keskiviikko 21. lokakuuta 2015

The Expendables 3 (2014)

Barney Rossin (Sylvester Stallone) johtama palkkasoturijoukko jatkaa seikkailujaan ja kunhan ollaan esitelty uusia hahmoja (mm. Wesley Snipes, Antonio Banderas), niin voidaankin paikkojen rikkomisen ohella rikkoa lisää paikkoja ja tällä kertaa pääpaikkana on Mel Gibsonin esittämä ex-kollega ja nykyinen superpahis.
Hetken murehditaan ikää ja elämää, mutta sitten snap, crackle ja pop!

Ex3:n ei ollut tarkoitus olla osana tätä tämän kuun snipesputkea, mutta huomasin tuossa että Snipesini alkavat olemaan lopuillaan ja jos en lähde uusia ostamaan niin jäljellä ovat vain tämä ja kaksi muuta. Ei niin ettäkö olisin säästellyt Ex3:sta jotain parempaa tarkoitusta varten, sillä todennäköisesti se olisi esimerkiksi jonkin stalloneputken sijaan päätynyt olemaan vain yksi irrallinen arvostelu, ei sen ihmeellisempää. Se vain, että ei Ex3 ole sen enempää Snipesin leffa kuin Collateral on Jason Stathamin. Toki Snipes on osa Stallonen tiimiä, mutta niinhän esimerkiksi oli myös Liam Hemsworth, mutta ei kakkososaa voi silti oikein kutsua Hemsworthin elokuvaksi. Kyseessä on hieman kuin glorifioitu cameorooli. Tietenkin Expendablesin kohdalla voi sanoa, että niinhän ne lähes kaikki muutkin roolit ovat ja kukapa oikeasti huomaisi jos Randy Couture, Terrry Crews, tms. vaihdettaisiin johonkuhun toiseen. He ovat niitä hyllynlämmittäjätuotteita joilla kasvatetaan valikoimaa, mutta joilla ei tehdä todellista myyntiä. Tämä ei sanoakseni Snipesin olevan huono taikka mitenkään täysin tarpeeton Expendablesissa, sillä olen erittäin hyvilläni nähdessäni hänet vertaistensa seurassa ja sen kokoluokan elokuvassa jollaisiin hänen toivoisi pääsevän useamminkin, mutta poislukien se kuinka Expendablesin suurin viehättävyys koostuu siihen saadun supergroupin jäsenistä, niin eipä sillä juuri muuta erikoisempaa ole annettavanaan. Viihdyttävää, vauhdikasta toimintaa ja edelleen aivan pirun hyvä musiikki. Mutta kuten jonkin Mortal Kombat- tai Street Fighter-pelin kohdalla sitä on kuitenkin kaikkein uteliain näkemään minkä hahmon voi tällä kertaa avata pelattavaksi. Mikä myös tässä kolmannenkin elokuvan kohdalla aiheuttaa sillä saralla sen, että koska elokuva lähti liikkeelle ajatuksesta saada Stallone, Dolph Lundgren ja muita aikansa sankareita yhteen, niin mitä tuoreempi stara on kyseessä sitä vähäpätöisemmältä/uhrattavammalta hän vaikuttaa. Mistä ei kylläkään kärsi Jason Statham, johtuen siitä että hän on edelleen näkyvämmässä osassa kuin moni muista Stallonen alaisista. Kellan Lutz? Fuck that shit! Mistä puheen ollen, mitä helvettiä Kelsey Grammer tekee tässä porukassa? Frasier on kuin M.A.S.H.:sta karannut:
