torstai 16. toukokuuta 2019

Thunderbolt (Pik lik foh, 1995)

Mitsubishin (ilmeinen elokuvan sponsori) tehtailla mekaanikkona toimiva Foh To Chan (Jackie Chan) työskentelee myös omalla autoromuttamollaan ja vieläpä keikkailee poliisien apulaisena, että kiirettä pitää. Toki Foh Tonin yhteistyö kyttien kanssa on sekin jollakin tavoin autoihin liittyvää sillä tarkoituksena on estää laittomat katuajot, mikä tarkoittaa sekä autojen poishinaamista että kungfua. Joskin ottaen huomioon kyseessä olevan Jackie Chanin elokuva on sitä kungfua kyllä aika minimaalisesti. Foh Ton nukkuu pitkäthousut ja collegepaita päällään. Aluspaitakin siellä taisi näkyä, mutta sukat ovat sentään poissa. Kuka tekee niin? No kuitenkin, varsinainen tarina on se, että globaalisti toimiva auto-urheileva rikollispomo Cougar (Thorsten Nickel) on saapunut Hong Kongin japanimalesiaan ja huomaa asioihinsa puuttuvan Foh Tonin olevan aika mainio autoilija, joten hän kaappaa Foh Tonin veljentyttäret ja pakottaa miehen ajamaan kilpaa kanssaan. Siinäpä se.

Thunderboltissa on kyllä sitä mitä Jackie Chan-tuotannolta odottaakin, jolloin toki siellä on mainiosti koreografioituja stuntteja, huumorinkukkasia ja... no, siinä ne pääseikat kai nyt sitten olivatkin. Toisaalta niitä on aika vähäisesti ja toiminta on sanoisinko enemmänkin maanläheistä keskittyessään pitkälti perusammuskeluun (joskaan ei Chanin puolelta), mikä esitetäänkin sen verran verisenä meininkinä, että melkein tuleekin mieleen josko nyt oltaisiinkin haettu chanversiota John Woo-elokuvasta. Kallistuisin olettamaan syyn tähän Chanin kehollisen liikunnan minimismiin johtuvan syystä, että tiettävästi hän kärsi kuvausten aikana murtuneesta nilkasta ja sen voi ehkä nähdäkin siten kuinka osassa koko vartaloa vaativissa stunttisarjoissa ei miehen kasvot ole tutulla tavalla näkyvissä koska temput oli jaettu sijaisnäyttelijän kanssa. Chanin elokuvissa kun on ollut aina varsin merkityksellistä osoittaa kuvatun näyttelijän oikeasti tekevän myös jalkaliikkeensä. Mutta ei, en silti usko että vaikka Chan olisi ollut kuinka elämänsä kunnossa ja kiiltävän kromattu olisi Thunderboltissa ollut yhtään sen enempää taikka vaikuttavampia ihmisstuntteja, tämä kun ei ole sen kaltainen teos johon niitä saisi enempää sovitettua ainakaan ilman, että mentäisiin täysin rikkinäiseen rakenteeseen. Thunderbolt kun on ainakin ajatuksen tasolla enemmänkin Fast & Furiousien tapaista autopornoa, joskin huomattavasti vähemmän pintakiiltoinen ja halvemman näköinen, jonka vuoksi sen luulee olevan ns. vakavampi (ts. muka rosoisuutta mukana), mutta ihan yhtä ontosta eräänlaisesta laite-esittelystä on kyse Tietenkin koska tämä kuitenkin on Jackie Chan-elokuva on siellä myös kungfua, mutta vaikuttaisi siltä että tässä on silti haluttu tehdä mielummin kuin jokin actionversio Sylvester Stallonen Drivenistä, jolloin lähitaistelukohtaukset ovat pikemminkin ajantappotäytettä joka on pääosaesittäjän vuoksi pakollista, mutta muutoin niillä taikka muullakaan tutulla chanismilla ei ole merkitystä. Juoneltaanhan Thunderbolt on äärimmäisen yksinkertainen jopa naurettavuuteen saakka ja sen kohdalla voi olettaa käsikirjoituksen olleenkin vain pelkkä idea elokuvasta: "Jackie Chan pakotetaan autokisaan. Keksi jotain täyttämään loppuaika." Joten tyyli on aikalailla haussa. Ollaanko nyt dramaattinen, pelkkää pintaa, mutta kunhan vain päästään lopussa huristelemaan autolla on edeltävä aika yhdentekevää.

Yllättävän pitkästyttävä, juonellisesti mitäänsanomaton ja chanismi liian vähäistä aiheuttaakseen riemunkiljahduksia. Ei-chanelokuva vain vannoutuneimmille faneille.

Parasta Thunderboltissa on se kuinka pääpahis eli Cougar muistuttaa jonkin verran blondipainosta Karate Kid kolmosen hysteerisestä Terry Silverista. Sukulaisuutta on nähtävissä muuallakin kuin ponihännässä.
Tämä vertailu ei kuitenkaan ole vain hyvästä, koska tuolloin rupeaakin kaipaamaan Cougarille enemmän riehakasta asennetta kuin mitä lopputuloksessa on.

Tähdet: **

Ei kommentteja: