maanantai 25. tammikuuta 2021

Sharknado (2013)

Näin hieman jälkikäteen ajatellen olisin ehkä voinut nimetä tämän Beverly Hills 90210-näyttelijöiden putken jollain yhteneväisellä otsikolla ja tarkistaa onko minulla ylipäätään elokuvia kultakin sarjan päänäyttelijältä. Näin en tehnyt koska koko juttu oli muutoinkin hieman tajunnanvirran mukanaan tuoma. Otsikoinniksi tuumin kyllä hetken jotain sellaista kuten Elämää Beverly Hillsin jälkeen, mutta sitten ajattelin että jos siellä lukee jotain Elämää Beverly Hillsin jälkeen: Trapped: Buried Alive (2002) niin edes minä en jaksa lukea otsikkoa loppuun.
Valtaosa sarjan päänäyttelijöistä on kyllä päätynyt kokoelmiini jonkin elokuvan taikka useamman myötä ja esimerkiksi Luke Perrylta, Ian Zieringilta sekä Brian Austin Greenilta on tullut jostain mielenhäiriöisellisestä syystä hankittua muutamakin teos, mutta arvatenkin jotkut ovat jääneet tyystin paitsioon, jolloin kaikki eivät tule ainakaan tässä yhteydessä nyt saamaan valokeilaansa.

Se siitä sivuhuomautuksesta ja nyt seuraavan 90210-tähden eli Ian Zieringin seuraan.

Surffari/rantabaarinpitäjä Fin (Ian Ziering) saa eteensä auringonottoa suuremman haasteen kun merellä riehuva myrsky suuntaa tiensä kaupunkiin ja tuo tulvien ohella muassaan suuren määrän verenhimoisia haita. Kohta niitä uiskentelee kartanoissa ja hyppii esille viemäreitä, joten Fin koettaa saada perheensä sekä ystävänsä elävinä turvaan. Osan kohdalla se onnistuukin, mutta miten pysäyttää haihurrikaani lopullisesti? Siten miten pyörremyrskyt nyt aina pysäytetään eli räjäytetään se.

Sharknado on oikeastaan vain yksi hassu hai-aiheinen elokuva muiden lukuisten vastaavien seassa ja mitä tulee Asylum-tuotantoihin niin siitä näkökulmasta katsottunakaan kyseessä ei todellakaan ole mitään uutta tai erikoista. Näitä oli jo vuonna 2013 enemmän kun 13 tusinassa ja vaikka pyörretuulen mukanaan tuomat hait onkin hauska idea, silti se ei ainakaan omasta mielestäni ole edes huvittavin idea mitä näissä tarkoituksellisen huonoissa hai-elokuvissa on käytetty. Kyllä esimerkiksi hiekassa taikka lumessa uivat hait on edelleen mainiompi ajatus. Jokin Sharknadossa kuitenkin osui napakymppiin ja ilmeisesti se oli ajoitus, sillä esimerkiksi tähtivoimansa, budjettinsa, näyttävyytensä taikka sen edellä mainitun ideansa puolesta ei poiketa Asylumin normaalista liukuhihnalinjasta, mutta eivätpä ne muut ole saaneet samanlaista huomiota kuten jo pelkästään suomessakin useita televisioesityksiä osakseen, lukuisia jatko-osia peräänsä ja josta puhuvat jopa ihmiset jotka eivät koskaan, ikinä, milloinkaan katso niin huono että hyvä-elokuvia. Se ajoitus ei ollut aivan alunperin kohdannut yleisöä vaan mitä ilmeisemmin Sharknado oli ensiesityksellään kerännyt jopa normaalia Asylum-televisioelokuvaa huonommat katsojaluvut, mutta oli nähtävästi osunut tarpeeksi monen julkkiksen silmiin, jotka sitten näkemästään huvittuneina olivat samantien twiitanneet elokuvasta ja heidän seuraajiensa myötä oli Sharknado noussut viraaliksi hitiksi.

