Hmm,,, mistäköhän ohjaajanimi Bruno Barreto on tuttu?
Se oli jotenkin kielen päällä, mutta vasta hänen filmografiansa muistutti miksi. Barreto ohjasi elokuvan One Tough Cop, eli kotimaisittain KARPAASIKYTTÄ!
Okei, lähtökohdat Kielletystä Suhteesta nauttimiselle eivät ole lupaavat.
Joseph Svenden (Dennis Hopper) työskentelee opettajana pienessä Howardsvillen pienessä kyläkoulussa. Joseph on mukava, kaikille ystävällinen mies joka elää ränsistyneellä maatilallaan ja rakastaa kollegaansa Rosealeeta (Amy Irving.) Vuosien romanssin jälkeenkään Joseph ei ole saanut kosituksi Rosealeeta.
Josephin elämä on jonkinlaisessa käännekohdassa. Jalkavaivansa vuoksi Josephista ei ole juurikaan maanviljelijän töihin ja hän on jäämässä eläkkeelle opettajan virastaan (eli valtio aikoo sulkea kyläkoulun ja lähettää oppilaat kaukana sijaitsevaan isompaan kouluun.) Rosealeekin harkitsee muuttoa toiselle paikkakunnalle uuden työn vuoksi. Näiden lisäksi Josephin äiti on kuolemaisillaan.
Josephin elämään tulee uusi arvaamaton valopilkku kun Nathan Wheeler (Gary Busey) muuttaa Howardsvilleen. Nathanin mukana tulee hänen aikuisuuden kynnyksellä oleva tyttärensä Catherine (Amy Locane.) Koska Catherine on kaupunkilaistyttö, niin tottakai hän on jatkuvassa kiimassa ja iskee heti silmänsä Josephiin. Esiteltyään tissejään Josephille alkaa heidän välillään suhde.
Joseph pyrkii jatkamaan elämäänsä normaalisti, mutta lihan himo voittaa aina kun Catherine esittelee tissejään. Josephin ja Catherinen suhde ei siis ole varsinainen rakkaussuhde vaan enemmänkin riippuvuussuhde. Catherine käyttäytyykin useinmiten Lolitamaisesti Josephia kohtaan koska tietää ettei Joseph pysty vastustamaan mahdollisuutta kyntää nuorta naista.
Josephin äiti kuolee.
Stressaantunut Joseph riitelee Rosealeen kanssa ja viimein näemme jotain jota ihmiskunta on odottanut kiivaasti siitä lähtien kun ensimmäisen kerran jalkautui merestä kuivalle maalle, eli Dennis Hopper esiintyy alastomana minuuttitolkulla. Joseph ja Rosealee löytävän uuden palon suhteelleen, joten luonnollisesti Catherine päättää juoruta Rosealeelle naineensa Josephin kanssa. Rosealee jättää Josephin ja Rosealee kertoo kaikille vastaantuleville suhteestaan Josephiin, joten tieto päätyy myös Catharinen isän Nathanin korviin. Nathan on innokas metsästäjä, siispä oletettavaa on että seuraa täytetty eläin tulisi olemaan Joseph.
Yllättäen Nathan osoittautuukin maailman ymmärtäväisemmäksi isukiksi ja asiat ratkotaan keskustelemalla.
Keskustelu ei kuitenkaan ole Catherinen mielessä kun hän sytyttää Josephin tallin palamaan ja polttaa siten oman hevosensa hengiltä.
Joseph ja Rosealee saavat paikattua välinsä joten elokuva loppuu romanttiseen kohtaukseen heidän seistessään meren rannalla.
Kielletty Suhde on perustarinaltaan ihan kelvollinen. Iäkkäämpi tylsistynyt mies hakee uutta nuoruuttaan ajautumalla suhteeseen nuoren himokkaan naisen kanssa ja sitten kun mies ymmärtää viimein oman paikkansa, ei nuori himokas nainen olekaan valmis eroon ja koettaa tuhota miehen elämän.
Tästä ja vastaavaista kertomuksista saadaan helposti aikaiseksi joko trilleriä Vaarallisen Suhteen tavoin, keski-ikäkriisin kuvausta American Beautyn henkeen, tai näiden jonkinlaista sekoitusta Lolitan tyyliin. Kielletty Suhde muistuttaakin hieman kaikkia näitä kolmea elokuvaa (vaikka American Beautya ei ollutkaan vielä tehty, joten Amy Locanen hahmo käyttäytyy samaan tapaan kuin Lolita ja lopulta koettaa siirtyä Vaarallisen Suhteen linjoille tallinpolttamisillaan. American Beautysta muistuttavat tietenkin Hopperin hahmon keski-ikäkriisi ja Buseyn esittämän naapurin armeijahenkisyys.
Kielletty Suhde kuitenkin vain muistuttaa niitä, eikä oikeastaan koeta kopioida parempiaan.
Elokuva on rehellisesti sanottuna tylsä, mutta siellä on mukana hyviäkin ideoita joten mainitaanpa niitä ensin.
Oli mukavaa nähdä Gary Busey esittämässä hahmoja joka on rauhallinen ja ystävällinen, kuin jotain kiiluvasilmäistä puolisekopäätä. Buseyn hahmoon liittyen pidin myös suuresti siitä että vaikka muutamaan kertaan vihjailtiinkin hänen olevan sellainen henkilö joka reagoisi tyttärensä suhteesta vanhempaan mieheen tavalla joka jättäisi jälkeen kuolemaa, niin Buseyn hahmo osoittautuikin sellaiseksi joka mielummin ratkaisee asiat keskustelemalla. Tyypillisestihän näissä tarinoissa Buseyn hahmon olisi pitänyt riehua aseen kanssa, tai vähintäänkin vetää Hopperin hahmoa turpaan. Joten tässä elokuvassa käytetty ratkaisu oli piristävä.
Miellyttävää oli myös katsella pääosin aidon oloisia ihmishahmoja pääosin aidon oloisissa tilanteissa. Etenkin pienenä sivutarinana oleva kyläkoulun lakkautus oli ikävän todentuntuinen. Tähän aidonoloisuuteen liittyen pidin myös siitä että kun Hopperin ahhmo kävi läpi kriisiään, niin hän ei muuttunut minkäänlaiseksi sata lasissa-eläväksi energiamoottoriksi, vaan pysyi enimmäkseen samankaltaisena kuin ennen Locanen hahmon tapaamista.
Josephin herääminen Catherinen ansiosta vaikutti rehelliseltä, mutta Catherinen ajoittainen skitsoilu oli hieman häiritsevää. Catherine-hahmo olikin aika sekavan oloinen. Ilmeisesti hahmon oli tarkoitus olla kiivasluonteinen kaupunkilaistyttö joka kapinoi vanhempiaan vastaan pistämällä hiljaisen pikkukylän harmonian sekaisin. Siispä on ymmärrettävää että tämä hahmo hässii ja iloitsee, mutta miksi hän iski silmänsä Josephiin? Okei, olihan Hopper komea mies ja kenties Catherine-hahmo innostui vanhemmista herrashenkilöistä, mutta elokuvassa ei oikein anneta mitään pohjaa sille miksi suhde syntyy. Josephin kohdalla annetaan taustaa sille miksi hänen elämänsä kaipaisi muutosta, mtta Catherine vain ilmaantuu paikalle, vilauttaa samantien tissejään Josephille ja se on sillä selvä.
Catherine on muutenkin hieman vaikeasti ymmärrettävä hahmo. Hän tuntui pitkälti olevan suhteessa Josephin kanssa vain huvin vuoksi, mutta sitten hän on kuitenkin niin mustasukkainen Rosealeesta että haluaa tuhota Josephin ja Rosealeen suhteen, ja sitten vielä polttaa oman hevosensa hengiltä kiusatakseen Josephia. Tämän kaiken jälkeen Catherine vain toteaa että ei se mitään, ole vain Rosealeen kanssa.
Toki idea on varmasti siinä että Catherine on nuori, vielä hämmentynyt tyttö joka ei ei ymmärrä tekojensa seurauksia, mutta jotta se olisi olisi tullut uskottavasti esille olisi rooliin tarvittu joku muu kun Amy Locane. En nyt sano että Locane olisi mitenkään umpisurkea esiintyjä, mutta hän ei missään vaiheessa vaikuttanut uskottavalta tässä elokuvassa. Suurin ongelma taitaa olla siinä että muutamaan kertaan elokuvassa todetaan Catherinen olevan 17 vuotias, mutta elokuvan valmistumishetkellä 27 vuotias Locane on kaikkea muuta kuin 17 vuotias. Ikä on siinä mielessä tärkeä että tarinan kannalta on tärkeää että siinä osoitetaan Catherinen olevan nuori tyttö joka ryhtyy suhteeseen vanhemman miehen kanssa.
Tämä ikäkysymys aiheuttaa myös pientä ongelmaa Hopperin kohdalla. Elokuvan tekoaikana Hopper oli 60 vuotias, mutta hänen esittämänsä Joseph on olevinaan 47 vuotias. Hopperin kohdalla ikä ei ole samanlainen ongelma kuin Locanella, sillä tässä suhteessa Hopperin hahmon tarvitsee olla vain se vanhempi mieshenkilö, joten ikä voi olla mitä vain kunhan se on huomattavasti suurempi kuin Catherinen. En kuitenkaan ymmärrä miksei elokuvassa Josephin hahmon ikä voinut olla suurempi, sillä se ei olisi muuttanut mitään muuta kuin sen että ihmettely iän suhteen olisi loppunut.
Ikävä vain että Kielletty Suhde on aivan uskomattoman löysä. Sen käänteissä ei ole energiaa ja vaikka osa ratkaisuista on mukavan erilaisia niin minkäänlaista innostusta ei käytetä hyväksi niiden esittämisessä. Toki on mukavaa katsella elokuvaa joka ei koeta väkisin olla vauhdikas, mutta tässä elokuvassa on kuitenkin mukana Catherine-hahmon kautta tulevia ns. uhkaavia tilanteita ja nekin esitetään kuin oltaisiin odottamassa linja-autoa.
Kielletty Suhde on aika mukava suhdedraama josta tuntuu puuttuvan se draamaosuus ja hahmojen iät heittävät häränpyllyä.
Elokuvan ikävin puoli on sen energian puuttuminen joka saa 109 minuuttisen elokuvan tuntumaan kolmelta tunnilta.
Tähdet: **
Kielletty Suhde
...NOIR
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti