maanantai 16. joulukuuta 2013

Daylight (1996)

Vastuuntuntoiset yritysjohtajat pitävät huolen, että tehtaissaan syntyvä myrkyllinen jätemateriaali tuhotaan kaikkien sääntöjen mukaan, eikä sitä todellakaan kuljeteta salaa maton alle lakaistavaksi. Ei kun hetkinen...
Myrkkylasti aiotaan tietenkin viedä joen alta kulkevan tunnelin kautta ja samaiseen paikkaan päätyvät myös erikseen sooloesittelyt osakseen saavat sankarimme, joihin lukeutuvat muun muassa rikas extremetonyhawk (Viggo Mortensen), nälkätaiteilija (Amy Brenneman), muutama muu Roland Emmerichin elokuvanteko-oppaasta otettu hahmo ja tietenkin se varsinainen keskushahmo, eli taksikuskiksi päätynyt entinen katastrofitaijotainyksikön johtaja Kit Latura (Sylvester Stallone). Siis ihan oikeasti, KIT LATURA! No mutta kuitenkin, rötöstelevät punkkarit ajavat päin myrkkylastia aiheuttaen räjähdyksiä jotka sitten tietenkin romahduttavat tunnelinpäät, jättäen joukon ihmisiä jumiin. Ja jos tuli ei polta happea loppuun, niin myrkkykaasut tappavat ja ilmasta puheen ollen, mitä jos katkaistaisiin virta sähköiskuvaaran vuoksi ja siinä samalla pysähtyy ilmanvaihtotoiminto kokonaan. Aikaa on kolmisen tuntia ennen kuin kuolo korjaa, mutta onneksi Kit Latura, tuo aiemmasta turvallisuusneropelastaja-ammatistaan hyllytetty mies tuntee tunnelin kuin omat taskunsa ja on siis ainoa mies joka voi kaiken korjata. Siispä Kit Latura päättää astua tunneliin ilmanvaihtotuulettimien lapojen välistä ja sehän on helppoa kun apuna on helvetin iso jakoavain. Ei kun ihan oikeasti, Kit Latura pysäyttää tuulettimet jollain puhelinpylvään kokoisella jakoavaimella. Okei, tämä on aika jännää. Aiemmin sanottiin, että kun tunnelista katkaistaan virta, niin samalla ilmanvaihtokin sammuu ja se tarkoittaa tietenkin tuulettimia jotka tunneliin ilmaa saattavat. Mutta juurihan Kit Latura joutui hyppimään kuin Super Mario niiden samojen liikkuvien sammuneiden tuulettimen lapojen välistä. Toki Kit Latura sanoi itse aiemmin ettei tuuletus katkea sähkövirran katkeamiseen sillä ne ovat ovat eri linjassa, mutta sama mies sanoi hetkistä myöhemmin että virran katkaisu lopettaa ilmanvaihdon ja siksi tiedettiin happiaikaa olevan vain kolme tuntia. Miten se nyt sitten oikein on Kit Latura? Samalla haluaisin selvennystä siihen, että aiemmin Kit Latura sanoi, että tunnelin toinen pää pitäisi räjäyttää umpeen jotta myrkkykaasut eivät pääsisi leviämään, mutta se sama sontahan räjäytti jo molemmat päät ja siksihän nämä valopäät ovat siellä tunnelissa jumissa. Niin ja jos kerran tunnelista on katkaistu virta, niin miksi sen paikan lamput palavat edelleenkin. Tottakai löydämme selityksiä kaikenlaisista varageneraattoreista maagisiin maahisiin, mutta kyllä tätä elokuvaa pitää katsoa aika ajatuksettomasti, sillä hetkellinenkin pohdinta paljastaa reikiä aukkojenkin alla. Eikä Daylightia katsoessa oikein viitsisi aivojaan käyttää.
No nyt se tunneli romahtaa ja joki tulvii sisään. C'mon Kit Latura, tee jotain!

Kyseessä on siis yhdistä numerot-tapaan tehty tavanomainen katastrofielokuva ja kunhan hyväksyy ontot roolihahmot, ennalta-arvattavat ratkaisut  ja kaiken muun puhkikuluneen itsensäuhrauksen muiden pelastamiseksi, niin onhan tämä kuitenkin omassa lajityypissään ihan siedettävästi viihdyttävä tekele. Aika unohdettava koska se ei tuo edes efektipuolella mitään uutta pällisteltävää, mutta poliitikot tekevät edelleen samoja vääriä päätöksiä, sähkö, tuli ja vesi aiheuttavat kelvollisia vaaratilanteita ja kuten jossain tasohyppelypelissä, niin vaikka ohjaus kangerteleekin, niin kivahan se on ainakin muutaman minuutin verran potkia kilpikonnia ja popsia sieniä.

Jonkun pitäisi synnyttää kansalaisaloite jolla koetettaisiin estää Amy Brennemania pääsemästä kameran eteen määkimään ja mutristelemaan.

Tähdet: **
Daylight

2 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

Latura taisi saada oikeasti potkut työstään hölmön nimensä takia. Kukaan ota tosissaan tuon nimistä tyyppiä...

...noir kirjoitti...

En minä ainakaan palkkaisi häntä