Kapteeni Picard (Patrick Stewart) on kadonnut vieraillessaan Nafirin argeologisella kaivauksilla Dessica 2-planeetalla ja nyt Riker (Jonathan Frakes) kumppaneineen on etsintäpuuhissa. Todistajan mukaan Picard on kuollut, mikä ei nyt tietenkään ole hirveän kiva asia. Enterprisen miehistön jäsenet ovat luonnollisestikin suruissaan, mutta Riker kieltää itseltään suremisen kunnes on saanut kostettua Picardin murhaajille. Ilmenee että Picardin kuoleman takana ovat AVARUUSPIRAATIT!
Merirosvojen jäljitys johtaa planeetalle Barradas 3 ja sinne siirrytään etsimään piraatteja. Täällä, Barradas 3:lla on Dessica 2:n tapaan argeologisia kaivauksia ja yht'äkkiä merirosvot hyökkäävät Rikerin ja ystävien kimppuun. Tulitaistelun tiimellyksessä Riker menettää tajuntansa ja päätyy merirosvojen vangiksi.
Nyt Enterprise on Datan (Brent Spiner) komennossa ja vaikka Data on kaikin puolin pätevä komentajaksi hänen ylianalyyttinen ja tunteista vapaa toimintansa saa tunteelliset olennot kuten Worfin (Michael Dorn) hiukan ärtyneeksi.
Riker on vankina merirosvojen aluksella jota johtaa Arctus Baran (Richard Lynch) ja kas kummaa, yksi Baranin miehistön jäsenistä on Jean Luc Picard. Kun Baranin alukseen iskee tekninen vika auttaa Riker korjaamaan sen ja saa Baranin uskomaan että Rikerista olisi hyötyä miehistön jäsenenä. Tottelevaisuutta helpottaakseen Baran on kiinnittänyt kuhunkin miehistönsä jäseneen jonkinlaisen hermokiusauslaitteen jonka kipusäteilyä vain hän pystyy säätelemään.
Data selvittää merirosvojen ryöstävän Romulanien historiaan kuuluvia esineitä, mutta syy siihen on edelleen kadoksissa. Datan ja Geordin (LeVar Burton) päättelyn perusteella merirosvojen seuraava kohde on planeetta Calder 2 josta myöskin löytyy Romulanien muinaista krääsää.
Picard ja Riker teeskentelevät alistuvaista ja koettavat samalla selvittää Baranin syitä etsiä näitä muinaismuistoja, sillä mikään pelkkä Lovejoy hän ei ole. Enterprise seuraa rauhallisesti perässä.
Baran saa käsiinsä etsimänsä esineen ja Picard saa selville kyseisen esineen olevan Vulcanuslainen, mutta sen merkitys on edelleen pimennossa.
Baran on alkanut luottamaan Rikeriin ja haluaa hänen tappavan Picardin. Toisaalla Picard on herättämässä kapinaa Baranin miehistössä, mutta miehistöön kuuluva Romulan Tallera (Robin Curtis) on vielä hankala este selvitettävänä. No, onneksi Tallera paljastaa Picardille olevansa todellisuudessa Vulcanuslaiseen salaiseen poliisiin kuuluva T'Paal joka oli soluttautunut Baranin miehistöön estääkseen mahdollisen uhan Vulcanuksella. Näemmä Vulcanuksella on kasvanut rasistinen ääriryhmittymä joka haluaa pitää rodun puhtaana ja muuta sellaista. Tämä äärioikeisto haluaa itselleen Golin kivenä tunnetun vempeleen joka vahvistaa kuolettavasti telapaattisia kykyjä ja sitä voitaisiin siis käyttää perinteiseen maailmanvalloituspuuhaan. Baran oli palkattu etsimään näitä ympäri galaksia piilotettuja Golin kiven osia ja nyt yksi niistä on hänen hallussaan. Talleran/T'Paalin tehtävänä on estää Golin kiven yhteenkoonti ja pahimmassa tapauksessa hän on valmis tuhoamaan Baranin aluksen miehistöineen.
Baranin pitäisi tavata eräs Klingon-alus jossa toimitettaisiin Golin kiven toinen osa, mutta Enterprise keskeyttää toimet. Baran lähettää Picardin, Rikerin ja pari nimetöntä merirosvoa Enterpriselle noutamaan Golin kiven osa ja samalla Rikerin tulisi tappaa Picard. Baranin suunnitelma onnistuu osittain kun asia hoidetaan siten että kiven osa saadaan, mutta Riker vaikuttaisi kuolevan ja Picard palaa Baranin alukselle synnyttäen kapinan. Baran näpelöi hermokiusauslaitettaan tappaakseen Picardin, mutta jossain vaiheessa Picard oli ehtinyt muuntamaan lähetyskoodia siten että käynnistäessään hermokiusauslaitteensa Baran tappaakin itsensä.
