torstai 1. helmikuuta 2018

Tiukat pakarat ja upeat reidet (2013)

Jos kerran "20 min. riittää" niin miksi dvd:n kestoksi piti merkitä 67 minuuttia? Tuntuu jotenkin tarpeettomalta ajanhaaskaukselta tässä maailmassa jossa kaikki on kellokortitettu tiukalla minuuttiaikataululla. Toisaalta tämä oikeasti kestääkin vain tavallaan n. 20 minuuttia (tarkalleen 35 minuuttia ja siten aika kaukana 20:stä) sillä sama tuon ajan kestävä jumppaohjelma on levyllä kahdesti (kolmas kerta on häivähdyksen erilainen) jotka eroavat keskenään vain siten, että toisessa on päällä kertojaääni selittämässä mitä tehdään ja toisesta ääni puuttuu jolloin on vain luotettava omiin hoksottimiin jotta ymmärtää jumppaajan liikkeistä mitä tulee tehdä. Toisin sanoen hieman kuten Blade Runnerin eri versioissa.
Mainittu kolmas ohjelmisto (joka on kevennetty versio edeltävästä) venyttää sitä pituutta ja enimmäkseen sitä miettii että jos käytännössä levyn pituus koostuu vain siitä, että esitetään sama video useaan otteeseen vain erilaisilla ääniraidoilla, tms. niin eikö olisi yhtä hyvin voitu laittaa se vain kerran ja nuo ääniraidat (kertoja/musiikki) samaan siten että valitset ne vain kuten minkä tahansa dubbauksen painamalla kaukosäätimen audionäppäintä? Varsinkin kun kertojaäänellisenä raitana on valittavana neljä eri kieltä, eikä niitä tosiaankaan ole laitettu neljään erilliseen jaksoon vaan kaikki ovat yhdessä ja samassa valittavana, jolloin viidentenä vaihtoehtona olisi voinut olla pelkkä musiikki ilman dubbausta. Ehkäpä syy valittuun pituuden ilmaisevaan vaihtoehtoon löytyy siitä, että 20 minuuttinen dvd ei vain yksinkertaisesti kuulosta yhtä houkuttelevalta ja hinta/laatusuhteeltaan uskottavalta kuin pidempi koska eihän noin lyhyestä tuotoksesta kannata maksaa ainakaan täyttä hintaa. More is more ja less is not enough. Mutta eihän se pituus merkitse mitään sanon minä toisissakin tilanteissa ja tämä on oikeasti varsin onnistunut jumppavideo sillä vaikka liikkeet ovat vain perinteisiä kyykkyjä, punnusten nostelua, hyppelyä, etc. niin jumppaamiseen hypätään heti ja vauhti pidetään voimassa loppuun saakka. Mihinkään himmailuun, lepohetkiin taikka joogaamiseen vesiputouksen edessä ei kuluteta aikaa vaan vauhti päälle heti eikä vasta jonkin esittelypuheen jälkeen, että  go go speed racer ja loppu. Kertojakin on sopivassa suhteessa kannustavan kiltti ja tiukka. Siten tämä on yksi onkin yksi onnistuneimpia jumppavideoita joita olen katsonut sen ollessa pelkkää asiaa, vaikkakin toki siellä on pari häiritsevää tekijää:
A. mikä-lie-halli jossa liikehdintä on kuvattu on varsin sopivan askeettinen jotta huone itsessään ei saa katsetta harhailemaan pois pääasiasta, mutta näkyvän vastapäisen rakennuksen ikkunoissa näkyy välillä ihmisiä (tai olikohan se aina yksi ja sama) jotka eivät tietenkään kuulu asiaan ja saattavat siksi haitata keskittymistä. Hauskaksi sen häiriön tekee se, että olen aivan varma jotta siellä näkyvä äijä käy jääkaapilla.
B. laski pituuden miten tahansa niin mistä ne 20 taikka 67 minuuttia tulevat? Pääohjelma on 35 minuuttia niin sekä kertojan kuin pelkän musiikin kera, kun taas kevennetty versio on 32 minuuttia joten erikseen taikka yhteenlaskettuna melkein mikään ei ole kuten kansien kummallakaan puolella väitetään. Kenties ja todennäköisesti se 67 minuuttia on yhden pää- ja kevennetyn ohjelman yhteispituus koska sehän se on, mutta vaikka niiden välillä kuntoilijan vaatteet vaihtuvatkin on kyseessä silti sama ohjelma jossa toisesta on vain ns. vaativimmat liikkeet karsittu. Eli se on oikeasti vain lyhennetty versio. Mutta koska ensimmäinen ohjelma on pitänyt laittaa kahdesti tulisi molemmat laskea mukaan yhteispituuteen sen kevennetyn osan kanssa ja kannen perusteella ei sitä silti olisi tarvittu kun 20 minuuttiahan riittää.
No mutta kuitenkin, jumppaohjelmisto on sarjasta "kaikille sopivia liikkeitä", mutta onneksi sen verran energinen että puolen tunnin jälkeen on varmasti hiki pinnassa, joskaan ei stressaavasti ja juuri siksi kyseessä on erinomaisesti onnistunut tekele.

Huvittavasti jos tänä nimenomaisena hetkenä laittaa Huudon hakusanaksi tämän dvd:n nimen saa eteensä jopa 24 kirjaimellista tulosta (eli tämän nimenomaisen tuotteen) ja hinnat liikkuvat 0,80 eurosta aina yhdeksään saakka. Holy shit! että niitä oli myyty ainakin noin paljon ja että kehtaavatkin pyytää lähemmäs kymmentä euroa. Ei niin etteikö jumppavideo olisi sen arvoinen, varsinkin näiden edeltävien kehujen jälkeen, mutta ollaanpa realistisia, näitä saa helposti kaikenlaisista ota tästä-koreista sen verran helposti ettei kuvetta kannata kaivaa edes pintaa syvemmältä.

Tähdet: ****

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Tästäpä tuli mieleen että olenpa tavannut levyjä joista valikosta valitaan valintoja jotka johtavat muuten samaan striimiin mutta joka pyörii eri otsikossa (että näin) eri asetuksin (esim. valinta ilman tekstitystä = otsikko 1, valinta striimi kotimaisin tekstein = otsikko 5 ja tekstitysstriimi 4). Kummallista. Pistää miettiin että eikö yksi striimi riitä ja valinta muuttaa vain tekstitys tai ääniraidan pitäen otsikon samana.

Mielenkiintoinen kesto-ongelma, mutta luulen että kummatkin striimit on yhteenlaskettu, ottamatta huomioon mahdollisia ääniraitoja.