sunnuntai 14. joulukuuta 2008

Wall-E (2008)

16.12.2008 Lisähuomautus.
Hyvät naiset ja herrat, tein alla olevaan kirjoitukseen kardinaalimunauksen.
En korjaa sitä.
Asia mainitaan kommenteissa.
.

Muistatteko kasariklassikon nimeltä Robotti Rakastuu (Short Circuit, 1986)?
No niin näyttävät Wall-E:n tekijätkin muistavan.
Robotti Rakastuu-elokuvassahan oli robotti nimeltä Number 5 joka tulee tietoiseksi itsestään, kuulostaa lapselta ja säntäilee sitten sinne tänne elokuvan ajan.
Muistatteko Futuraman jakson Obsolutely Fabulous?
No niin näyttävät Wall-E:n tekijätkin muistavan.
Tuossa kyseisessä Futuraman jaksossahan Bender korvataan uudemman päivityksen saaneella robotilla 1-X:llä.
Wall-E:lla on muutamia yhtäläisyyksiä noihin kahteen edellämainittuun.

Kuten Number 5, myös itse Wall-E on samankaltainen lapsekas robotti ja muistuttaakin ulkonäöltään kovasti Numero viitosta. Juonellisesti samaa on sekä Number 5:n ja Wall-E:n lapsekas uteliaisuus kaikkea uutta kohtaan.
Futuraman Obsolutely Fabulous-jaksossa puolestaan se uudempi robotti 1-X on hyvin samannäköinen kuin Wall-E:n uudempi robotti Eva. Molemmat ovat eräänlaisia robottien iPodeja ulkonäöltään.
Eivät nämä seikat kuitenkaan miltään kopioinnilta tunnu, vaan pikemminkin mukavilta muistumilta.
Tiedä sitten ovatko Wall-E:n tekijätkään noita seikkoja ajatelleet, mutta minulle ne ainakin tulivat nopeammin mieleen kuin Connery Pallosalamassa.


Elokuva sijoittuu vuoteen 2700 ja jättiläismäinen Axiom-alus on kulkenut avaruudessa jo 700 vuotta, joten ilmeisesti tarinan alku sijoittuu siihen näihin päiviimme. Eli siis 2000-luvulle tultaessa ihmiskunta on saastuttanut maapallon niin pahasti että on lähtenyt Battlestar Galactica-tapaan kyntämään avaruutta ja jättänyt maapallolle Wall-E nimisen robotin keräämään roskia. Hetkinen? Ihmiskunta vetää maapallon viemäriin ja jättää vain yhden mikroaaltouunin kokoisen robotin siivoamaan koko maapalloa? Kuulostaa järkevältä. 700 vuotta oltuaan yksin paikalle saapuu Eva niminen robotti/luotain etsimään elämää. Hetkinen? Miten Wall-E on tietoinen itsestään ja täten osaa toimia muutoinkin kuin vain ohjelmointinsa mukaisesti? Wall-E ihastuu Evaan ja kun Eva löytää Wall-E:n aiemmin löytämän kasvin, palaa Eva Axiom-avaruusalukselle ja Wall-E seuraa ihastuksensa kohdetta. Hetkinen? Jos Eva on yksi luotaimista joiden tehtävänä on etsiä elämää, niin miksi se on raskaasti aseistettu ja ensimmäisenä reaktionaan vihamielinen? No, Wall-E löytää Evan ja Axiomin kapteeni tahtoo palata maahan, jos sieltä kerran löytyy elämää. Axiomin autopilottirobotti reagoi asiaan koettamalla estää mahdollisen paluun kotiin ja kohta Wall-E ja Eva ovat pulassa. Mutta ei huolta, Wall-E ja Eva hoitelevat asiat parhain päin ja samalla oikeastaan sinetöivät kohtalonsa turhakkeina. Katsokaas kun tässä elokuvassa tietenkin osoitetaan että teknologinen kehitys johtaa ihmiset turmioon ja lopussa ihmiset tajuavat ettei heidän tule olla riippuvaisia kaikenmaailman robotiikasta, joten Wall-E kumppaneineen tekevät itsestään turhia. Varmaahan on etteivät ihmiset arvota robotteja itsensä rinnalla yhtäläisiksi, joten Wall-E:n kakkososa on todennäköisesti Wall-E 2: Rise Of The Machines ja sitten ollaankin Cyberdyne Systemsin maaperällä. ”Come with me if you want to live.”

Hassua kyllä Wall-E toi mieleeni myös elokuvan Heräämisiä (Awakenings, 1990.)
Tämä johtuu Wall-E:n loppupuolella olevasta kohtauksesta jossa Wall-E tuntuu joutuneen jonkinlaiseen katatoniseen tilaan. Vähän kuin hänet olisi herätetty jonkin avulla joksikin aikaa ja sitten palaa luonnolliseen olotilaansa.

Onhan Wall-E nätti kuin sika pienenä, mutta hieman tuntuu että tietokoneanimaation rajat alkavat tulla jo esille. Se näyttäisi olevan ihan sama kuinka uskottavaksi mikäkin elementti animoidaan, kun se edelleen näyttää jokseekin muoviselta. Tämä ei ole mikään negatiivinen seikka Wall-E:ssa sillä se kuitenkin on vallan mainion näköinen. Sitä ei vain kannata lähteä katsomaan sillä ajatuksella että olettaisi näkevänsä jotain ennenkuulumatonta. Itseasiassa Wall-E:ta kannattaa lähteä katsomaan sillä ajatuksella, että kuulee jotain ennenkuulumatonta. Nerokkain seikka tässä elokuvassa nimittäin on sen pelkillä ääniefekteillä luotu maailma. No, lähes pelkillä ääniefekteillä. Muun muassa Tähtien Sotien ääniä luonut Ben Burtt on kehitellyt niin osuvia ääniä pienimmistä kilahduksista suurimpiin höppänäpöppänämöykkiin, että Wall-E:n äänet luovat samanlaisen tunteen kuin se kun näit teatterissa ensimmäistä kertaa Jurassic Parkin dinot.