Mutta koska "vanhat" toimintastarat ja tyylillä toteutettu toiminta on Expendablesin A ja O niin väliäkö sillä jos joukossa on ylimääräisiä raajoja, eikä juonessa ole edelleenkään muuta sisältöä kuin paha pitää potkia pois, kun se toimii niin se toimii ja se toimii edelleenkin. Tottakai se  G.I. Joesta tuttu puolueellisuus jossa pahiksia toki voidaan kaataa kuin heinää, mutta suurimmassa kuolemanvaarassakaan hyviksillä ei ole pelkoa huomisesta alkoi jo kakkosessa puuduttamaan ja on nyt jo vahingossa aivojen käytön aikana esittämässä sietämättömyyden merkkejä, mutta hei, se oli odotettavissakin. Niinpä sitä jaksaa edelleenkin miettiä, että kenetköhän he värväävät mukaan seuraavaan osaan ja sekin siis tulee katsottua kun sellaisen aika koittaa.
Jotenkin arvelen, että kun näissä porukoissa ei ole ollut vieläkään varsinaisia kulttistaroja, niin ketään Marc Singeria, Tim Thomersonia taikka vastaavaa ei ole odotettavissa nelosenkaan kohdalla ja kun miesvoittoisesta tähtisikermästä on jo käytetty lähes kaikki tunnetuimmat elossa olevat toimintatähtinä nimeä tehneet ns. vanhemmat nimet (Seagalia en pidä todennäköisenä, sillä jos ei tähän mennessä niin ei varmaan koskaan), niin melkein voisin uskoa, että katse siirtyy enemmän tälläisiin eräänlaisiin lähimenneisyyden toiminnallisiin näyttelijöihin jotka eivät niminä ole suuresti budjettia kasvattavia (toki näiden Lutzien kaltaisten päivän annoksien ohessa). Siis tuskin Christian Balea, mutta aika mahdollisesti Aaron Eckhart taikka Thomas Jane. Ja koska moni jo esiintyneistä näyttelijöistä linkittyy jollakin tavoin Stallonen historiaan, niin samaa olettaisin nähtävän myös nelosessa. Ray Liotta? Robert Patrick? Kurt Russell?
Naisista voisin uskoa Gina Caranon tekevän vierailun, mutta en usko määrän juurikaan muuttuvan, sillä poikien leikkiähän tämä on ja tyttöbakteereja ei suuremmin sallita.
Mutta jos saisin itse valita keitä olisi mukana ja koska Stallone varmasti lukee tätä sekä ymmärtää lukemansa, niin hopi hopi:
David Bradley (ei ole tehnyt leffaa vuoden 1997 jälkeen, joten en pidätä hengitystäni), Mark Dacascos ja...
no, siinä se nyt kai sitten olikin.
Kyllähän heitä keksisi, mutta pääasia on, että ydintiimi pysyy kasassa (oikeastaan vain Stallone ja Statham) ja Stallone kuitenkin värvää Danny Trejon mukaan, että sama se on keitä minä toivon sieltä löytyvän.

The Expendables on samanlaista kivaa silmäpilkkeellistä toimintaviihdettä kuin ne kaksi aikaisempaakin ja vaikka sitä toivookin jonkinlaista muutosta hyväksi todettuun kaavaan, koska toiston vuoksi tuntuu kuin katsoisi ensimmäistä elokuvaa jälleen kerran, niin kyllähän me kaikki tiesimme jo sen ensimmäisen osan kohdalla, että tälläiseksi se on tarkoitettukin ja sellaisena me oikeasti haluammekin sen pysyvän. Vaikka se tarkoittaakin, että porukka jää aika pahasti toistensa jalkoihin (Jet Li parka).

Seuraavaksi The Expendables in Space: The Return.

Niin ja sitten se tämän kolmososan virheenä pidetty seikka, jonka osaltaan (etukäteisvuodon ohella) väitetään aiheuttaneen elokuvan vaisun menestyksen ja jota Stallone itse on pyydellyt anteeksi, luvaten ettei samaa virhettä tehdä enää vastaisuudessa: väkivallan kesyyntyminen ja etenkin veren vähyys.

Ihan tosi hei, tämä on Transformers ihmisillä ja jokainen tietää ettei sellaisissa elokuvissa lyönnit satu eikä veri valu vaikka kuinka juliarobertsuu-mittakaavan haava ammottaisi keskellä päätä. Se ettei taivas värjäänny punaiseksi ei vaikuta tämän elokuvan toimintatyyliin millään lailla ja vaikka aiemmistakin vaihdettaisiin veri kännyköihin (pahuksen Spielberg!) ei se vaikuttaisi niihinkään. Se olisi edelleenkin sellaista konsolipelikamaa jossa loppupomo vaatii osakseen miljoona turbonappilyöntiä ja veripaltun sijaan hän katoaa välkkyen pois. Ei Ex3: menestys ollut verestä riippuvainen, vaan sen vaisumpi vastaanotto johtui kenties vain siitä, että kaikki luulivat menneensä katsomaan uusintaa ja tuumivat että miksi siitä pitäisi maksaa uudestaan.

Muuten, olisihan se aika siistiä jos sieltä luodinreiästä suihkuaisi puhelimia punasolujen sijaan.
Skelefon.


Tähdet: ***
The Expendables 3

13 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

Dudikoff kehiin ja äkkiä. Sentäs Amerikan ninja ja kaikki.

...noir kirjoitti...

Bradley oli sekä Amerikan ninja että samurai.

Tuoppi kirjoitti...

Ai perhana. Niinpäs muuten olikin. Se ratkaisi sitten tämänkin asian kertalaakista.

...noir kirjoitti...

Ehkä he mahtuvat molemmat mukaan. Niin ja Amerikan Yakuzat kanssa.

Graduated Cylinder kirjoitti...

Jossakin tiedotusvälineissä pyöri huhua että Jean Reno ja Christopher Lambert saattaisivat esiintyä nelosessa, mikä olisi ihan jees. Jos Ranska-linjalle lähdetään, niin miksei myös laiteta Oliver Gruner kaupan päälle.

...noir kirjoitti...

Ex4:n IMDb-triviaosasto ainakin koostuu melkein pelkästään huhu-roolituksista.

Lambert ja Reno vaikuttaisi potentiaaliselta vaihtoehdolta, mutta Grunerin näen olevan jotenkin liian, sanoisimmeko tuntematon menneisyyden toimintastara. En siis väitä ettäkö hän olisi lajityyppiharrastajille tuntematon, mutta vaikka voitaisiin sanoa ettei hän ole yhtään sen tuntemattomampi kuin esimerkiksi Eric Roberts, niin kun katsotaan tähänastisia Ex-elokuvia, niin kun ensin karsitaan ne nykyhetken nuoret starat, niin muutenhan porukka koostuu joko suuren yleisön tuntemista menneisyyden tähdistä, Syltyn frendeistä ja/tai enemmän jenkkimarkkinoita ajatellen omista pojista. Gruner ei kuitenkaan ole aivan Van Dammen kaltainen kansainvälinen "iso" nimi, ei omaa sidoksia Syltyn historiaan, historia ei koostu juuri kulttistarusta suurempaa arvoa nauttivista elokuvista ja jenkkiläisyyskin puuttuu. Minä kyllä mielelläni kelpuuttaisin hänet mukaan, mutta oletan että jos menevät ranskalinjalla niin Vincent Cassel esimerkiksi olisi todennäkösiempi vaihtoehto. Ellei Grunerille sitten tarjottaisi jotain pahiksen oikean käden miniroolia, johon taas en usko egon taipuvan.

Todennäköisinä vaihtoehtoina näistä ainakin hieman vanhemmista nimistä pidän Lambertin ja Renon ohella esimerkiksi Bruce Campbellia, Jackie Chania, Liam Neesonia (kiitos hänen nykyrooliensa), kenties jopa Willem Dafoeta ja ainakin moneen kertaan huhuttua Charlie Sheenia (hei, jos Gibson kelpasi nykymaineestaan huolimatta, niin Sheenkin varmasti). Toivottavasti myös Milla Jovovichia ja ainakin Michelle Yeohia.
Ei-toimintarooleihin, mutta jonkinlaisiksi CIA-pomohahmoiksi, tms. voisin uskoa kysyttävän Rutger Haueria.

