perjantai 7. syyskuuta 2018

Safe (2012)

Vapaaottelija Luke (Jason Statham) on kovaakin kovempi dude, mutta ei oikeasti masentuneena haluaisi murjoa ihmisiä ja kun kerrankin tekee niin päätyy vastustaja sairaalaan letkuihin. Tämä syöksee miehen kodittomaksi pummiksi joka koettaa kaikin tavoin pysytellä poissa vaikeuksista, mikä ei ole helppoa kun häviöstä maksaneet venäläisgangsterit vaanivat henkeä ja kadulla kaikki käyttäytyvät kodittomia pummeja kohtaan mulkeromaisesti. Ai niin, Luke on myös ex-kyttä niin kuin sillä olisi jotain merkitystä. No, ainakin ex-kollegat vetävät häntä aina tilaisuuden tullen turpaan koska Luke oli liiankin rehti ja laverteli työtovereittensa korruptoituneisuudesta. Aika moni entinen työtoveri kun on näiden edellä mainittujen venäläisgangstereiden ostama ja Luken vaimokin tapettiin siinä ohessa, mikä sekin on ikävä asia. Eikö riitä? No miten olisivat kiinalaisgangsterit jotka ovat pakottaneet matemaattisen lapsinero Mein (Catherine Chan) toimimaan eräänlaisena elävänä tietopankkina jonka päässä on kassakaappien koodit ja nyt nuo venäläiset haluavat hänet itselleen. Pahat kytät jotka toimivat tarpeen vaatiessa joko kiinalais- taikka venäläisgangstereiden apuna ja itse gangsterit ovat tietenkin kaikki Mein perässä ja tokihan hän päätyy Luken huomaan ja hän ei aio perääntyä enää askeltakaan. Tai no, perääntyy sen askeleen jonka aikoi vielä äsken ottaa junan alle. Ah! okei, Luke on ilmeisesti myös jokin ex-black ops tai vastaava. Tottakai on, miksi sitä edes ihmettelemään. Voisivat nuo pahikset säästää aikaa ja tehdä kaikki vapaaehtoisesti itsemurhan, mutta ei, sitä pitää ihan väkisin mennä kuolemaan vasta Luken käsien kautta.

Mielenkiintoisesti ohjaaja Boaz Yakin teki tämän elokuvan ainakin osittain siksi, että halusi saada aikaiseksi kaupallisen hitin ja Jason Statham-toimintaleffa ilmeisesti kuulosti varmalta nakilta. Ei ollut, sillä kyseessä oli tuotantokuluihin nähden vain lievästi voitollinen teos, ei todellakaan mikään jättimenestys. Ilmeisesti mielikuvissa oli ollut jonkin The Expendablesin 270 miljoonan tuotot 80 miljoonan kulujen kattamiseksi sillä jopa niinkin tunnettu Statham-elokuva kuin Transporter tuotti sekin "vain" 40 miljoonaa 20 miljoonan budjettiin nähden ja vaikka valtaosa miehen elokuvista on ollut voitollisia niin yleisesti ottaen ollaan aika kaukana The Expendablesin menestyksestä ja siten Safen 10 miljoonan voitot kuluihin nähden ovat aika ymmärrettävät. Sama se, Statham-faneille tämä on aika pakollista kamaa sillä hän esittää oikeastaan samaa tyyppiä kuin aina, joten sänki on kohdallaan, tyly äijämeininki on kohdallaan ja muut saavat pataan tyylillä. Joskin ajatellen kuinka paljon hakattavia pahissäkkejä on mukaan pistetty on kyseessä yllättävänkin raukea elokuva. Liekö sitten suurin ongelma ollut itse ohjaaja Yakin, jolla ei toiminnan saralla ollut meriittejä kuin kirjoittajana ja Safe tuntuukin aika hitaalta Statham-tuotokseksi, aivan kuin ohjaaja ei olisi tiennyt miten mies päästetään kunnolla irti koska ohjaajalla ei ollut tottumusta aiheeseen. Itse toimintakohtaukset ovat kyllä ihan hyviä, mutta eivät rutiinista poikkeavia ja koska tämäkin nyt on Transporter (se missä oli se muksu, oliko se nyt osa 32?), mutta ilman siistiä pukua ja ammattina koditon maailman hyväkuntoisin pummi niin kaikki on jo nähty, ja koska Statham on niin vahvasti luonut itselleen toimivan imagon eikä koetakaan irtaantua siitä ei tässä ole oikein millään saralla mitään erityista annettavanaan. Safe olisi ehkä voinut pelastautua sillä, että olisi ollut rehvakkaampi kuin kilpailijansa ja se olisi edellyttänyt ainakin toiminnan lisäämistä, jota nyt esiintyy turhan harvakseltaan ja tosiaan silloinkin liian tavallisena.

Menee välipalana. Liukuhihnastathamia.

Tähdet: **

2 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

Statham osaa näytellä kaljuuntuvaa vihaista miestä niin hyvin, että on tehnyt niin jokaisessa elokuvallisessa tuotoksessaan. Mitalli pitäisi siitä hänelle ojentaa...

...noir kirjoitti...

Uimamitalinsa saavat luvan riittää.