torstai 11. helmikuuta 2016

Elokuvahaaste 2016: 6. Elokuva, jonka nimi on yksi sana

Congo (1995)

Tietoliikennemoguli R.B. Travis (Joe Don Baker) on lähettänyt afrikkalaiseen viidakkoon tutkimusryhmän, jotta he löytäisivät timantteja joiden avulla voisi valmistaa laseraseita... koska timanttilaser on hyvinkin tarpeellinen tappoväline verkkoyhteyden saamiseksi? Ryhmä löytää jonkinlaisen apinagorillatemppelin ja kaikki kuolevat. Siispä uusi tiimi on lähetettävä suorittamaan tehtävä loppuun ja Travisille työskentelevällä  Karenilla (Laura Linney) on omat motiivinsa olla mukana, sillä yksi aiemmassa ryhmässä olleista ja vielä vain kadonneeksi oletettu henkilö oli hänen miehensä Charles (Bruce Campbell), mutta tottakai mies oli tapettava pois jotta tilalle voidaan ottaa uusi (ei niinkään romanssikohde, mutta tarinapari), Peter (Dylan Walsh), joka työkseen opettaa gorillaa puhumaan ja joka haluaisi vapauttaa gorillansa kotiinsa viidakkoon. Tässä avuksi tulee liero aarteenetsijäliikemies Herkermer Homolka (Tim Curry), jolla on maailman parhaimman nimen lisäksi leppymätön jano varallisuutensa kasvattamiseen ja on valheellisesti halukas siten rahoittamaan gorillan vapauttamisen, jonka koti muuten sattuu sitten olemaan sama paikka josta se Travisin joukko etsi niitä timantteja. Homolka kun haluaa apinatemppelin aarteet.
Jostain syystä multimiljonääri Travis joka voisi ostaa koko maailman ja joka on valmis vaarantamaan kaikkien hengen (Charles oli hänen poikansa ja isä vähät välitti kun jälkikasvu kuoli) saadakseen ne timantit on kuitenkin niin pirun pihi ettei maksa Karenin matkaa, vaan rouva joutuu soluttautumaan Peterin joukkoon. Joo, on tässä pahoja aukkoja tolkussa, mutta onhan elokuvaa sentään kulunut jo 20 minuuttia, että niinhän se pitääkin olla. Ja nyt se onkin Travisin rahoittama projekti, vaikka rahamiehenä toimiikin Homolka joka ei ole missään tekemisisssä Travisin kanssa. No kuitenkin, viidakossa pahat gorillat rupeavat tappopuuhiin, joten ne leikataan halki timanttilaserilla ja ne joita ei paloitella, hyppäävät itse laavaan kuolemaan. Hei, kukapa meistä ei niin tekisi jos olisi mukana tässä elokuvassa. Onkin suoranainen ihme etteivät Karen ja muut ihmiset hyppää laavaan.

Congo vaikutti ilmestyessään aika hiton maittavalta elokuvalta. Se pohjautuu Michael Crichtonin kirjaan, jonka vuoksi sitä pystyi mainostamaan Jurassic Parkilla ja luomaan sen ansiosta tiettyjä positiivisia vireitä, ja omalta osaltani innostusta lisäsivät vielä näyttelijät kuten Tim Curry ja Bruce Campbell. Niin ja onhan Congo elokuva raivokkaista, älyllisistä apinoista, joten jei!
No, enimmäkseen apinoista jää mieleen miespääosan Dylan Walsh (joka muuten tuo käkkärätukassaan [ja näyttelijälahjojen rajoituksissaan] mieleen Steve Guttenbergin)
ja hän on niin uskomattoman tylsä tapaus, että jopa Matthew Broderick Godzillassa vaikuttaa kuin katselisi Jason Stathamin Crankia pikakelauksella. Walshin viittomakieltä osaava nynnerögorillakaveri on hänkin masentavan puuduttavaa seurattavaa, eivätkä valtaosa muistakaan elokuvan kädellisistä jaksa juuri hereillä pitää. Ollakseen ison rahan seikkailuelokuva jonka tekijäporukasta löytyvät alan veteraanit Kathleen Kennedy ja Frank Marshall, olisi luullut edes jotain heidän Indiana Jones-kokemuksistaan kulkeutuneen mukana Congoon. Siis muutakin kuin kahvitauot. Ainakaan se ei olltu kiinnostavat päähahmot.
Ja älkää edes aloittako Bruce Campbellista, joka toki on iloa tuottava ilmestys sen hetken mitä ruudulla näkyi, mutta kun roolissa on samanlaista silmään virtsaamisen makua kuin From Dusk Till Dawn kakkosessa, jolloin mies katoaa kuvioista ennen kuin häntä ehtii näkemäänkään. Toisin sanoen kyseessä on kuin venytetty cameorooli jota on sitten kuitenkin mainostettu isompana jotta saadaan nämäkin fanit mukaan.
Tim Curry sentään kulkee mukana omana itsenään, eli mainiosti ärsyttävänä itse ilkimyksenä, vaikka tuntuukin vain tyytyvän paperista lukemiseen ja Ernie Hudson on hauskasti edelleen Winston Zeddemore, vain vaihdettuaan duunia haamujen metsästämisestä apinaviidakossa samoilemiseen, mutta edelleen lievän kyynisesti ajatellen "if there's a steady paycheck in it, I'll believe anything you say."

On Congossa toki paljonkin varmaan päälle pelaamisen viihdyttävyyttä ja jos ei suuremmin keskity juonellisiin reikiin ja teroittamattomiin hahmoihin, ei juuri paljoa jää jäljelle, mutta ainakin se on ihan ok-tasoa.

Congo on aika selvästi tehty Jurassic Parkin menestyksellä rahastamaan, mutta seikkailuelokuvana se tuntuu pyrkivän silti enemmänkin Indiana Jonesin suuntaan, vaikka päätyykin sitten Tulijalan kaltaisten indykopioiden seuraan. Joten vaikka Congo on olevinaan juuri Jurassic Parkin tavoin iso seikkailuelokuva, vaikuttaa se aika pahasti kengännauhabudjetin ja viikon kuvausaikataulun teokselta, jossa tärkeintä on ollut saada jotain ja äkkiä markkinoille kuin tehdä pysyvän merkityksen elokuva, jolloin se suuri seikkailu lienee jäänyt tulitikkuaskiin johon juonikin kirjoitettiin. Ison rahan halpiselokuvista vain puuttuu usein se oikeanalainen tahattomuuden komiikka joka Tulijalan kaltaisista kömpelyyksistä tekee viehättävän, sillä tälläisen porukan kyllä uskoo pystyvän tylsyyteen, mutta ammattitaitoisempaan sellaiseen.

Tähdet: **

4 kommenttia:

Graduated Cylinder kirjoitti...

Eikä se kirjakaan ollu Crichtonin parhaimmistoa joskaan ei huonoinkaan. Parempi silti kuin leffa.

...noir kirjoitti...

Ei ollutkaan ja vain hivenen.

Occo kirjoitti...

Voisi tämänkin kai joku tylsä päivä yytsiä Curryn voimalla.

...noir kirjoitti...

Kanaa ja Currya.