Oikeastaan luulen, että Syltyllä on mielessä jonkinlainen aasiaidea jossa matsataan yakuzan tai vastaavan kanssa ja sitä varten kasvatettaisiin Jet Lin roolia ja vastustajiksi noudettaisiin Donnie Yen, Tony Jaa ja muita toimintanäyttelijöitä joita voitaisiin pistää muistuttamaan siitä kuinka Lin hahmon sitä varten kirjoitettu menneisyys nousee esiin samalla tavalla kuin tässä Gibsonin kanssa.

Carl Weathers, Powers Boothe, Fred Ward. Heidän pitäisi olla mukana.

Tuoppi kirjoitti...

Campbellinhan piti jossakin vaiheessa tehdä se kauhuelokuvastarojen oma Expendables, mutta toistaiseksi ei siltä rintamalta ole pahemmin mitään kuulunut. Tiedä sitten, mitä sillekin on tapahtunut...

...noir kirjoitti...

Tarkoittanetko sitä Ash vs Freddy vs Jason vs Pinhead-juttua josta hän aikoinaan leikiten puhui? Ymmärtääkseni hän tarkoitti sillä kuitenkin enemmänkin kauhuhahmojen supergroupia kuin varsinaisesti niitä näyttelevien. Vaikka se olisi ultramakeeta jos samassa leffassa tunnetuimpia roolejaan esittäisivät Robert Englund, Gunnar Hansen, Kane Hodder, Bruce Campbell, etc., niin kyllähän se varmasti houkuttelevampi (ts. myyvempi) ajatus on yhdistää samaan leffaan monet modernimman kauhun ikonit, kuin heidän esittäjänsä. Molempi tietysti parempi, mutta maskiveikkojen esittäjät jäävät aika usein massayleisöltä kumimeikin taakse ja harva Englundin tavoin tulee tutuksi omilla kasvoillaankin. Hodderkin taitaa olla enemmänkin lajityyppifanien tuntema kuin kaikkien hänen elokuviaan nähneiden.
Mutta niin, ottaisin mielelläni nähtäväksi kauhuelokuvan jossa sanotaan nyt vaikkapa, että joku menee kiukuspäissään vetämään peliin vaahtokarkkimiestoiveen ja sen vuoksi elokuvista tutut kauhuhahmot aloittavat maailmanlopun. Eivät yhdessä kuin olisivat jokin tiimi, eivätkä minkäänlaisella kaksintaistelumeiningillä toimien, vaan jokainen omaa napaansa katsoen muista välittämättä. Täydellinen painajainen, totaalinen kaaos. Kissat ja koirat elävät yhdessä. Lämmin lumi sataa ylöspäin!
Ja mikä tärkeintä, niin se tulisi tehdä vakavasti ilman Freddy vs Jasonin-puujalkailua, ja vältellen myöskin jonkinlaista Cabin in the Woodsin-itsetietoista itseironisuutta. POis lukien tietenkin se huumori joka tulee normaalistikin tiettyjen hahmojen mukana.

Freddy, Jason, Leatherface, Candyman, Pinhead, Howling-susihukkia, Maissilapsien maissipelto, ja Ash vastenhakoisesti estämässä heitä. Lisää hanaa!

Waltsu kirjoitti...

Jos Carano saataisiin mukaan näihin leffoihin, niin silloin minäkin voisin katsoa xD

Tuoppi kirjoitti...

Yhdistetään kaksi frankkaria samaksi kokonaisuudeksi: The Fast and The Expendables....

...noir kirjoitti...

Sex and the Expendables.

Occo kirjoitti...

Thomersonin näkisin itsekin mielelläni seuraavassa saagassa. Seagal sillä ehdolla, että mukaan saadaan Gene LeBell ottamaan siitä revanssia.

...noir kirjoitti...

Thomersonin hahmon nimen tulisi olla - riippumatta siitä ketä hän todellisuudessa esittää - Jack Deth.