tiistai 23. syyskuuta 2008

Mies Toisesta Maailmasta (The Man Who Fell To Earth, 1976)

Tämä elokuva pelotti minua pikkumuksuna ihan sikana ja edelleen muistan tilanteen että paikan jossa näin elokuvan ensimmäistä kertaa.
Vuosi oli 1987, olin isäni mukana Oulunkylässä ja olin juuri ostanut tuoreimman Teräsmies-lehden (näen kansikuvan nyt silmissäni, ja lehtikin on vielä tallella.) Illan tultua rupesin katsomaan Mies Toisesta Maailmasta-elokuvaa ja samalla selailin Teräsmiestä, ja sinä yönä en nukkunut silmänräpäystäkään.
Ei tämä mikään kauhuelokuva ole ja elokuvan esittelemän yhteiskuntakritiikki ei taatusti uponnut silloin 9 vuotiaan ymmärrykseen, mutta elokuva oli niin erikoinen, etten tajunnut siitä mitään visuaalisuutta lukuunottamatta.
Nyt tietenkin ymmärrän elokuvan sanoman, mutta edelleenkin kyseessä erikoisimpia elokuvia joita tiedän ja erittäin creepy sellainen.


David Bowie esittää itsensänäköistä jostain toiselta planeetalta saapunutta muukalaista, joka putoaa järveen ja lähtee sitten haahuilemaan kaupunkiin. Ottaen nimekseen Thomas Newton, muukalainen lähtee patentoimaan maailmansa teknologisia keksintöjä kerätäkseen rahaa ja mikään summa ei tunnu riittävän. Rahaa hän tarvitsee rakentaakseen aluksen jolla viedä vettä kuolevaan maailmaansa. Kuitenkin mitä enemmän Newton kerää rahaa, sitä ahneemmaksi hän tulee ja sitä enemmän hän omaksuu ihmismäisiä piirteitä, ja sitä nopeammin hän rappeutuu. Vaikka syy Newtonin rahan keräämiselle on ylevä, niin ympäröivä ahneus rupeaa vaikuttamaan häneenkin.
Syy maapallolla olemiseen rupeaa unohtumaan, mikään ei enää merkitse mitään, mikään ei enää tunnu miltään. Newton omaksuu ihmisten huonoja tapoja vain koska ei tiedä miten muutenkaan tulisi toimia ja huonot tavat vaikuttavat toimivan ihmisillä.
Newtonilla työskentelevä tiedemies Nathan Bryce (Rip Torn) rupeaa epäilemään Newtonin motiiveja ja lopulta Newtonin ihmisyyttä. Lopulta Newton uskoutuu Brycelle ja Bryce lupaa auttaa Newtonia pyrkimyksissään. Mutta talousmaailma on petollinen.
Kun Newton on ensin saavuttanut menestyksen, sortunut, korjannut itsensä, niin sitten alkoi hyväksikäyttö.
Ja lopulta kaikki alkaa alusta.

David Bowie sopii täydellisesti Thomas Newtonin rooliin. Hän esittää roolinsa kuin pelkäisi kaikkea koko ajan ja se sopii erinomaisesti hahmoon joka on jostain muualta, eikä tiedä minne lopulta kuuluisi.

Mies Toisesta Maailmasta osoittaa kuinka yhteiskunta jota johdetaan kuin yritystä johtaa lopulta väsymykseen ja itsensä unohtamiseen. Aatteilla ja hyvillä teoilla ei ole paljoa painoarvoa kun pitäisi suoltaa rahaa koko ajan enemmän ja enemmän. Ei ole aikaa miettiä asioita, kun työpaikan johtajiston on saatava aiempaa enemmän rahaa kaukaloonsa.
Ahneus ei ole tässä paperitehtaiden maailmassa pahe, vaan loistokas hyve.

Thomas Newtonin ja maailman rappeutuminen kuvataan ehkä kliseisesti, mutta siitä huolimatta hienovaraisesti. Vaikka rappio osoitetaan Newtonin kautta siten, että ensin hän ymmärtää rahan arvon, sitten oppii valehtelemaan, seuraavaksi huomioi television ihmeet ja tätä rataa. Niin noista ilmiselvistä seikoista huolimatta ne esitetään niitä erikseen mainitsematta, että katsojan pitää itse huomata ne ymmärtääkseen niiden merkityksen tarinalle.

Mies Toisesta Maailmasta on erittäin symbolinen elokuva. Tarina itsessään ei ole oikeasti mikään kovin vaikea seurattavaksi, mutta elokuvassa tuntuu olevan hirveä määrä toisistaan irrallisia kohtauksia, sen ääniefektit ja musiikkivalinnat tuntuvat olevan usein ristiriidassa niiden yhteydessä oleviin kohtauksiin ja joiden henkilöhahmojen fuktiota toisiinsa nähden voi olla vaikea ymmärtää. Ja kun Bowien roolisuoritus on todellakin kuin toisesta maailmasta, niin elokuva saattaa tuntua vaikealta ymmärtää.
Kyse on kuitenkin vain oikeasta mielentilasta katsoa tämä elokuva. Kun haet jotain kevyttä viihdettä niin unohda Mies Toisesta Maailmasta, mutta kun haet elokuvaa jota katsoessa haluaa ihmetellä, niin tämä on loistovalinta siihen.

Mies Toisesta Maailmasta toimii kuin häkä keuhkoihin ja suosittelen tätä suuresti. Ja vaikka Bowie on elokuvassa avaruusolento ja lajityypitys on sci-fi, niin ei tämä mikään scifistely ole, vaan vinksahtanut draama, hieman samaan tapaan kuin Aronofskyn Fountain.

Niin ja musiikki on loistavaa.

Tähdet: ****
Mies Toisesta Maailmasta

...NOIR

Ei kommentteja: