sunnuntai 22. helmikuuta 2015

3 ninjaa pistää tuulemaan (3 Ninjas: High Noon at Mega Mountain, 1998)

Ninjanuoret Rocky (Mathew Botuchis), Colt (Michael O'Laskey toinen) ja Tum Tum (James Paul Roeske toinen) treenaavat temppuja isoisänsä (Victor Wong) rakentamassa vekkulassa, mutta jokin varjostaa ninjailua ja se jokin voisi olla superrikollisen, Medusan (Loni Anderson) paikkoin paljastuvat megalomaaniset pahuuden suunnitelmat, mutta tällä hetkellä se kuitenkin on Rockyn tulevat 15-vuotispäivät. Hän itse tulkitsee sen tarkoittavan muutosta pojasta mieheksi, eikä mies leiki enää mitään ninjaa vaan ostaa auton ja menee töihin. Coltia tämä ninjatriona toimimisen lopetus ei liikuta pätkääkään, mutta veljeskatraan nuorimmaiselle eli Tum Tumille se olisi kova paikka koettavaksi sillä hän haluaa olla ikuisesti sankarininja.
Tum Tumin mieltä ei ainakaan nosta se, että hänen suosikkiohjelmansa televisiossa, eräänlainen Power Rangers-kopio jota johtaa isäni on Turbomies-tason heeros Dave Dragon (Hulk Hogan) on joutunut kanavapomojen päätöksellä lopetettavaksi.
Voih, sankareiden aika on siis todellakin ohitse.
Poikien isoisäkin alkaa muutosten edessä tuntemaan itsensä vanhaksi, mitä hän tietenkin onkin, mutta nyt muutoinkin kuin vain ikänsä puolesta. Tässä vaiheessa katsojille ilmenee, että Medusan suurena suunnitelmana on ilkeän apulaisensa Lothar Zoggin (Jim Varney) avustuksella Megavuorena-tunnetun huvipuiston valtaaminen erittäin vahvasti The Rock-elokuvasta lainatulla tavalla ja sopivasti juuri tuonne kolme ninjaamme matkaavat uuden ystävänsä, teknonörtti Amandan (Chelsey Earlywine) kera viettämään Tum Tumin synttäreitä (ei Rockyn, vaan siis Tum Tumin), ja tokihan siellä on meneillään myös Dave Dragonin järjestämä televisio-ohjelmaansa liittyvä esiintyminen. Medusa apulaisineen siis valtaa huvipuiston ja näin ollen vieraista tulee heidän vankejaan, mutta mitä he eivät tulleet huomioineeksi ovat ninjapojat jotka pistävät tuulemaan. Medusa haluaa tietenkin kiristää huvipuiston omistajalta 10 miljoonaa dollaria taikka hän sabotoi näyttävästi vempeleitä niin, että kuolonuhreilta olisi vaikea välttyä ja täten huvipuiston omistaja hukkuisi kaikenmaailman korvausvaateisiin ajautuen siten konkurssiin. Joo okei, ei kuulosta kovinkaan tolkulliselta suunnitelmalta. Vangitsen vähintään satoja ihmisiä ja aiheutan itseni julkisesti syyllistäen heidän kuolemiaan jotta paikan omistaja ajautuu talousvaikeuksiin. Toki uskon, että omistaja tosiaankin saisi osakseen oikeusjuttuja, mutta ottaen huomioon kuinka sabotööri aiheuttaa ne kuolettavat tilanteet hehkuttaen siitä suurinpiirtein kaikille jotka korvaansa letkauttavat niin kenties tuolloin omistajalla on apunaan joitakin lieventäviä asianhaaroja. Nyt se on vähän niin kuin jos murtovaras ampuisi naapurisi koska ei löytänyt kodistasi mitään varastamisen arvoista ja sinä joudut siksi pulaan. No jaa, onhan tässä sentään Murica jossa Disney väitetysti pulittaa vuosittain kymmeniätuhansia dollareita pitääkseen opportunistien valheelliset temput poissa oikeudesta koska tulee kuulemma edullisemmaksi maksaa kiristäjille kuin ottaa vastaan ensimmäisenä puhuvan aiheuttama huono julkisuus, vaikka Disneyland ei olekaan missään vastuussa siitä, että joku pallonaama tahallisesti filmaa kaatumisensa. Kahvin saatana kuuluu olla kuumaa ja jos poltat kitalakesi niin buuhuu ja kyynel. No kuitenkin, Medusa onnistuu pitämään asemiehensä ja porttien sulkemiset idioottituristeilta salassa, joten kun vain ninjapojat huomaavat jotain olevan vialla ja aloittavat pahiksien moukaroinnin niin yleisö luulee pahoinpitelyjen olevan vain osa näytelmää. Hitto, edes siinä vaiheessa kun kytät piirittävät puiston ja pahikset ampuvat pyssyillään kuin jossain sanotaan vaikkapa Doomissa eivät ihmiset muka ymmärrä ympäröivää maailmaa. Toisaalta, se vaikuttaa aika realistiselta ottaen huomioon maailman todellisen tilan. Loppuelokuva onkin sitten sitä, että pahikset hyökkäävät ja pojat vetävät pataan.