Sharknadon budjetti oli vaivaiset kaksi miljoonaa dollaria ja siten se todennäköisesti oli halvempi kuin yksikään tässä 90210-putkessani läpi käymäni elokuva, mutta se taatusti on myös suhteessa parhaiten tuottanut sekä tosiaan eniten näkyvyyttä kerännyt elokuva. Vai oletteko ikinä kuulleet kenenkään muun kuin nyt tässä tapauksessa minun maininneen jostain Trapped: Buried Alivesta?
Ansaitsiko Sharknado sukseensa? Se on halpa roskaelokuva joka on täysin laskelmoitu tuottamaan jonkinlaista voittoa, joten nyt ei ole paljoa väliä pidetäänkö siitä oikeasti. Sharknado on tietoisesti "huono" jotta voi piilottaa silmäniskujen alle todellisetkin mokat ja ei täten ole laisinkaan aidolla tavalla niin huono että hyvä-elokuva. Se sai huomionsa muutaman julkkisen tekemän silmää iskevän suosituksen vuoksi, minkä takia on syytä uskoa ettei se esimerkiksi olisi saanut jalansijaa aina jatko-osia myöten ilman niitä, koska sen katsoneet eivät kenties olisi huomioineet koko elokuvaa ilman että joku meni tyrkkimään oikeaan suuntaan. Porukka olisi taatusti pysytellyt perinteisissä TOP10-leffoissa (esim. Marvelit ja megatähdet kuten Sandra Bullock, tms.) koska ilman jotain Glee-tyyppejä olisi Sharknado kiertänyt heidän tutkansa. Ja tosiaan, olen sitä mieltä jotta lajityypissä on parempiakin huonoja leffoja tarjolla ja jos ylipäätään ajatellaan roskaleffoja ei Sharknado ole lähimaillakaan suosikkejani. Onko se siis ansainnut menestyksensä? Joo, on oikeastaan. Sharknado kuitenkin on mainiota roskaviihdettä jonka seurassa ei pitkästy ja jolle voi sekä nauraa että nauraa sen mukana. Tällaiset kun ansaitsisivat enemmänkin hyllytilaa. Ei se oikein tuntunut aiheuttavan mitään yleisöryntäystä katsomaan muita vastaavia elokuvia, mutta kyllä minä olin tyytyväinen että tätä kautta saatiin hieman vaihtelua ihmisille jotka eivät normaalista katso roskaelokuvia ja hyvällä säkällä joku Sharknadon ansiosta joku Jane Campion-fani osti hyllyynsä myös Piranhacondan tai Mega Shark vs Mecha Sharkin.

Koska kyseessä on roskaelokuva joka tarkoituksella tekee typeryyksiä on Sharknado tietenkin täynnä naurettavia hetkiä ja muistettavin näistä lienee tuo juoniselostuksen yhteydessäkin näkyvä tilanne jossa Fin hyppää moottorisahoineen hain sisään. Joskin oma suosikkini lienee ihan silkasta vahingosta, välinpitämättömyydestä ja jopa käytännön syistä johtuva eli emme vaan nyt voineet asialle mitään-naamapalmuilu: kun Fin pelastaa lapsia heidät nostetaan vinssillä yläilmoihin ja ensimmäinen lapsi on tietenkin kohtauksen alkaessa ihan vain lapsi, mutta muuttuu ainakin 15v vanhemmaksi aikuiseksi naiseksi kun köysi nostaa häntä ylös. Ei siis löytynyt esimerkiksi lyhyempää stunttia?
Lisäksi pidän kovasti siitä miten elokuvan myrsky vaikuttaa vain näyttelijöihin, jolloin esimerkiksi sade, tulviminen ja cg-hait vaivaavat vain heitä ja kaduilla kulkevat elokuvaan liittymättömät ihmiset ajavat rennosti autoillaan tietämättömänä, että nyt muka kadut ovat täynnänsä ihmissyöjähaita. Näissä on sitä aitoa tahatonta koomisuutta jota lajityypiltä eniten kaipaa.
Toki noista tarkoituksellisistakin heikotuksista löytyy ihan vekkuleita temppuja.

Sharknado on tavanomainen Asylum-elokuva, joka nyt vain sai muita enemmän huomiota. Surkeita tehosteita, suosionsa ohittaneita B-tähtiä, ei-hirveän-kehuttavaa-näyttelemistä, vinkeä idea ja tahallista kömpelyyttä joka tarjoaa viihdettä juuri sen verran kuin on tarkoituskin. Se on hyvä.

Ian Ziering ei alunperin edes halunnut tehdä Sharknadoa ja hän käytännössä suostui elokuvaan syystä joka kuulostaa siltä klassiselta vitsiltä kuinka oli pakko saada vuokrarahat kokoon, mutta sellaiseen liittyvää näkyvää vastenmielisyyden osoitusta taikka paperista lukemista ei Sharknadossa näy. Ziering varmasti ymmärsi heti alkujaan ettei tätä voi ottaa tosissaan, joten pidetään hauskaa ja se mielestäni näkyy roolisuorituksessa.
Sharknado taikka sen jatko-osat eivät nostanut Zieringia miksikään A-tähdeksi, mutta haastatteluiden ja jatko-osien perusteella hän pitää tekemästään sekä nykytilanteestaan ja verrattaessa muihin 90210-kollegoihinsa on hän selvästi saanut eniten huomiota nimenomaan työnsä kautta kuin muista syistä. Mikä on mukavaa sillä Beverly Hillsissa hän oli mielestäni aina jotenkin aliarvostettu, kuin jonkinlainen sarjan aisankannattaja muiden ollessa suositumpia, komeampia ja varmaan lihaksikkampiakin. No, missä Tori Spelling ja kaverinsa nyt ovat? Eivät ainakaan taistelemassa haiden kanssa.
Joskus päätyminen hittisarjasta/-elokuvasta halpoihin roskaelokuviin ei ole huono juttu.

Tähdet: ***

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Steve Guttenbergiltä löytyisi Sharknado-spinoff...
https://en.wikipedia.org/wiki/Lavalantula

...noir kirjoitti...

Olinkin lukevinani jostain, että Asylum suunnitteli jotain Sharknado Universumia johon yhdistäisi useampia elokuvia, mutta ilmeisesti enemmän Troman humoristisella tavalla kuin Marvelin meiningillä.