Mainittakoon vielä omat suosikkikohtaukseni elokuvasta:
-Kun Wall-E ei tiedä kuuluuko Spork lusikoihin vain haarukoihin.
-Wall-E:n löytäessä timanttisormuksen heittää hän sormuksen mäkeen ja säilyttää kotelon.
-Axiomin korjausosasto joka vaikuttaa mielisairaalalta.

Ja erikseen on vielä mainittava kuinka Axiomin autopilottirobotti toi maukkaasti mieleen 2001:n Hal9000:n.
Onpahan elokuvassa musiikillinenkin viittaus joka muistuttaa 2001:sta.

Joistakin juonellisista epäloogisuuksistaan huolimatta Wall-E kuuluu animaatioelokuvien parhaimmistoon. Se on miellyttävä katsella ja eritoten kuunnella.
Wall-E on mahottoman sympaattinen hahmo. Tämä tekee sen mihin Robots (2005) ei pystynyt, eli teki elottomista koneista eläviä. Ehkä Josh Hartnettin kannattaisi tehdä seuraavaksi Pixarin kanssa elokuva, ehkä he saisivat hänetkin vaikuttamaan elolliselta. Tai ei,,, ei ehkä kannata toivoa mahdottomia.

Suosittelen suuresti.

Tähdet: ****
Wall-E

...NOIR


3 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Joku, en nyt muista kuka, sanoi joskus (vai luinkohan sen jostakin?), että sarjakuvien supersankarit ovat kuin itsensä ilmaa täyteen imenyt pallokala - jos sen nostaa veden pinnan yläpuolelle se räjähtää. (Itseasiassa minulla ei ole hajuakaan tekevätkö ne oikeasti niin, mutta uskoin kuitenkin.) Samalla tavalla siis ei pitäisi myöskään poistaa supersankaria omasta luonnollisesta ympäristöstään sarjakuvan sivuilta - tietenkään röntgennäkö ei ole mahdollinen fysikaalisessa todellisuudessamme.

Wall-E on minusta vähän sama juttu. Se nyt vaan on tiedostava (kuten Evakin), koska muuten hahmosta ei saisi mitään irti. Ja onhan sillä Wall-E:lla ollut 700 vuotta aikaa kehitellä itselleen identiteettiä.

Toisakseen olihan ne tarinan mukaan jättäneet sinne muitakin Wall-E-robotteja siivoamaan, mutta ne olivat vain menneet 700 vuoden kuluessa kaikki rikki. Siitähän oli kuva, kun Wall-E kulki apeana niiden hajonneiden robottien ohi ja otti niistä itselleen varaosiakin.

Mun suosikkeja oli ne samat jutut, jotka olit maininnut - outoa, että se lusikka-haarukka-juttukin oli niin viehättävä, vaikka se ei selitettynä kuulosta oikein miltään. Ja sitten tykkäsin siitä torakasta. Ja siitä kun Wall-E laittoi Evaan jouluvalot! Aivan ihana leffa.

...noir kirjoitti...

sitten minulta jäi vain huomaamatta se seikka että siellä olisi ollut useampiakin Wall-E-robotteja. mutta kuulostaahan se loogiselta, joten hyi hyi minua.

jos oletetaan että Wall-E:n ohjelmointi salli sille itsensäkehittämisen ja 700 vuoden aikana hänelle kehittyi inhimillinen persoona, niin se tekee tarinasta jotenkin julman. robinson crusoemaisesti Wall-E on ollut yksin (no Perjantai=Torakka) ties kuinka kauan ja kuulostaa hyvin surulliselta. alussahan olikin kohtaus jossa Wall-E katselee toiveikkaasti taivasta odottaen pelastajaa. Evahan kun ei tullut pelastamaan Wall-E:ta vaan Wall-E vapautti itse itsensä Evan avulla.

mutta kuten sanoit "aivan ihana leffa" ja menee minun 2008 Top 10-elokuvat listalleni (itseasiassa sijalle 7)

Unknown kirjoitti...

Niin, onhan se kieltämättä hyvin katkera ajatus, että Wall-E:n tietoisuus olisi keihttynyt nimenomaan samaan tahtiin, kun ne muut Wall-E-tyyppiset robotit hiljalleen sammahtelivat sen ympärillä. Seven Hundred Years of Solitude. Mulle tulikin mieleen just siitä kohdasta, jossa Wall-E kulki niiden rikkinäisten Wall-E:ten ohi, se Chris Columbuksen "Bicentennial Man", jossa Robin Williams esittää androidia, joka etsii kaltaisiaan androideja, mutta ne on kaikki jo romutettu. (Sekin on muuten yllättävän hyvä leffa - Williams on yleensä aika ärsyttävä, mutta tuossa ihan kohtuu hyvä ja leffan idea musta toimii.)

Siltä Wall-E:lta siis hajos se renkaiden ketju ja se otti itselleen "uuden kengän" jostain rikki menneestä robotista. Sillä tavalla se oli varmaan hankkinut ne muutkin varaosta, joita sillä oli kämpillään.

Aattelin hankkia tuon Wall-E:n DVD:lla joululahjaksi. ;)