Minä rakastan tätä elokuvaa sillä kyseessä on ehdottomasti paras 3 ninjaa-tuotos ja kun mainitsen paras niin tarkoitan tietenkin p*skin, eikä ainoastaan vain 3 ninjaa-elokuvana vaan kenties pikemminkin koskaan elokuvahistoriassa. 3 ninjaa pistää tuulemaan on niin selvää niin huono että hyvä-kamaa ettei tästä voi muuta kuin nauttia täysin rinnoin. On aivan kuin joku päättävässä asemassa oleva olisi ennen kuvauksia katsonut aiemmat 3 ninjaa-leffat ja todennut, että nämäpä ovat huonoja, mutta ne ovat vain huonoja ja minä kyllä pystyn pistämään sillä saralla paremmaksi. En edes oikein tiedä mistä aloittaa sillä tuskin maltan pysyä nahoissani kaikkea tämän elokuvan kökköyttä ajatellessani. Onko pahinta se, että ns. perhe-elokuvassa se kenties kaikkein eniten lapsille soveltuva esiintyjä eli Jim Varney tuntuu luulleen olleensa jossain Scarfacessa ja esittää siksi roolinsa sellaisena lapsia miekalla pilkkovana sadistina, että saa aikuisenkin katsojan pelkäämään häntä? Entäpä sadomasonahkadominaroolia vetävä Loni Anderson joka ruoskii puolialastonta Hulk Hogania ja kujertelee hänen korvaansa haluavansa tehdä miehestä seksuaalisen leikkikalunsa? Niin, Hulk Hogan joka esittää pitkäaikaisen työpaikkansa menestyksen vuoksi masennuksesta kärsivää, mutta väkisin hymynaamaa päällään pitävää entistä suuruutta ja on siten lopun asemansa palautuksesta huolimatta juuri täydellisen väärää mielentilaa lietsova henkilö.
Miten olisi pahikset jotka simuloivat Luc Bessonin Léonia aina psykoottisuudesta kamanvetoviittauksiin saakka?
The Rockin juonen lainauksen ohella sitä elokuvaa muistuttava ja siksi aivan liian mahtipontisen uhkaava musiikki?
Edelleen mukana oleva ja nyt vielä aiempaakin tarkoituksellisemmin satuttava väkivalta jota lapset kohdistavat aikuisiin ja jollaista koetetaan suunnata heihin?
Jim Varney nauraen kuristamassa pikkupoikaa?
Teknonörtin keksinnöt, kuten Phantams-palloa muistuttava murhaavilla terillä varustettu jojo?
Kohtaus jossa puolialaston nainen hieroo huvipuiston ähkivää omistajaa?
Vähäiset, mutta siitä huolimatta ehdottomasti syytä unohtaa-tason tietokone-efektit joille vetää vertoja vain Birdemic?
Entäpä se, että vaikka juonen mukaisesti huvipuiston vierailijat eivät huomaa pahiksien läsnäoloa niin toistuvasti sivulliset vaikuttavat ihmettelevän, että mitäs täällä on tekeillä, aivan kuin  heille ei olisi informoitu kuvauksista?
Tai se kun alussa painotetaan poikien ongelmana olevan ns. lastenleikkien unohtaminen aikuisuuden kynnyksellä ja vaikka he toimivatkin edelleen tiiminä kenkiessään pahiksia niin silti unohdetaan tuo koko elokuvan aloittava idea, jolloin potkujen jälkeen tulee pelkkä stop ilman sulkeutumista. Perkeleen isoisäkään ei ehdi ratkaisemaan fossiilisoitumisongelmaansa. No, ainakin Dave Dragonin ohjelma saa uuden kauden.
Mistä aloittaa, mistä aloittaa?
Kenties tuo kuitenkin riittää.

Lopussa vieläpä taistellaan huppuninjojen kanssa ja siinäkin olen infrapunalasimiekkailijoiden vuoksi näkeväni viittauksen Blade kakkoseen... joka tehtiin vasta vuosia myöhemmin.

Huono, huono, huono ja kaikkea niitä kolmea niin suurella loistokkuudella, että minä kumarran syvään.

Lopuksi tahdon vielä lainata kasetin takakannen tekstiä:
"Vauhtia ja riemua koko perheelle."
Jep, jos se perhe on tämä:

Tähdet: ~
3 ninjaa pistää tuulemaan

3 kommenttia:

Occo kirjoitti...

Ei jumalauta Ernest Norman Bates -ninjana, tämä pökäle on nähtävä!

Tuoppi kirjoitti...

Onkohan Hogan huomannut, että päänsä päällä on kuollut eläin... ei kun hetkinen... se onkin tupee...

...noir kirjoitti...

Jos aikoo katsoa ainoastaan yhden 3 ninjaa-leffan tulee sen olla tämä.

Se tupee tulee elokuvassa tolkulliseen käyttöön, sillä kyseessä on Hoganin esittämälle hahmolle samanlainen tv-pamppujen vaatimus kuin mitä Ted Danson koki omalla urallaan joutuessaan peittämään kaljua kohtaansa ja värjäämään huksiaan. Mutta hiton oudolta Hogan näyttää pään peittävien hiuksien kera.