Picard, Tallera ja merirosvot jatkavat matkaansa Vulcanukselle toimittamaan Golin kiven osia, ei niinkään tarkoituksenaan luovuttaa niitä vaan paljastaakseen tuon aiemmin mainitun ääriryhmittymän jäsenet ja kiven vastaanottajan.
Jälleen Rikerin johdossa oleva Enterprise seuraa perässä ja Riker saa selville ettei Baranin aluksella olekaan ketään Vulcanuslaista salaisen poliisin jäsentä, vaan Tallera onkin oikeasti pahis joka itse haluaa Golin kiven.
Tallera saa kiven koottua ja sen avulla tappaa merirosvoja, aikeenaan päättää myös Picardin elämänkulku. Talleran aikeiden ongelmaksi muodostuu se että Golin kivi vahvistaa negatiivisuutta, joten jos Picard ei tee mitään niin Tallera ei voi käyttää asettaan ja se siitä, paha on taas voitettu.
Vastaisku kuuluu niihin tuplajaksoihin jotka olisi hyvin voitu tiivistää yhteen normaalijakson pituuteen. Vasta toisella puoliskolla esiin tulevat Talleran kaksoisagenttimeiningit toivat tarinaan sen verran monimutkaisuutta että ne tarvitsivat ajallisesti enemmän käsittelyä, mutta muutoin kyseessä oli aika suoraviivainen pahiksen jahtaus-juoni. Toki se Golin kivi ja Vulcanuslainen äärioikeisto-juttu olivat aiheina kiintoisia mutta koska koko ensimmäinen osa jaksosta oli suurin piirtein sädepyssyttelyjä ja takaa-ajoa niin ehkä olisi ollut helpompi karsia lopun osuutta kuin kasvattaa sitä, tai sitten se olisi pitänyt ottaa esille jo alkupuolella ja pitää esillä koko jakson pituudella. Oikeastaan tuo Vulcanuslainen äärioikeisto oli aiheena sellainen että se olisi toiminut parhaiten jos se olisi pidetty Next Genissa ja muissa Star Trekeissa taustalla kasvavana juonikuviona johan puututaan aina silloin tällöin.
Mutta vaikka loppuosa Vastaiskusta sisälsi mielenkiintoisia seikkoja, niin se ei kuulunut ensimmäisen puoliskon hyveisiin. Baran oli aika puuduttava hahmo ja hänessä ei ollut tarvittavaa uhkaa. Siksi tosin oli hyvä että Baran piti miehistöään kurissa niillä hermolaitteillaan, koska muutoin hän ei olisi varmastikaan pysynyt johtajana kauaakaan. Joten ehkä se oli tarkoituskin ettei hän ole kovinkaan uhkaavan oloinen, mutta epäilen suuresti, sillä hahmo esitettiin sen verran isottelevana että kaipa häntä olisi ollut tarkoitus pitää pahanakin tyrannina.
En vain voi sille mitään mutta avaruuspiraatit ovat pirun tyhmä idea ja ääliömäisintä on se että aina kun näissä tulevaisuuteen liittyvissä tarinoissa on mukana tälläisiä merirosvoja niin he pukeutuvat perinteiseen merirosvohenkeen ja se näyttää avaruusaluksen sisuksissa hölmöltä. Hahmot muistuttivat suuresti Khanin Vihassa olleita Khanin alaisia ja itseasiassa Baranin ulkoasu oli taatusti saanut vaikutteita itse Khanilta, koska sen verran paljon yhtäläisyyksiä molempien päällisessä imagossa oli. Khanin Vihassa heidän ulkoasunsa oli tosin perustellumpi, heidän elettyään siellä kuolleella planeetalla kaikessa kurjuudessa, mutta nämä Vastaiskun pahikset,,, ei toimi.
Ensimmäisessä puoliskossa oli toki mielenkiintoinen seikka mukana ja se oli Datan nouseminen väliaikaiseksi kapteeniksi ja muiden suhtautuminen siihen. Asiaa voidaan pitää samana kuin sitä että oma kollega saisi ylennyksen johtamaan ja miten muut pystyvät tekemään asennesiirron siinä että hän ei ole enää pelkkä ystävä, vaan johtaja.
Vastaisku oli jälleen kerran tutun laadukkaasti toteutettu Nexg Gen-jakso joka ei toki missään vaiheessa tunnu pettymykseltä, mutta irrallisena osana katsottuna se ei tunnu myöskään poikkeuksellisen erikoiselta. Jos Vastaiskun katsoisi yhtenä jaksona muiden joukossa, se ei suuremmin erottuisi joukosta mutta tuntuisi ihan hyvältä osalta Star Trekia. Näin erillisenä elokuvana katsottuna se on enemmänkin tasalaatuinen, tasapaksu ja tasainen.
Tähdet: ***
Star Trek: Vastaisku
...NOIR
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti