Ah, Leonardo da Vinci. Tuo ekologisesti tiedostava näyttelijä jonka esiintymistaitoja olemme saaneet ihailla loistokkaissa elokuvissa kuten The Wolf of Wall Street, Gilbert Grape, Basketball Diaries ja Critters 3. Hän... mitä? Ei sama mies? Mutta entäpä...? Ah, okei. Tämä kertookin jostain puoskarista tai jotain.
Kai siinä nyt sentään on Tom Hanks mukana?
No ei sitten!
Niin, tämähän kertoo menneen ajan taidemaalarikeksijänerosta ja myöhempien aikojen salaliittoteorioiden kulmakivestä: Leonardo da Vincista. Joka muuten antoi nimestä yhdelle mutanttikilpikonnista. Joten sekin on plussaa.
Italia, 1473. Nuori Leonardo opiskelee taidekoulussa ja osoittaa tiettyä leväperäisyyttä ajankäytössään, mutta todistaa siveltimenvedoillaan olevansa tulevaisuuden mestari.
1498, Italia. Öö, 90-vuotias Leonardo(?) tekee kuuluisaa viimeisestä ehtoollisesta kertovaa tauluaan, mutta herttua ja muut kaupungin kermaan kuuluvat patistavat miestä synnyttämään mielummin sirkushuveja kuin kuluttamaan aikaa johonkin henkilökohtaisesti tärkeään maalaukseen. Ihan oikeasti, miksi Leonardo oli piirretty vuoden 1473 tapahtumiin noin parikymppiseksi, mutta 1498 hän on jo kuihtunut harmaaparta. Ettei Leo vain olisi sortunut kehittämään taidetta kärsimyksestä, kuten crackista. No kuitenkin, Leonardo rupeaa hengailemaan taskuvaraspojan kanssa ja näkee omakohtaisesti kuinka varkaat toimivat, saaden siitä lopullisen innoituksen Juudaksen ja kumppaneiden kuvaamiseen. Samalla Leonardo löytää elämälleen sisältöä alkaessaan johtamaan tuota taskuvarasta maalinhuuruiselle tielle. Voimia tarvitaankin sillä uusi polvi taiteilijoita, Michelangelo etunenässä pitävät Leonardoa kalkkiksena jonka tulisi siirtyä jo takavasemmalle pölyyntymään. Leonardo koettaa herätellä yhteistyötä Michelangelon kanssa, mutta nuori polvi ei sellaista hyväksy. Taskuvarasoppilaskin jatkaa varastelua, aiheuttaen siten mielipahaa Leonardolle ja kun eräs Leonardon maalauksen suojausyrityksistä sulaa kirjaimellisesti pois, ymmärtää Michelangelo olevansa nerouden seurassa, mutta epäonnistuminen on viimeinen niitti taidemaalarikeksijän itsetunnon luhistumiselle, mutta onneksi kaikki on heti sen jälkeen aivan loistavasti. Hyvä hyvä.
Aika kehnosti Leonardo da Vincia esittelevä opetuksellinen animaatioelokuva. Ainakin jos odottaa sen kertovan jotain itse kohteestaan. Tai no, kertoohan tämä jotain, nimittäin sen että Leonardo da Vinci oli taiteilija joka maalasi ja joutui yksipuoliseen riitaan tulokastaitelijan kanssa. Mona Lisa, lentolaitteet, Assassins Creed, Vitruviuksen mies ja kaikki muu da Vinciin liittyvä tunnettu asia jää vain juuri ja juuri lopputekstejä edeltäväksi montaasiksi, mutta niiden synnystä ei kerrota yhtään mitään, kuten ei itse tekijästäkään. Da Vinci myöhästyy maalaustunnilta ja siinä oli koko miehen urahistoria, koska seuraavaksi hän oli jo arvostettu taiteilija, jonka uran huippuhetkiä tosin pidettiin jo takana olevina. Joten sisällöllisesti tämä Animated Hero Classics-jakso jättää todella paljon toivomisen varaan, eikä siten ole kovinkaan hyvä osoitus mistään herosta. Se animatedkin on vähän niin ja näin, sillä piirros ja värit ovat toki selkeitä sekä tasaisen mukavia, ja itse liikkuvus kelvollista keskitasoa, mutta pelkkä korkeintaan rutiiniliukuhihnailun tasolle yltäminen yhdistettynä suuren hahmon minimoimiseen laskee rimaa liian alas, jolloin kun ei tarvitse edes nostaa koipea ylittääkseen sen, ei peukkuja voi juurikaan nostella. Menee kyllä ihan ok-tason välipalana, mutta esimerkiksi opetuksellisuus tässä historiaopetuksessa loistaa korkeintaan poissaolollaan ja takakannen hehkutus siitä kuinka "miljoonien dollareiden suurtuotanto herättää maailman suurimmat sankarit takaisin eloon!" saa miettimään, että mihin ne väitetyt miljoonat käytettiin kun ei sillä saatu aikaiseksi edes Herbert Westin eläviä mielipuoliruumiita.
Leo näyttää hieman Rasputinilta.
Se johtuu vain tuosta sieluun tunkeutuvasta katseesta. Pois paha henki!
Tähdet: **
3 kommenttia:
Lienee syytä olettaa, ettei da Vincin murhatutkimuksetkin sivuutetaan yhtälailla, kuten kaikki muukin luettelemasi...
Ohjaaja on näköjään Richard Rich. Vai animatioalalle se Riku Rikas sitten lopulta päätyi.
Da Vincin murhatutkimukset oli hyvä, Riku Rikas oli jotain.
Lähetä kommentti