sunnuntai 16. huhtikuuta 2017

The Traveler (2010)

Jouluaaton vuoksi minimimiehityksellä toimivalle hiljaiselle poliisiasemalle astelee nimetön herra (Val Kilmer) tunnustamaan murhan. Itse asiassa kuusi murhaa. Joita tosin ei ole vielä edes tapahtunut, mutta koska paikalla on sattumoisin kuusi poliisia ei varmaan liene kenenkään vaikea arvata keitä uhrit tulevat olemaan.
Pian pidätettynä oleva mystinen mies rupeaa hokkuspokkusmaisesti vaikuttamaan paikalla olevien poliisien mieliin, jolloin näemme ikävän verisiä näkyjä jotka alkavat toteutumaan oikeastikin. Nimetön mies kun on jonkinlainen koston enkeli joka on tullut toteuttamaan silmää silmästä ja kuuden poliisin silmät ovat aika houkuttelevia.

The Traveler ei ole ainakaan idealtaan yhtään hullumpi jännäri, varsinkin loppukäännettä ajatellen oikeastaan todella hyväkin, mutta sen toteutus on valitettavan kehnoa. Mukana ovat kaikki omnipotentin pahuuden ilmentymä-elokuvan perusmerkit kuten juurikin rauhallisesti vihellellen chillaileva pahis joka tuntuu paikallaan olemisestaan huolimatta olevan kaikkialla ja ei missään. Ei ole nimeä, ei ole sormenjälkiä, ei näy edes valokuvissa ja tietää kaikista kaiken, ja kohta jokainen pelkää ihan sikana henkilöä joka puhuu hieman kryptisesti, mutta ei oikeastaan tee yhtään mitään ja silti tekee kaiken joko vain pään sisällä taikka ihan fyysisesti. Mutta BOBOOM!-ääniefekteillä, dramaattisilla lähikuvilla, tarkoituksellisen venyte...tyl...lä puheella, rappausta kaipaavilla seinillä, likaisella värisävytyksellä, vilkkuvilla kattolampuilla sekä kaikella muulla tutulla strösselöity jännäri toimisi ensinnäkin paremmin jos se ei koettaisi tunkea kaikkia palikoita kerralla yhteen reikään. Etenkin kun se reikä on pyöreä, mutta palikat eivät. Kun kyttägalleriassa ovat vielä ne kaksi koomikkoa, pulska nynnerö, jatkuvassa kiimassa oleva pariskunta (jotta saadaan tissejä ja seksiä mukaan) ja tietenkin se lapsensa traagisesti menettänyt traumaattinen etsivä niin aika nopeasti sitä toteaa, että näiden on parasta vetää elämänsä parhaimmat roolisuoritukset jos aikovat tästä kliseesuosta rämpiä ylös. Eivät tee niin. Itse asiassa yleisesti ottaen tässä elokuvassa on näytteleminen aika kauheaa. Sääli, sillä aikoinaan parhaimmillaan ollessaan KIlmer olisi varmasti ollut aivan loistava valinta tällaiseen tarinaan ja olisi todennäköisesti nostanut tasoa vaikka muut elementit olisivatkin pysyneet nykyisellään. Travelerin kaltaiset tarinat usein toimivatkin parhaiten juuri sopivan pääosituksen vuoksi, koska ajatelkaapa nyt vaikkapa The Day The Earth Stood Stillin remakea. Aika kakka leffa vai mitä, mutta kenen mielestä muka ei ollut aivan samperin coolia ja siistiä ja makeeta kun Keanu Reeves vain patsasteli ja silti kaikki toimi hänen tahtonsa mukaan.
Jännityselokuvassa uhka joka pysyy tyynenä ja vaikuttaa kaikkiin ja kaikkeen ilman näkyvää syytä on yleensä vaikuttavaa, jolloin voimansa tunnossa oleva Kilmer olisi taatusti yltänyt samaan kuin Reeves. Mutta kyllä me kaikki tiedämme ettei Kilmer ole vuosiin enää pahemmin yrittänyt (en nyt mitenkään viittaa hänen terveydentilansa vaikutukseen), eikä tässä hyvästä ideasta huolimatta olla ymmärretty edes hyödyntää sitä mikä on hyvää vaan kuin paniikissa luultu enemmän olevan paremmin. No, ehkä se olisikin jos kyvyt olisivat riittäneet pallomerellä jonglööraukseen, kun lopun käänne KIlmerin hahmon kohdalla oli oikeasti varsin mainio muutos kaavaan. Nyt kuitenkin olisi vain riittänyt mystinen nimetön hiljainen yliluonnollinen uhka ja henkilöt joiden olisi pitänyt vain pitää turpansa kiinni. Tosin Kilmerin kohdallakin olisi ollut kovin toivottavaa ettei hänen hiljaisuutensa ja eleettömyytensä olisi tullut esille kuin vahvassa kipulääkityksessä huojuvalla nukkumatilla.

Vaikka sitä ei nyt tuolla IMDb:n trivioissa mainitakaan niin kyllä tämä aika näkyvästi lainaa elokuvista kuten Liftari (Kilmer on käytännössä John Ryder), Hyökkäys poliisiasemalle (poliisiasemamiljöö ja paikalla olevat henkilöt), Kuollut jo saapuessaan (sen kasariversion sateenpiiskaama aloitus ja kuulustelutilanne) ja etenkin Ruoska (kytät ovat hakanneet aikoinaan kuulusteltavan hengiltä [liittyi sen traumakytän kadonneeseen lapseen] ja tuntuvat tavallaan tietävän kuka Kilmerin hahmo on koska hän on se kuolleen reinkarnaatio).

Tässä on muuten taas hyvä esimerkki elokuvasta jossa ei selvästikään olla luotettu todelliseen sisältöön ja sitä ihan hyvin kuvaavaan julisteeseen kun tämänkin dvd-version kanteen on pitänyt tyrkätä Kilmerille pyssy käteen ja tehdä hänestä samalla hieman ns. fyysisesti toiminnallisempi hahmo. Todellisuudessa hän ei kertaakaan ammu kuin korkeintaan synkillä puheilla, jolloin tämän seuraavankin kuvan vasen vaihtoehto on kaikkea muuta kuin onnistunut.
Ja hei, kenelle ei muka tule tuosta vasemmalla olevasta mieleen joko Underworld taikka The Matrix Revolutions? Tai vielä pahempaa, se pahasti harhauttava The Watcherin kansi jossa Reevesin läsnäolo tarkoitti tietenkin samaa kuin The Matrix, vaikka itse elokuva ei ollut lähelläkään sitä. Eikä Reevesilla ole edes lyhyitä hiuksia Watcherissa!

Mielenkiintoisesti mukana oleva The Travelerin traileri on suomeksi tekstitetty. Hyvin harvinaislaatuista.

Tähdet: **

2 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

Vaikuttaa katsottavalta tuotokselta. Pitääpä laittaa muistiin varmuuden vuoksi.

...noir kirjoitti...

Olisi voinut olla pöllömpikin.