keskiviikko 9. kesäkuuta 2010

Zombie 2 (1979)

Levyn kannessa lukee Zombie 2 sekä Zombi 2. Levyn pinnassa lukee Woodoo ja menuvalikossa Zombies 2.
Lajityyppiharrastajille tämä on tuttu juttu, mutta muille kerrottakoon hyvin lyhyesti mistä on kyse.
Zombie 1 elokuvaa ei varsinaisesti ole olemassa, vaan George Romeron Dawn Of The Dead julkaistiin alunperin Italiassa nimellä Zombi. Sitten Lucio Fulci teki oman zombie-elokuvansa jolla ei alunperin ollut mitään tekemistä Dawn Of The Deadin kanssa, sillä Fulcin elokuvan käsikirjoitus valmistui ennen Romeron elokuvaa. Dawnin, eli Zombin suosio oli kuitenkin sen verran suuri, että samankaltaista aihetta sivuavasta Fulcin elokuvasta leivottiin Dawnille jatko-osa. Siispä maailmaan materialisoitui täten Zombi 2, joka onkin Zombi 1.
Väärä nimi on kuitenkin oikeassa paikassa, sillä Zombie 2 on mainio elokuva. Väärä nimi kuitenkin aiheutti sen että eihän elokuva voinut olla jenkkimarkkinoilla Zombi 2/Zombie 2, kun ensimmäistä osaa ei ole. Siispä mitä väliä, nimetään se miljoonalla eri tavalla, kukaan ei kuitenkaan huomaa eroa.
Oma suosikkini elokuvan nimivaihtoehdoista on Zombie Flesh Eaters, vaikka Island Of The Dead taitaakin olla kuvaavin.


Lisätriviana mainittakoon että ennen kuin Romero aloitti Survival Of The Deadin teon, oli hän suunnitellut paratiisisaarelle sijoittuvaa zombie-elokuvaa nimellä Island Of The Dead.


