Movie: DC Super Heroes Unite
2 kommenttia:
Tulin hommanneeksi tämän leffaversion suunnilleen samoihin aikoihin kuin sen pelillisenkin variaation. Kummastakin pidin, ja pidän edelleenkin erittäin paljon. Toivottavasti tekevät kumpiakin tuotteita jossakin kohtaa vielä lisää....
Ja jos ei Batmania, niin onhan sieltä se Lego Marvel tuloillaan... ainakin pelinä. Miksei siis myös elokuvanakin....
Niiden legopelien vuoksi voisin melkein hankkiakin jonkin Megadrivea uudemman pelikonsolin.
Lähetä kommentti