Moottoriturpainen panttivankineuvottelija Scott Roper (Eddie Murphy) käy pomonsa hermoille, mutta saa ainakin tuloksia aikaiseksi, joten hyvä niin. Ihmettelen vain, että miksiköhän Roperin annetaan tehdä työtään tai miten hän on siihen ylipäätänsä päässyt, kun ainakin minun käsitykseni mukaan panttivankineuvottelijan tulisi neuvotella tilanteessa, purkaa konflikti mahdollisimman rauhaisasti, eikä vain ampua rikollista taikka pyytää muita ampumaan. Joten tietenkin Roper saa tuloksia aikaan, mutta kun se tulos näyttää aina olevan ruumis, niin se pistää miettimään että onkohan hän nyt kuitenkaan vaihtoehdoista paras mahdollinen. Mies kun tuntuu vieläpä provosoituvan fuck- ja motherfucker-huuteluihin heti kun tuulevire silittää väärään suuntaan.
No kuitenkin, kun Roperin kyttäkollega tulee kylmän rauhallisen jalokivivaras Kordan (Michael Wincott) tappamaksi, ottaa tietenkin sankarimme asian henkilökohtaisesti ja vaikka pomo käskeekin pysyttelemään erossa tapauksesta, niin se ei esimerkiksi estä antaa hänen hoitaa uusinta pankkivankitilannetta jossa toisena osapuolena on kukapa muu kuin Korda. Nyt sitä tietenkin odottaa, että tästähän sitä jännitystä vasta syntyykin kun supliikkimies kohtaa vertaisensa ja voiko Roper noudattaa sääntöjä kun kostonhimo toimii motivaattorina. Ei huolta, sillä nyt aloitetaan ammuskeleva takaa-ajo ja kunhan se on saatettu loppuun, voidaan vetää henkeä ja toistaa se, koska muutoinhan lopputekstit tulisivat jo 60 minuutin kohdalla.
Muistatteko kuinka Viimeisen partiopojan kohdalla sitä tuumi Bruce Willisin esittävän jälleen John McClanea, mutta vain alkoholisoituneen rähjäisenä ja sitten kun Die Hard kolmonen tuli ja hän oli siinä alkoholisoituneen rähjäinen, niin se häivytti vielä enemmän hahmojen välistä rajaa. Tämä ajatus tuli tietenkin siitä, että niin sekä Viimeinen partiopoika että Die Hardit ykkösestä kolmoseen olivat sopivan nenäkkäällä huumorilla varustettuja tehokkaita toimintamyllyjä ja kun Willis oli ennen partiopoikaa jo esittänyt lajityyppinsä valioihin kuuluvaa viranomaishahmoa, kulkee se leima helposti mukana varsinkin jos vastaava elokuva ei ole täysin toisesta ääripäästä. Kuitenkin Viimeinen partiopoika ja Die Hard ovat hyviä elokuvia, jolloin niiden oikeat ja kuvitellut samankaltaisuudet eivät oikeastaan haittaa kun molemmista puolista nauttii yhtälailla. Tuhannen tilanteen mies ei ole Viimeinen partiopoika, vaan se on Jokikyttä. Joten vaikka tässä tapauksessa sitä näkee ruudulla Axel Foleyn ja pitää elokuvaa kuin huumorintajuttomana Beverly Hills kyttänä, eli Beverly Hills kyttä kolmosena, niin kyseessä ei ole kiroilusta ja synkemmästä ilmeestä huolimatta sieltä toisesta laidasta otettu erilainen näkemys, vaan pelkästään Jokikytän tavoin kaikesta persoonallisuudesta pesty geneerinen toimintaelokuva jonka pääosassa voisi Eddie Murphyn sijaan olla kuka tahansa John Doe (ei se punkyhtye X.n solisti).
Onhan tässä pakolliset räiskinnät, pakotetut mukanasevuudet ja lajityypilleen tutussa tarinassa jopa valonpilkahdus, eli se toivomani panttivankineuvottelun mahdollisesti tulinen sanavaihto kuohuvinen tunteineen, mutta koska jälkimmäinen jää pelkäksi sinä juokset, minä juoksen perässä-ratkaisuksi, ei tästä jää käsiin kuin toive, että olisivat nyt korvanneet Murphyn kiroilun höhöhö-naurulla niin tätä voisi ainakin pitää vain heikkona Beverly Hills kytän jatko-osana kuin vain toivoa sen olevan sellainen.
Lievästi huvittavana pidän sitä, että takakansi johtaa harhaan kahdellakin tavalla. Ensinnäkin sinne valitut hymyilevät kuvat Eddie Murphysta vain lisäävät vettä Axel Foley-myllyyn luoden hievähdyksen kuvitelmaa siitä, että kyseessä olisi jotenkin humoristinen toimintaelokuva ja toiseksi (ja tämä on se parempi juttu) siinä mainitaan Michael Rapaportin esittämän uuden kyttäparin olevan herkkä liipasinsormeltaan ja kuinka Roper joutuu pitämään häntä aisoissa psykopaatijahdin aikana. Jep, muuten ihan hyvä, paitsi että se on Murphyn hahmo joka vetää koko ajan pultit ja Rapaport joutuu jopa estämään häntä kylmäverisesti tappamasta jo pidättämänsä Kordan. Rapaport on varmaan elokuvan rauhallisimmin toimiva hahmo.
Tähdet: **
Tuhannen tilanteen mies
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti