tiistai 17. syyskuuta 2013

Conan seikkailija (Conan the Adventurer, 1992 - 1993)

Vuoroon Conan barbaaria animaatiomuodossa, jota valmistettiin otsikossa näkyvinä vuosina yhteensä 65 jaksoa. Itselläni tosin on tuosta lukumäärästä vain neljä jaksoa kahdella kasetilla, mutta ihan mielelläni ottaisin ne loputkin jaksot kokoelmiini.

Takakansi kertoo pohjatarinaksi seuraavaa:
"Toinen Ulottuvuus, taikureiden, sotureiden ja kuninkaiden aika. Tällä mielikuvitusrikkaalla ja maagisella kaudella elää Conan,kaikkien aikojen mahtavin soturi."
Sitten englanninkieliseksi jätetyllä alkutekstiosuudella mainitaan, että Conan Dungeons & Dragons-apulaistensa (viikinki ja muut) kanssa taistelee toisen ulottuvuuden ilkeää käärmevelhoa Wrath-Amonia vastaan suojellakseen viattomia kyläläisiä. Mutta mitä on tämä paasaus toisista ulottuvuuksista?
Conan elää toisessa ulottuvuudessa jonne saapuu toisen ulottuvuuden pahiksia?
No kuitenkin idea siis on, että Conan eri katsojakuntaan vetoavine apulaisineen murjoo pahiksia ja tekee saman seuraavassa jaksossa. Saivathan Robocop ja Rambokin omiin piirrettyihinsä hassuja apulaisia, joten miksei sitten Conan, jolla sentään oli elokuvissakin hassuja apulaisia.
Wrath-Amon näyttää aivan G.I. Joe-sarjan Serpentorilta.

VARASTETTU NUORUUS (In Days of Old)

Joku paha rusettivelho muuttaa Conanin vanhukseksi varastaakseen itselleen hänen nuoruutensa voimat ja Conan oppii ettei raaka voima ole vastaus kaikkeen, joten paha velho häviää.

IHMEHEVONEN (Thunder & Lightning)

Wrath-Amon taikoo ihmehevosen joka muuttuu japanilaiseksi jättihirviöksi ja se koettaa lyödä Conania.

JHERBAL SAGIN KOSTO (The Vengeance of Jherbal Sag)

Wrath-Amon tahtoo tähtimetallin, joten hirvisikamutantti Jherbal Sag manataan esiin ja hän ei muuten sitten kosta kenellekään koko jakson aikana.

KAKSINTAISTELU (An Evil Wind in Kusan)

Kusanin valtakunta on jäämässä Wrath-Amonin vallan alaisuuteen, mutta ei jääkään.

Animaatio on ihan siedettävää, mutta ei juuri sen enempää. Liike on säästeliästä ja koska piirros on suurelta osin aika lapsellisen näköistä, jota korostavat veikeän kirkkaat värit, niin animoinnin yksinkertaisuus vain tuntuu korostuvan. Kyseessä on pääpiirteittäin samantapaista piirrosanimaatiota kuin kaikki He-manit ja kumppanit ovat, mutta koska esimerkiksi väritystä ja taustoja ei ole toteutettu samanlaisella synkkyydellä, niin Conan vaikuttaa kollegoitaan lapsellisemmalta tapaukselta. Onkin sinänsä hassua, että Masters of the Universe tehtiin Conanin innoittamana ja se tuntui ymmärrettävästi esikuvaansa verrattuna nuoremmille katsojille suunnatulta ja sitten tämä Conan seikkailija-sarja puolestaan on vieläkin nuoremmille tarkoitettua. Toki tuo Wrath-Amon on aika ilkeän näköinen hahmo, mutta verrattuna Mastersiin, on tämä paljon valoisampaa ja iloluonteisempaa toimintapiirrettyä. Ja kun näkee Wrath-Amonin funkyt lenkkarit, niin ihmeellisesti sekin pelottavuus karisee.
Valitettavasti en löytänyt kunnon piirroskuvaa niistä kengistä, mutta leluversiokin on kaiken paljastava.
Spaissareiden läskipohjat alkavat vaikuttamaan mestariteoksilta näiden pump-up-Jordaneiden rinnalla.