New Yorkiin lipuu miehittämätön purjevene. Tai siltä se ainakin vaikuttaa. Toki kyseessä on purjevene, mutta miehittämätön se ei ole. Mukana nimittäin on pulska zombie joka puree veneelle saapuneesta merivartioston poliisiparista toista kaulaan. Zombie putoaa veteen saatuaan muutaman aseesta ammutun luodin rintakehäänsä.
Veneen omistaja on Anne Bowlesin (Tisa Farrow) isä joka on jo jonkin aikaa viettänyt aikaa kadonneena. Anne haluaa tietää miten hänen isänsä vene saapúi New Yorkiin ja miksi isä ei ollut mukana. Sama asia uteloittaa toimittaja Peter Westia (Ian McCulloch) ja Peter päätyykin yhteen Annen kanssa selvittämään asiaa. Mistään veneessä olleesta zombiesta he eivät tietenkään tiedä, koska sellaista tietoa ei poliisi mene vuotamaan.
Annen isä oli viime tietojen mukaan Antilleilla, Matulin saarella, siispä sinne vieköön pariskuntamme tie. Avuksi palkataan paikallinen kalastusopas Brian Hull (Al Cliver), joka tosin varoittaa että saarella on huono maine. Mukana on myös Brianin tyttöystävä Susan (Auretta Gay.)
Matulilla työskentelee tohtori David Menard (Richard Johnson) ja Menardin kokeissa koetetaan ilmeisesti parantaa kuolleista herääviä. Toki Menardin tarkoitus on siis vain keksiä keino jolla pelastaa ihmisiä kuolemalta, eikä saattaa heitä sinne, mutta minkäs teet, virheitä sattuu.
Ennen saarelle saapumista Susan haluaa mennä uimaan ja ottamaan valokuvia. Vedessä hän kohtaa ensin hain ja sitten zombien, mutta molemmilta hän pääsee sopivasti pakoon. Zombie puree haita. (Kyllä, luitte aivan oikein.) Veneen kannella Susan selittää että vedessä oli joku mies, mutta eipä me välitetä siitä sillä saarella saamme katsella kuinka tohtorin hyvinmuodostunut naisavustaja päätyy suihkussakäynnin jälkeen zombien uhriksi ja voi pojat, jos tämän kohtauksen on nähnyt niin sen muistaa. Kyseessä on siis tietenkin kuuluisa hitaasti puunsäle silmästä sisään-kohtaus.
Menard dokaa, eikä ole laisinkaan huolissaan siitä että kaikki saarella kuolevat päättävät nousta kuolleista ja aiheuttaa lisää kuolemaa. Ainahan niitä voi ampua päähän.
Anne, Peter, Brian ja Susan saapuvat saarelle ja tapaavat Menardin. Arvon tohtorimme kertoo tavanneensa Annen isän ja että tämä isä oli sairastunut kuolettavasti saarella ollessaan. Annen isä oli suostunut Menardin experimentaalisten kokeiden kohteeksi, mutta zombius oli kohdannut ja luoti otsaan.
Nyt saaren kaikki zombiet päättävät ottaa vastaan uudet vieraat ja kohta savinaamazombeja saa lyödä minkä kerkiää. No okei, tällä budjetilla niitä zombeja ei ole paljoakaan, mutta ihan riittävästi.
Eräässä vaiheessa Brian ja Susan saapuvat hautausmaalle, joka näemmä on Espanjalaisten konkistadorien asuttama. Siis onko zombie-epidemia sittenkin lähtöisin Espanjalaisilta valloittajilta? Onko kyseessä samankaltainen seikka kuin se että valkoinen mies vie pöpön intiaanien luokse? No, ainakin saamme nähdä matosilmäzombien nousemassa ja puremassa Susania kaulaan. Veri pulppuaa ja letku näkyy lateksin alta.
Anne, Peter ja Brian pakenevat Menardin luokse vanhaan kirkkoon joka toimii Menardin sairaalana. Zombie syö Menardin.
Sitten jatketaan klassisella linjalla jossa lähestyvää zombieta ammutaan ensin rintaan, huomataan että se jatkaa lähestymistään ja sitten ammutaan päähän. Yksi zombeista oli ilmeisesti täytetty dynamiitilla, sillä se räjähti kun sitä ampui päähän.
Susan palaa kuolleista ja puree Briania.
Brian, Anne ja Peter pääsevät karkuun veneelleen ja lähtevät saarelta. Matkalla Brian menehtyy ja Anne pohtii Peterin kanssa mitä tehdä, sillä Brian tulisi palaamaan henkiin. Peter on sitä mieltä että viedään Brianin ruumis New Yorkiin, siellä ehkä osattaisiin modernin teknologian avulla auttaa poloista Briania. Radiolähetykset kuitenkin kertovat että jenkkilä on kaaoksessa sillä zombiet ovat levinneet räjähdysmäisesti ja pureskelevat kaikkia vastaantulevia. No, sepä on ikävää.En ole mikään Fulcin fani. Itse asiassa minusta valtaosa hänen elokuvistaan edustaa elokuvien mädäntynyttä pohjaa. Mutta silloin kun Fulci iskee minuun, niin hän iskee kuin Korkeajännitys-sarjakuva. Joten herra sai aikaiseksi pari elokuvaa jotka nostan helposti lajityyppinsä valioihin ja Zombie 2 kuuluu niihin pariin.Tuolla aikaisemmin sanoin että Zombie 2 olisi tavallaan Dawn Of The Deadin jatko-osa, mutta oikeastaan tätä voisi pitää Dawnin, tai jopa Night Of The Living Deadin esiosana. Edellyttäen että Nightin tapahtuma-aika siirrettäisiin Dawnin kohdalle. Zombie 2 nimittäin tahtoo osoittaa että koko zombiesynty alkoi täältä Matulilta ja ne päätyivät jenkkilään sen elokuvan alussa mukana olleen veneen myötä. Esimerkiksi se alun pulskazombiehan ei kuole, vaan pelkästään putoaa veteen, tuoden siis mukanaan viruksensa.Zombie 2 koettaa selittää jollakin tavoin mistä zombievirus on lähtöisin, mutta se ei oikein itsekään tunnu olevan varma ns. virallisesta syystä. Aluksi vaikuttaisi siltä että Menardin kokeet aiheuttivat ensimmäisen zombien ilmaantumisen ja sitten se levisi samaan tapaan kuin muissakin tarinoissa, eli pureman kautta. Sitten kuitenkin osoitetaan että Menard onkin hyvä tyyppi, vaikkakin masentunut ja että hän pyrkii estämään zombieden leviämistä ja mahdollisesti parantaa heidät.
Toisaalta annetaan ymmärtää että zombiet ovat syntyisin voodokirouksesta, mutta se on vain maininta ja sitä ei käsitellä sen tarkemmin. Samalla osoitetaan että ensimmäinen Matulilla tavattu zombie oli ollut jostain muualta saapunut nainen, mutta mistä, se jää hämärän peittoon.
Lisäksi on tämä Espanjalaiset valloittajat-viittaus, joka tosin saattaa saada enemmän merkitystä vain minun päässäni kuin miten sen oikeasti olisi tarkoitus. Mutta minä pidän ideasta että koko zombiejuttu olisi lähtöisin siitä kuinka vieras bakteeri tuodaan uuteen ympäristöön, joka flunssan tavoin saattaa olla sellaista kokemattomalle kuolettava. Tällä kertaa aivastus on johtanut eläviin kuolleisiin.
Oli se syy sitten mikä tahansa, niin on myönnettävä että paremmalta nämä selitykset kuulostavat kuin Nightin meteoriittilento. Vaikkakin parhaimmillaan koko zombieidea on kun siihen ei anneta mitään syytä.Elokuvan zombiet ovat todella kuvottavan näköisiä. Pidän suuresti tästä ideasta että zombiet ovat eräänlaisen kuivan saven peittämiä sillä se tekee niistä jotenkin onnistuneen erilaisen näköisiä.


En vain oikein ymmärrä että miksi lähes kaikki zombiet pitävät silmiään kiinni. Onhan sekin tehokeino, mutta ovatko he kaikki Daredevileja vai häh?

No, matosilmät, savinaamat ja halkevat päät ovat kuitenkin näyttäviä ja monen isomman budjetin zombiet eivät ole lähellekään yhtä pelottavia.


Kuvottavuudesta puheenollen, tämä elokuva on täynnä sellaista goreilua että visva ja veri täyttää ruudun aina kun silmänsä avaa. Elokuvan zombiet ovat nimittäin niitä perinteisiä teräksen hauraita tappokoneita. Joten aina kun zombia lyö, niin suurinpiirtein puoli päätä irtoaa ja aivomössö ottaa vapauden poistua paikalta. Toisaalta samat halpalasizombiet pystyvät iskemään noin suunnilleen seiniä nurin ja repimään päitä irti yhtä tehokkaasti kuin salsakastike läpäisemään kehoni, eli liiankin tehokkaasti.
Onneksi elokuva ei luota pelkkään agressiiviseen tappomeininkiin vaan parhaiden Romero-oppien mukaan uskaltaa kasvattaa tapahtumia sopivan hitaasti, joten elokuvassa tuntuu olevan ideaakin.Näyttelijöistä on hieman hankala mennä sanomaan kehuja, sillä tälläisen dubbauksen kulta-aikana tehty huonosti synkronisoitu ääninäyttely aiheuttaa hallaa näyttelemisen seuraamiselle. Tahatonta komiikkaa on siis luvassa.
Elokuvaa voikin siis ajatella hieman menneiden aikojen mykkäelokuvana, sillä monesti näyttääkin siltä että eleitä on liioiteltu hyvinkin suuresti vain jotta mahdollisen huonon dubbauksen vuoksi ei jäisi epäselväksi mitä näyttelijä haluaa sanoa. Toisaalta tämä taas aiheuttaa välillä juuri päinvastaisen reaktion ja luulee hahmon olevan raivoissaan kun hän todellisuudessa laulaa lemmenlurituksia.

Menardia esittävä Richard Johnson oli kyllä erityisen mainio. Aluksi hän vaikuttaa hullulta tiedemieheltä joka tahtoo ommella kolme ihmistä yhteen saadakseen aikaan ihmistuhatjalkaisen, mutta sitten hänestä alkaa muodostua toivonsa heittänyt hyvä tohtori, jonka vuoksi Menard-hahmossa näyttäisi olevan eniten kasvua.

Zombie 2 on hyvin creepy elokuva, jossa on kieltämättä joitakin suuriakin (maskeeraus)virheitä, juoniaukkoja ja muita tyypillisiä halpabudjettimokia. Mutta toisaalta sen tarkoittama pelottavuus tulee erinomaisesti esille ja virheet katoavat kuin ns. tuhka ns. tuuleen.

Elokuvan musiikki on myös erittäin onnistunutta. Sitä suositellaan kuunneltavaksi yön pimeydessä.

Tähdet: ****
Zombie 2

...NOIR

2 kommenttia:

Julle94 kirjoitti...

Miten niin mukaan se poliisin ampuma mereen pudonnut Zombi toi muka zombiviruksen jenkkeihin vai mistä lähtien Zombiepidemian alkulähteenä on ollut saastunut vesi tai meren antimet?

Itse asiassa ennen päähenkilöiden lähtemistä saarelle nähdään ruumishuoneelle sijoittuva kohtaus, jossa zombin tappamaksi joutuneen toisen poliisin ruumis liikehtii lakanan alla, joten elokuvan lopussa nähtävä zombien invaasio alkoi ruumishuoneelta, eikä mereen pudonneen zombin toimesta, joka oletettavasti jäi pysyvästi upoksiin ylipainon takia.

Joka tapauksessa mainio zombeilu ja Dawn of the Deadin jälkeen 2. paras elokuva genressään.

...noir kirjoitti...

Tästä on nyt aika tovi kun olen viimeksi Zombie kakkosen katsonut, mutta minulla on sellainen mielikuva että se alun hunnutettu ja luodin päähänsä saava ruumishuonezombie olisi nousemassa nimenomaan siellä saarella, ja kyseessä olisi ns. kylmä aloitus jonka tarkoitus on enemmänkin herättää uteliaisuutta mitä tulee tapahtumaan kuin muuta. Suoria viivoja tämän kohdalla on aika hankala vetää, muutoin odottaisin jatko-osaa jossa zombiehait pureskelevat aivoja. Kuitenkin, erinomainen elokuva on kyseessä.