keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Morituris - kuoleman gladiaattorit (Morituris, 2011)

Kolme epäluotettavan oloista vastenmielistä ääliötä on houkutellut mukaansa kaksi neitoa, jotka ovat selvästi sekä sokeita että tyhmiä koska eivät ensisilmäyksellä huomanneet tuota alun toteamustani ääliöistä. Tarpeeksi syvälle metsään ajettuaan ja tarpeeksi kauan mulkerosti käyttäydyttyään ja siten saaneet tyttöset nauramaan voivat miehet osoittaa todelliset aikeensa, eli tietenkin naisten raiskaaminen sekä tappaminen.
En tiedä miksi, mutta tuntuu jotenkin oudolta että elokuva jossa ollaan muka matkalla reiveihin onkin se soundtrackiltaan jotain trashmetallia. Tai no, trashia ainakin.
No mutta kuitenkin, raiskaaminen sekä muu sadismi alkavat ja jos se metsässä tapahtuva kidutusporno ei riitä on tarjolla välikohtaukset jossa näiden raiskaavien nuorukaisten oppi-isä harrastaa samaa kaupunkiasunnollaan. Sitten kunhan sillä ollaan mässäilty vatsan repeämiseen saakka voivat zombiegladiaattorit saapua paikalle tappamaan kaikki, mutta tiedättehän, mahdollisimman pitkitetysti kidutuksen kautta.
Tosin oikeastaan ihan sama kuka tekee ja mitä tekee kun koko elokuvan voi yksinkertaisesti kiteyttää siihen klassiseen kauhuelokuvien juonikuvioon: nuoret menevät metsään ja naamarityyppi tappaa.
Jostain syystä ne zombiet kujertelevat kuin kyyhkyset ja se on aika huvittavaa.

Tiedättehän kuinka Texas Chainsaw Massacre on tositarina koska pohjautuu häivähdykseltä Ed Geinin tekoihin? Samalla tavalla Morituris on todellisuuteen pohjautuva koska sekin ottaa innoituksensa jostakin mitä on oikeasti tapahtunut ja osoittaa siten kuinka vähän jonkin tarvitsee olla ns. totta jotta se voi kutsua itseään tositarinaksi. 70-luvulla pari paskiaista houkutteli tyttöjä metsään, raiskasivat ja tappoivat heidät, ja mitä ilmeisemmin yksi uhreista oli selvinnyt hengissä koska esitti kuollutta. Siltä osin (miinus hengissä selvinnyt uhri) Morituris kulkeekin samoilla raiteilla, että siinäkin houkutellaan tyttösiä metsään jotta heille voidaan tehdä kauheita asioita, mutta rohkenen epäillä ettei zombiegladiaattoreilla ole paljokaan tekemistä todelliseen kanssa. Joskaan en ole ollut kokemassa niitä 70-luvun hetkiä, että ehkäpä sittenkin. Siltikin jaksan epäillä todenperäisyyttä sen suhteen.
Totta tai ei on Morituris käytännössä ainoastaan tyypillinen esimerkki nyt jo suurimman suosion ohittaneesta ns. modernista eurooppalaisesta kidutuskauhutrendistä jossa tekijät kyllä jaksavat väittää, että kyseessä on jonkinlainen kannanotto epäinhimillistyneeseen nykyaikaan (vrt. kannibaalielokuvien ihminen on se suurin peto-metafora), mutta todellisuudessa tässäkin on taas pelkästään laiska eksploitaatioteos jossa tekijät ovat ymmärtäneet että koska itse elokuvalla ei ole mitään todellista annettavaa niin paras tapa saada huomiota ja sitä kautta kaupallista potentiaalia on ylikorostaa väkivaltaa, ja uskoa tarpeeksi monen menevän lankaan tai olevan utelias näkemään mikä tässä muka on niin rankkaa. En tosin tiennyt Morituriksella olevan jonkinlaista shokkimainetta ja ostin tämän kahdesta syystä: 1. se oli keino saada kolme kympillä-tarjous kokoon ja 2. zombiegladiaattorit.
Jos tekijät todellakin haluavat kertoa pitkitetyn väkivallan kautta jotain nyky-yhteiskunnan tilasta, tms. niin ehkä... ehkä kannattaisi tehdä parempia elokuva. Surkeat näyttelijät yhtälailla huonon ohjauksen kuljettamina toteuttamassa huonosti kirjoitettua tarinaa ja kuvaajakin on varmaan ollut humalassa ei ainakaan auta asiaa. Mutta kaipa tämäkin myy ihmisille jotka ovat harhautuneet luulemaan Hostel-elokuvien olevan hyviä taikka haluavat nähdä zombiegladiaattoreita.
Toki myönnettäköön, että jos katsoo Morituriksen vain pelkkänä hyväksikäyttöroskana niin onhan siinä mukana hyvin vähän mutta kuitenkin jonkin verran onnistunutta old school-grindhousea, joskin tietenkin kaikenlainen slasheröinti sun muu toimisi hivenen paremmin jos sen elokuvan pimeydeltä näkisikin. Tiedä sitten kuinka kannattavaa on hehkuttaa kannessa erikoistehosteiden tekijää jos elokuva näyttää enimmäkseen tältä:
Ei tässä kuitenkaan tule esille mitään mitä ei olisi kokenut jo jossain Last House on the Leftissa ja sekin tehtiin jo vuonna 1972, joten onhan se aika masentavaa ettei tähän päivään mennessä olla edistytty asiassa.

Morituriksen väitetään olevan kielletty Italiassa johtuen sen näyttävästä väkivallasta, mutta ottaen huomioon maan historian sadististen elokuvien saralla uskoisin pääsyyn kieltoon johtuvan eksploitatiivisen väkivallan yhdistämisessä todelliseen tragediaan eikä niinkään vain pelkissä goretehosteissa.

Tähdet: *

4 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

Joo ei ollut hyvä tämä.

...noir kirjoitti...

Eipä ei.

Graduated Cylinder kirjoitti...

Kun aiheena on zombiegladiaattorit olisi toivonut eloisampaa menoa kuin pimeässä haahuilua. Vaan kun ei niin ei.

...noir kirjoitti...

Ridley Scott on tiettävästi ilmaissut halukkuutensa tehdä Gladiatorille jatkoa (niin kuin näköjään jokaisella muullekin tekemälleen elokuvalle), mutta jos siinä ei ole Maximus Decimus Meridius zombina niin mitä järkee?