Todella huonot äänivalinnat suomidubbauksessa tekevät Conanista melkeinpä vitsin, sillä vaikka muissa rooleissa ymmrätäisikin määkimiset, kimitykset ja vastaavat, niin itse Conanin pitäisi todellakin kuulostaa joltakin muulta kuin suomalaiselta David Spadelta. Lisäksi nimien lausuminen on kaikilla hahmoilla ihme muminaa, aivan kuin näyttelijät pelkäisivät lausuvansa nimiä väärin ja juuri sen pelossa Wrath-Amonkin kuulostaa koko ajan Brad Damonilta.

Onkin hieman hassua, että piirros, väritys ja äänet ovat lapsekkaita, mutta musiikki puolestaan on kuin jotain tuomion sinfoniaa matkalla kiirastulen halki ristille.

Siispä keskinkertaista toimintaseikkailevaa piirrettyä jonka katsoo koska kyseessä on Conan, mutta sitä toivoisi saavansa edes hieman aikuisemman version joskus nähtäväksi. Tai ainakin sellaisen joka ei säästelisi niin paljon hahmoanimoinnissa, että välillä tuntuu kuin katselisi pausenapin naputuksella liikkuvaa kuvaa.
Conan seikkailija on kuin mitä Richard Chamberlainin Allan Quatermain-elokuvat ovat Indiana Jonesille. Pohjimmiltaan se voi olla tavallaan originaali, mutta lopputulokseltaan halpakopio josta suurimman ilon saa sen tahattomasti huumorista. Ei siis mitenkään olla tavoitettu mielikuvaa Conanista ja vaikka piirretyn päähahmolla se nimi onkin, niin yhtä hyvin se voisi olla James the barbarian.

Huvittavaa on se, että jokaisen osan lopussa on mukana kohtauksia toisesta jaksosta ja ne ovat jätetty dubbaamatta (tästä huomaa kuinka paljon osuvampi ääninäyttelijä on alkuperäisessä Conanissa) ja sitä miettiikin, että miksei näitä pätkiä yksinkertaisesti leikattu pois, varsinkaan kun kyseiset jaksot eivät edes ole mukana. Tietenkään näille kaseteille ei ole voitu laittaa peräkkäisiä jaksoja, vaan ne ovat otettu ihan mistä kohtaa kautta vaan.
Ja huvittavuudesta puheen ollen, se on sitä kun ajattelee, että Arnold Schwarzenegger näytteli Conania modernin barbaarielokuvan kasariklassikoissa, mutta tuo animaation Conan näyttää piirretyn hänen ns. kilpakumppaninsa Sylvester Stallonen Rambo-animaation pohjalta.

Tähdet: **
Conan seikkailija

4 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

Ilmeisesti animaatio Conan on keskittänyt seikkailunsa enimmäkseen sinne päin, kun täältä en ole yhtä ainuttakaan nauhaa onnistunut toistaiseksi löytämään.... :(

Jessus kirjoitti...

Näinköhän näitä saisi mistään alkuperäiskielellä DVD- formaatissa?

...noir kirjoitti...

Tuoppi:
Onni, että sain nuokin kaksi, sillä siinä kirpparipöydällä josta molemmat löysin oli iso läjä lastenkasetteja ja vain kahdesta puuttui hinta. Jep, Conaneista. Onneksi sain neuvoteltua, että saisin ostaa ne samaan hintaan kuin millä kaikki muutkin pöydän kasetit oli hinnoiteltu. Kaikilla kun oli sama hinta kasetista riippumatta. Olin kieltävän vastauksen pelossa valmis maksamaan enemmänkin kuin ehdotuksen 0,50 € per kasetti, mutta se riitti.

Jessus:
On julkaistu dvd:llä originaaliversioina myös euroalueella, mutta itse en ole ainakaan toistaiseksi törmännyt myynnissä oleviin kappaleisiin

Tina DeMona kirjoitti...

Kas tässäpä hauskahko sattumus: itsekin on tullut jotakin vastaavanlaista aikanaan riipustettua:

https://pahvipalliblogi.wordpress.com/2015/09/21/klassiset-taideraiskaukset-conan-the-adventurer/