lauantai 20. kesäkuuta 2009

Veritodiste (Evidence of Blood, 1998)

Jackson Kinley (David Strathairn) on palkittu kirjailija jonka teokset pohjautuvat yleensä tositapahtumiin ja aiheina ovat murhaajat ja heidän tepposensa. Jackson saa puhelun jossa kerrotaan hänen vanhan ystävänsä Rayn menehtyneen ja siispä Jackson palaa kaupungin sykkeestä hetkiseksi vanhaan kotikaupunkiinsa osallistuakseen hautajaisiin. Luonnostaan epäluuloinen Jackson epäilee Rayn joutuneen henkirikoksen uhriksi, vaikka kaikki todisteet viittaavat luonnolliseen kuolemaan.
Tässä vaiheessa katsoja tietää että tottakai Rayn kuoleman takana on enemmän kuin jokin sydänkohtaus. Ja tottahan toki alta paljastuu vaikka mitä kummaa.
Jackson tutustuu Rayn naisystävään Dora Overtoniin (Mary McDonnell) ja samalla esiin nousee murhatapaus ajalta jolloin kukin heistä kolmesta oli vielä lapsi. Ray oli auttanut Doraa selvittämällä vanhaa murhaa jonka oli oikeuden mukaan suorittanut Doran isä ja tämä isä oli tuomiokseen saanut kuoleman sellaisen. Koska Jacksonia vaivaa Rayn kuolema ja hän osoittaa muutenkin uteliaisuutta murhatutkimuksia kohtaan, niinpä Jackson päättää jatkaa Rayn tutkimuksia ja auttaa selvittämään Doran isän tekemää murhaa. Miksikö? No, Dorahan tietenkin väittää isänsä olleen syytön ja luonnollisesti Ray uskoi Doraa ja nyt Jackson uskoo Doraa. Niin ja Jackson bylsii Doraa.
Tässä vaiheessa katsoja tietää että tuon vanhan murhan takana on kaikenlaista salaliittoa ja suurinpiirtein koko kaupunkin lienee ollut mukana asiassa.
Monet asiat vaivaavat Jacksonia hänen tutkiessaan tuota Doran isän tekemää murhaa, eivätkä vähiten ne ettei ruumista ollut löydetty ja miksi Dran isä ei edes koettanut puolustautua oikeudessa. Hänet oli siis tuomittu pelkkien aihetodisteiden avulla.
Jackson saa selville kaikenlaista asiaankuuluvaa ja -kuulumatonta:
-Doran isä ei ollutkaan oikeasti hänen isänsä, vaan hänen isänsä on se asianajaja joka puolusti Doran ”isää” murhaoikeudenkäynnissä. Doran ”isä” oli impotentti. Pallit ammuttu hajalle.
-Jacksonin edesmennyt äiti oli ollut oikeudessa syytettynä laittomista lääkärintoimista.
-Se murhattu tyttö oli ollut raskaana ja näemmä Jacksonin äiti oli suorittanut tuon tytön toivoman abortin.
-Sitä tyttöä ei ollutkaan murhattu, vaan hän kuoli pieleen menneen abortin vuoksi ja raskaaksi hänet oli saattanut siinä murhaoikeudenkäynissä syyttäjänä toiminut kaupungin isokenkäinen.
-Ruumista ei löydetty koska Jacksonin äiti oli viemässä ruumista piiloon, ajoi kolarin ja poltti sen seurauksena itsensä hengiltä ja molemmat tunnistamattomaan kunton.
-Jackson oli nähnyt osan näistä tapahtumista neljävuotiaana, mutta sittemmin unohtanut ja nyt kaikki valkeni.

-Rayn kuolema unohdetaan tyystin, joten kaipa se sitten sydänkohtaus oli.
Siispä Jacksonin perhe, kaupungin kerma ja kaikki täältä Rio Grandeen saakka päättivät peitellä tuon kuolleen tytön raskauden ja vahinkokuoleman lavastamalla Doran isän murhaajaksi. Miksikö Doran isä ei edes koettanut puolustautua oikeudessa jos oli syytön koko sotkuun? Hän oli impotentti. Se oli ilmeisesti se syy.


Veritodiste koetti kurkotella liian korkealle, mutta pieleen meni.

Elokuvan alkupuoli oli tarinallisesti ja toteukseltaan ihan perinteinen ”pikkukaupunki peittelee synkän salaisuuden”-trilleri, mutta ihan kelpo sellainen. Ei mitenkään ihmeellinen tarina, mutta ihan siedettävä lajityypissään.
Mukana on varsin hyviä näyttelijöitä, jotka eivät kyllä yritä yltää parhaimpaansa, mutta tekevät ihan siedettävää jälkeä.
Viimeisten noin 20 minuutin aikana kaikki tuntuu leviävän käsiin. Pitäisi ehkä arvostaa sitä että Veritodisteen lopussa koetetaan todenteolla yllättää katsoja ja paljastaa kaikki kerralla toisiinsa liittyvinä seikkoina, mutta tämä on kuin levittäisi voita margariinin päälle. Liika on liikaa.
Yht'äkkiä kaikki tuntuvat olleen mukana salaliitossa ja siihen ei anneta katsojalle kunnolla todisteita, vaan yllättäen tuleekin kuvaan jokin flashbackmontaasi joka paljastaa kaikki mukana olevat. Suurimmalla osalla ei edes tuntunut olevan motiivia sekaantua koko asiaan. Ja miksi ihmeessä mukaan piti sotkea Jackson perhe? Se oli ihan turhaa snobbailua liittää mukaovelana käänteenä Jacksonin historia Doran elämään.
Eniten kuitenkin vaivaa se Doran isä. Doran isä ilmeisesti hyväksyi kuolemantuomionsa ja ylipäätään syytteensä murhasta vain koska häpesi seksuaalista kyvyttömyyttään ja ei halunnut sen paljastuvan oikeudenkäynnin aikana. Silloin olisi selvinnyt ettei hän ole Doran isä, ettei hän seksuaalisesti pahoinpidellyt tuota kuollutta tyttöä ja että sen sellaista. Joten hänen oman kunniakäsityksensä vuoksi hän ei halunnut paljastua Milli Vanilliksi. Mutta hänen kunniaansa ei vaivannut sitten yhtään se että häntä syytettiin murhasta?


Veritodiste oli ihan siedettävä perustrilleri joka kulki mukavan rauhallisesti. Kunnes viimeisten parinkymmenen minuutin aikana koettiin tunkea 12 klovnia pieneen autoon ja he eivät sinne mahtuneet. Sen lisäksi että elokuvan lopetus oli tarinallisesti erittäin kömpelö, niin elokuvan loppu oli tehty hirveässä vauhdissa, joka ei sitten lainkaan istunut muuhun elokuvan rytmitykseen.


Tähdet: **
Veritodiste

...NOIR

Ei kommentteja: