perjantai 16. marraskuuta 2018

The Ape Man (1943)

Katsomani The Ape Man-dvd sisältää myös kaksi muuta Bela Lugosin elokuvaa: The Corpse Vanishes ja Bride of the Monster, joista olen jo kirjoittanutkin kuten noista linkeistä saattaa huomatakin. Tämä onkin jo kolmas hyllystäni löytyvä levy joka sisältää Bride of the Monsterin, mutta hei, hyvää ei voi saada koskaan liikaa. Eihän?

Tunnettu tiedemies, tohtori Brewster (Bela Lugosi) on mystisesti kadonnut ja ainakin osa maailmasta on hyvin huolissaan mistä kertoo muun muassa se, että toimittajalauma utelee asiasta kadonneen ystäväkollegalta, tohtori Randallilta (Henry Hall). Julkisesti Randall ei katoamista edeltävistä tapahtumista kerro, mutta hän pitää huolen jotta katsoja ainakin tietää joitakin kuukausia tehdystä kokeesta jonka litkuisia tuloksia Brewster oli kokeilut ja muuttanut itsensä ihmisgorillahirviöksi jonka Randall oli sitten lukinnut oikean gorillan kera salaisen laboratoriokellarinsa tyrmään. Aikamoinen hirviö Brewster onkin, paksut pulisongit ja järki on tallella, minkä vuoksi se tyrmäkin toimii vain herran makuuhuoneena josta hän ihan omalla luvalla voi tulla ulos tekemään mitä lystää. Damn son!, eihän tässä tarvita kuin parturia ja sitten on Wolverine-lookki hoidettu.
No mutta kuitenkin, julkisesti Brewster on kuitenkin kadonnut ja sen toimittajat haluavat selvittää koko kansan tietoisuuteen. Tässä mukaan tulevat lehtisopulit Billie (Louise Currie) sekä Jeff (Wallace Ford) jotka ovat toisen uutisen perässä, mutta joka johtaa heidät gorillahirviön jäljille. Niin ja tietenkään pelkkä parturointi ei Brewsteria takaisin silkaksi ihmiseksi muuttaisi vaan kuten aina hullu tohtori-kertomuksissa on nytkin saatava jotain selkäydinnestettä ja sen vuoksi olisi sorruttava murhaan! Lopulta Brewsterin gorillahuonetoverin on päätettävä onko lähes lajityyppitoverinsa rinnalla vaiko ihmisihmisten.

Aika tuttua shittiä tiedemiehestä jonka koe muuttaa häntä itseään ja halusta muuttua takaisin, mutta kun se ei ota onnistuakseen alkaa murhailu kun sekä epätoivo että oma sisäinen mielipuolisuus pääsevät käytöksessä domonoivaan asemaan. Ei kuitenkaan hullumpi tekele jossa ainakin suht' hyvin pituuteensa (rippeet päälle tunti) nähden jaksetaan rauhallisesti kasvattaa muutoksen kokeneen tohtorin luisumista mielensä pimeämmälle puolelle. Hieman liian selittelevää digalogia ja reportteriduon puolelta tulee mukaan turhan paljon komediallisuutta ja joka saa tunnelman keventämisen sijaan pikemminkin luulemaan etteivät näyttelijät ottaneet elokuvaansa tarvittavalla vakavuudella, minkä puolen kyllä Lugosi varsin hyvin toteuttaa sortumatta sellaiseen juoppohoureteatraalisuuteen josta sittemmin tuli tunnetuksi. Joskin jonkinasteista egoismia joko hänen omalta taikka kenties pikemminkin tuottajien puolelta lienee syyttäminen siitä, että Lugosin hirviömaskeeraus on on selvästikin suunniteltu siten että nähdään esteettä ne kasvot (ts. nimi) josta ollaan maksettukin ja vaikka se ei sinänsä huono olekaan on sen tuuhea poskiparta-lookki aika kaukana mistään gorillakuvitelmasta. No, ainakin Lugosi roikuttaa käsiään tehostaakseen kuvitelmaa ihmisgorilluudesta. Se näyttää ääliömäiseltä. Mutta kuitenkin, ei siis tarpeeksi hirviömäinen ollakseen hirviö.
The Ape Man on aika yllätyksetön elokuva ja se olisi kaivannut hivenen synkeämpää otetta kaikkien esiintyjien osalta, mutta kokonaisuutena se on aika perushyvä kauhistelu ja vaikka aika onkin syönyt osan sen tehoista niin harva myöhempikään vastaavalla teemalla leikittelevä teos on suhteessa yhtään sen tehokkaampi. Kyllä tämä Lugosin parempien elokuvien joukkoon kallistuu.

Olen aika varma että Tim Burton muokkasi ensimmäisen Batmaninsa Vicki Valen ja Alexander Knoxin tämän nimenomaisen elokuvan mukaan, sillä myös tässä vastaava sanomalehtikaksikko koostuu arvostetusta blondista valokuvaajakaunottaresta ja kirjoittajapuolisko on kevythölmöläinen laukomassa jonkinlaisia koomisia kevennyksiä. Sinänsä valitut persoonallisuudet ovat aika tuttuja muillekin eri (ja samankin) sukupuolista valituille duoille, mutta tässä tapauksessa varsinkin Wallace Fordin ja Robert Wuhlin esiintyminen on enemmän kuin samanlaista keskenään jotta se tuntuisi enää pelkältä sattumalta. Louise Currie sentään eroaa Kim Basingerista siten ettei ole aivan yhtä kireän oloinen vaikka edustaakin sitä vakavampaa osapuolta, mutta tekee sen olematta pelkkä Grumpy Cat.
Ja kun puhutaan The Ape Manin yhtäläisyyksistä toisiin elokuviin olen myös vakuuttunut, että George Romero lainasi Night of the Living Deadin päähenkilön kokeman väärinkäsityksen ja ennakkoluulojen uhri-lopetuksen tästä teoksesta jossa apuaan antava ja hyvää tarkoittava gorilla kokee kuoleman vain koska työntää naamansa esille.

Tähdet: ***

2 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

Tutun näköinen kombinaatioläpykkä. Pitää seuraa tuolla hyllyssä parille muulle samaan sarjaan kuuluvalle hässäkälle

...noir kirjoitti...

Löysin tovi sitten kolme tuollaista Lugosi-triplanäytöstä ja kolme ns. klassikkokokoelmaa joissa on vastaavia public domain-leffoja (joista osa Lugosin). Olin tyytyväinen.