Good Guys Wear Black - Mustat tiikerit (Good Guys Wear Black, 1978)
Teen nämä järjestyksessään, katsoen mikä seuraava haaste on vasta sen ollesssa vuorossa ja siksi miettimättä etukäteen mikä elokuva sopisi kulloiseenkin haasteeseen. Toki mielessäni on muutama elokuva joiden kohdalla olen tuuminut, että jos se ja se sopii johonkin tehtävään niin saatan sitä siinä hyödyntää, ja olen tietenkin ennen aloitusta vilkaissut mitä kaikkea haastelista sisältää, etten täysin tietämätön tulevasta ole, vaan pikemmin ulallani siitä mikä on järjestys. Niin ja koska en viitsinyt opetella niitä ulkoa en myöskään kaikkea muista, jotta spontaanius olisi mahdollisimman toimivaa. Aluksi myös tuumin josko saisin hankaloitettua missiota siten, että kaikki elokuvat olisi valittu vhs-kokoelmastani, mutta sitten ajattelin että eh, miksi. No kuitenkin, sen muistan että yksi jossain vaiheessa eteen tulevista haasteosioista on kirjoittaa elokuvasta joka ilmestyi allekirjoittaneen syntymävuonna ja se tulee aika varmasti olemaan se elokuva jonka piti olla tässä kirjanaamatehtävässä ja tämän Chuck Norrisin ensimmäisen soolohitin puolestaan oli tarkoitus olla se syntymävuosielokuva. Jep, 1978, tuo vuosista paras ja kaunein. Vaihto tapahtui syystä, että katsokaa nyt tuota kantta:
Vietnamin sodan ollessa lopuillaan kiero ministeri Morgan (James Franciscus) neuvottelee sotavankien vapauttamisesta, mutta vastapuolen edustaja on valmis yhteistyöhön vain jos CIA:n maahan soluttautuneet agentit, ns. Mustat tiikerit paljastetaan ja uhrataan teloitettaviksi. Morgan tavoittelee Nobelin rauhanpalkintoa ja mikä olisikaan parempi keino hankkia se kuin palauttaa omat vangitut pojat elävinä kotiin, joten mitäpä muutama (sata jotain?) CIA:n asiamies siinä painaa. Teuraaksi vain. Sellaiseksi päätyykin agentti Bookerin (Chuck Norris) johtama ryhmä ja vain muutama heistä pääsi ehjin nahoin takaisin kotimaahansa.
Nyt paria vuotta myöhemmin Booker on jonkinlainen mekaanikkorallikuskiprofessori(?) joka saa yliopistolla vieraakseen asianajajatutkija Margaretin (Anne Archer) joka tuntuu olevan kovinkin hyvin perillä miehen CIA-menneisyydestä. Samaan aikaan jäljellä olevia Mustia tiikereitä ruvetaan järjestelmällisesti pistämään hengiltä ja Bookerin tehtäväksi jää estää lisäkuolemat, mutta tottakai hän saapuu kaikkialle liian myöhään ja lopulta vain hän itse jää hyppimään tuulilasien lävitse pysäyttääkseen Morganin, joka on ruvennut pyyhkimään todisteita selaushistoriastaan.
Nyt paria vuotta myöhemmin Booker on jonkinlainen mekaanikkorallikuskiprofessori(?) joka saa yliopistolla vieraakseen asianajajatutkija Margaretin (Anne Archer) joka tuntuu olevan kovinkin hyvin perillä miehen CIA-menneisyydestä. Samaan aikaan jäljellä olevia Mustia tiikereitä ruvetaan järjestelmällisesti pistämään hengiltä ja Bookerin tehtäväksi jää estää lisäkuolemat, mutta tottakai hän saapuu kaikkialle liian myöhään ja lopulta vain hän itse jää hyppimään tuulilasien lävitse pysäyttääkseen Morganin, joka on ruvennut pyyhkimään todisteita selaushistoriastaan.
Craig Safanin score jatsaa aika mukavasti ollen tekoajalleen aika tutunoloista (ts. laloschifrinmaista) ja erityisen mainiota tässä elokuvassa onkin juuri sen kylmä 70's-staili (vrt. Likainen Harry, Kovaotteiset miehet, Pakotie) yhdistettynä Norrisin karatemeininkiin ilman, että elokuva tuntuisi blaxploitaatioversioista tutun koomiselta (vrt. Black Belt Jones). Mikä ei siis tarkoita etteikö Good Guys olisi ajoittain aika huvittava, mutta se selvästikin pyrkii olemaan ns. karate-elokuvan sijaan nimenomaan 70-luvulle tutun tyly kova paranoidi kyttäleffa, vain korvaten pistoolin kengänkuvalla. Huvittavaksi se muuttuu enimmäkseen koska on aika samperin kömpelö ja ei juuri kulu minuuttikaan jolloin kuvaus, valaistus, tms. vaikuttaisi siltä kuin tekijätiimi koostuisi vain kädettömistä ja sokeista, jonka vuoksi myötähäpeä meinaa peittää coolit hetket alleen. Ja uskokaa pois, vaikka kamera meinaa koko ajan kaatua kuvaajan mukana, tarkennus on kuin kaihipotilaalla ja yö on valoisampi kuin Josif Stalin, on Good Guys myös täynnä samperin cooleja hetkiä jonka vuoksi en laisinkaan ihmettele elokuvan menestystä, mutta ihmettelen että miksi siitä huolimatta esimerkiksi kameraa ei voitu antaa jollekin joka ei ollut krapulassa. Toki myös Norrisin hahmon kierrättäminen erilaisissa muka eksoottisissa kuvauspaikoissa (viidakko, lumihuippuinen vuori, etc.) tuntuu tarpeettoman typerältä ja siitä lieneekin pitkälti syyttäminen tuolloin kuumimmillaan olevia James Bond-elokuvia joissa sellainen on arkipäivää. Se tuskin on kovinkaan kaukaa haettu yhteys, sillä vaikka Norrisin hahmo onkin erilainen agentti kuin Bond, on tähän silti pistetty mukaan 007-leffoista tutun oloisia hetkiä, kuten vaikkapa se laskettelurinteessä pyllähtäminen.
Samapa tuo, sillä vaikka elokuvassa onkin hikipajafiilistä, on se hyvin mainio toimintaelokuva (tai pikemminkin jännityselokuva) ja oli mitä mieltä tahansa Norrisin näyttelijänlahjoista, istuu hän tähän yhtä hyvin kuin supermakeet viikset naamaansa.
Tähdet: ***
10 kommenttia:
Vappunaamari vailla pimiää... ei kun siis vertaa...
Tästä eteenpäin kuljen tuo aina kasvoillani.
Aiot siis oikeasti suorittaa nämä järjestyksessään!? Ison hatunnosto siitä. Itselle tuottaa vaikeuksia tuo satunnainen järjestyskin xD
Joo. Onpahan ainakin helppo muistaa mitkä on aikaisemmin tehnyt.
Poikkeamat tieltä tulevat olemaan vain nuo tuon ystävänpäivä-toivotuksen kaltaiset tilanteet. Leffakirjoitukset tulevat olemaan haastetehtäviä kunnes ne loppuvat.
Taidan jättää väliin koko haasteen. Tuottaa jo tuskaa muutenkin kirjoitella noita arvosteluja, saati sitten jos joutuisin vielä jonkun teeman mukaan katsottavia/arvosteltavia leffoja valitsemaan....
Ymmärtääkseni haasteeseen varattu aika on koko vuosi ja määränpää ei ole väkisin kaikki 50 tehtynä, vaan tärkeämpää on vuoden lopulla katsoa mitä kaikkea haasteeseen sopivaa tuli matkan varrella katsottua. Tai en minä tiedä. Kun kerran aloitin sen, on se tehtävä loppuun.
Tämähän on hieno! Itse jo etsiskelin elokuvahyllystäni mitään lähellekään tarkoitukseen sopivaa...Sanotaanko, että lopputulos oli paljon säälittävämpi kuin tämä. Kannen pikkupää tuskin luo tämänkaltaista illuusiota.
Aluksi mietin sitä Congon kantta ja otinkin siitä kuvan, jossa puolet ovat omaa pärstäkerrointa ja lopun apinaa, mutta kun halusin sen leffan siihen yhden sanan haasteeseen, jäi se sikseen. Ei se nyt varsinaisesti vaikeaa ollut, mutta lievän haastavaa kuitenkin löytää sellainen kansi jossa kuva oli tarpeeksi iso sopiakseen naamariksi, kun suurimmassa osassa lopputulos olisi ollut Beetlejuice elokuvansa lopussa. Ja ne isommat kuvat taas olivat liiaksi tekstin, tms. takana, jolloin illuusia uusista kasvoista ei toiminut. No, kun löytyi se äydellinen, niin väliäkö muilla vaihtoehdoilla. Se toinen leffa josta tekstissä mainitsin ja jonka piti siis olla se leffanaama, saa varmaan omalla kohdallaan osakseen sen leffanaamakuvan, jolloin samaa jippoa tulee käytettyä tuplasti.
Congo oli voinut kieltämättä olla aika hauska...:D
Ehkä minä julkaisen sen jossain vaiheessa. Jos en muualla niin kenties ainakin facebookissa.
Lähetä kommentti