maanantai 2. maaliskuuta 2020

Mission: Impossible - Ghost Protocol (2011)

IMF (oliko se nyt Impossible Mission Force) menettää tiedoston joka sisältää Venäläisten ydinaseiden laukaisukoodit ja nyt pitäisi löytää niitä halajava nimimerkkiä Cobalt käyttävä henkilö. Matka Kremliin johtaa paikan räjähtämiseen ja IMF:n lakkauttamiseen. Agentti Ethan Hunt (Tom Cruise) tiimeineen joutuu pakosalle, toimimaan lainsuojattomina estääkseen mahdollisen ydinsodan jonka ruotsalainen ydinfanaatikko Kurt Hendricks eli Cobalt (Michael Nyqvist) aikoo synnyttää.

Ghost Protocol on Mission: Impossible-sarjan 28 osa (okei, neljäs) ja edeltävien sekä seuraavien tapaan varsin laadukas ison rahan toimintaelokuva joka osin on tuottajatähtensä Tom Cruisen sooloseikkailu. Joskaan ei niin vahvasti yhden egon buustaus kuin varsinkin kakkososa oli, että kyllä hän on antanut huomattavasti tilaa tiimityöskentelylle ja aika hyvin porukka onkin pysynyt yhtenäisenä sitten ensimmäisen osan jossa Emilio Estevezkin sai kuolla pois tieltä. Siltikin, Cruise on kyllä tuottajan ominaisuudessa pitänyt huolta jotta Mission: Impossible piirtyy elokuvasarjana hänen ympärilleen eikä sidekickien. Mitäpä tuosta, ei Cruise kuitenkaan ärsyttävästi tyrkytä itseään esille, ettei näiden elokuvien kohdalla tule (kenties kakkososaa lukuunottamatta) päällimmäiseksi ajatus Cruisen halusta pullistella ja näyttää olevansa suurimmista suurin tähti. Osin tähän vaikuttaa se kuinka hän pistää itsensä fyysisesti likoon, että ei ole työntämässä naamaansa kameran eteen vain koska on upottanut elokuvaan rahaa vaan myös tekee stunttejaan ja hyppii katolta kirjaimellisesti murtamaan luitaan. Respect! Suomalaisittain merkittävintä tässä nimenomaisessa Missionissa on tietenkin se, että Samuli Edelmann on yksi elokuvan pahiksista ja saa sen verran ruutuaikaa ettei se varmasti jää huomaamatta. Mikä parasta, hän ei ole mukana vain näyttämässä persettään.

Tähän aikaan vielä paremmin animaatioista tunnettu Brad Bird onnistui varsin hyvin live action-ohjausdebyytissään, tyhjentäen ihmisten kukkaroita kuin paraskin televisioevankelista ja siksi onkin aika mielenkiintoista ettei hän sittemmin ole ohjannut kuin kaksi muuta elokuvaa. Elokuvan tahti on vilkas ja varmaotteinen. Näyttävyys on kohdillaan ja fiilis jää positiiviseksi, että kyllä Birdilla varmasti kysyntää oli ja on.

Cruise kiipeilee maailman korkeimman rakennuksen reunalla (siellä ylhäällä, ei ensimmäisessä kerroksessa), juoksee paita päällä ja paita poissa päältä, että kaikki tarpeellinen cruisismi on mukana. Btw. se pilvenpiirtäjän reunalla taiteilu otti vatsanpohjasta, joten peukut siitä.

IMF-ryhmä (Simon Pegg, Paula Patton, Jeremy Renner ja tietenkin Cruise itse) pelaavat hyvin yhteen ja pahikset kuten Nyqvist ja Edelmann ovat hekin onnistuneita roolissaan, että kun pakka on kauttaaltaan näin hyvin kasassa löytää ne varsinaiset valitukset nipotuksen kautta. Siispä Ghost Protocol on tosi maittavaa laatuviihdettä on se vertailukohdista riippuen joko jo rutiinia taikka hyppy hyvinkin korkealle. Missioniksi tämä on täsmälleen sitä mitä neljännen osan tulisikin olla ja se onkin isompi kuin aiemmin, mutta silti se on nimenomaan juuri siinä suhteessa täysin odotettua ja jopa yllätyksetöntä. Joten vaikka kyseessä on neljäs Mission niin se toimii parhaiten katsomalla se yksittäisenä elokuvana, joka tuskin onkaan vaikeaa sillä parista sivumaininnasta huolimatta mitään varsinaista tarinallista jatkumoa ei osilla ole.

Hyvin onnistunut toimintaseikkailu. Hieman kuin Bournet ovat kaljamätkintää, Bondit ns. aikuisten viskinaukkailua niin Missionit ovat Red Bull-versioita samasta teemasta.

Ajankohtaisena huomiona se, että tuoreimman Missionin kuvaukset lykkääntyivät koronaviruspelon vuoksi:
Ja sivumainintana se kuinka kakkososan juonena oli kuolettavan viruksen leviämisen estäminen, että Ethan, et olisi nytkään paennut tehtävääsi.

Tähdet: ***(*)

Ei kommentteja: