keskiviikko 22. maaliskuuta 2017

Sabotage (2014)

Jostain syystä kun näin ensimmäistä kertaa Sabotagen julisteen olin havannoivani siinä Schwarzeneggerin sijaan Rutger Hauerin.

John 'Breacher' Whartonin (Arnold Schwarzenegger) johtama rocknrollhuumekyttätiimi päättää tuoreimman iskunsa yhteydessä ryöstää kohteena olleen huumekuninkaan rahavarastot. Myöhemmin kun Breacher korruptoituine kollegoineen lähtee noutamaan piilotettua ryöstösaalista saavat he huomata rahojen olevan poissa ja tilalla viesti jonka voi lukea "olette ureassa", jolloin on aika helppo päätellä kohtapuoliin rupeavan Breacherin tiimin harvenevan ennenaikaisten kuolemantapausten vuoksi. On siis vastattava silmällä silmästä johon oli vastattu jo silmällä silmästä ja samalla väisteltävä sisäisen tutkinnan liikkeitä sekä tapaukseen sotkeutuvaa murhatutkija Brentwoodia (Olivia Williams), josta rasittavasti luodaan heti eikä edes kohta Breacherille romantiikan kohdetta pelkän ulkopuolisen tarkkailijan ja juonelle merkittävän valinnan tekijän sijaan.

MInusta on lievästi huvittavaa, että Sabotage on kuulemma saanut kovasti kritiikkiä liiallisesta väkivallasta ja epämiellyttävistä hahmoista kun taas monet muut kyttäelokuvat joiden takaa löytyy tämänkin ohjaaja/käsikirjoittaja David Ayer ovat saanet kehuja juuri väkivallan tuomasta ns. katu-uskottavuudesta sekä todellisenoloisista hahmoista kun Sabotage on kuitenkin ihan samanlainen kuin mikä tahansa Training Day, Street Kings, Dark Blue tai End of Watch. Ihan yhtä väkivaltainen ja täynnä vastenmielisiä ihmisiä, että onko se nyt vain ajatus siitä että kyseessä on Ahnuld-leffa joka sitten tekeekin tästä yht'äkkiä muka jotain mahdollisesti muita aivottomampaa toimintaa?
Schwarzenegger vetää erinomaisesti roolinsa likaisena kyttänä ja melkeinpä uskallan väittää tämän lukeutuvan hänen uransa parhaimpiin suorituksiin jos ajatellaan rooleja joissa hänen tulee esittää muutakin kuin vain kylmää konetta taikka jotain siihen verrattavaa. Ainoa mistä olin hänen hahmonsa ja oikeastaan lähes koko huumekyttäryhmän osalta pettynyt oli se, että kun heitä ruvetaan tappamaan siirtyi pahisstatus väärään paikkaan sillä nyt sitä pitikin olla likaisten kyttien puolella, heidän ollessa nyt vuorostaan taas hyviksiä ja varsinkin Breacherin osalta mukana on yksi nimenomainen kohtaussarja joka ainakin olisi pitänyt poistaa sillä se muuttaa kertaheitolla hänet pahiskytästä oikeudenmukaiseksi sankariksi. Olisi nimittäin ollut mielenkiintoisempaa jos olisi onnistuttu pitämään heidät edelleen pelkästään epäsympaatttisina sikoina saalisasemastaan huolimatta ja katsoa siten olisiko laisinkaan pahoillaan vaikka heillä kaikilla olisi kuolettava kohtalo.
Kuitenkin ihan onnistunut elokuva ja ainakin parempi ns. comebackelokuva Schwarzeneggerille kuin The Last Stand.
Kovaa puhetta, kovia otteita, slummimiljöötä, ihan sikana tatuointeja ja grillihampaita, latinogangstoja, hip hop-sävytteinen soundtrack ja etiikan likaisuus on työnkuva ei hairahdus.

Jotenkin huvittavaa, että Sabotagen tiimi on kuin vain kiroileva ja naamareita vailla oleva Suicide Squad. Jonka sattumoisin ohjasi eräs David Ayer.
Niin ja myöskin jonkinlaisiin ulkonäkö/-asuasioihin liittyen en todellakaaan tunnistanut Sam Worthingtonia. Hitto, luulin että kyseessä oli jokin steroideja syönyt Brentalfloss.

Tähdet: ***

Ei kommentteja: