perjantai 14. heinäkuuta 2017

Drive Hard (2014)

En aivan sanatarkkaan muista mutta muistan kuitenkin kuinka John Cusack on ainakin yhdessä haastattelussa vastannut kysymykseen mitä hän vielä haluaisi tehdä elokuvaurallaan, että olisi kiva tehdä toimintaelokuva. Sijoitan tämän vastauksen aikaan Con Airin jälkeen ja koska se on toimintaelokuva jossa esiintyy John Cusack niin voisi ihmetellä, että mitä hän vastauksellaan tarkoitti, mutta en kuitenkaan ihmettele koska mitä ilmeisemmin hän viittasi haluavansa tehdä toimintaelokuvan jossa pääsisi itse fyysisempään rooliin kuin mitä esimerkiksi oli mainitsemassani Con Airissa ja aktiivisena lähitaistelulajien harrrastajalle se tarkoittanee vandammeismia. Cusack on ilmeisen hyvässä kunnossa ja varmasti taistelulajiharrastajana pystyisi ilman vahvaa editointiakin elehtimään uskottavasti kameran edessä, mutta hänessä ei vain ole sellaista actionstarahenkeä jonka vuoksi hänet pystyisi visualisoimaan etenkään potkunyrkkisankarina, tai oikeastaan edes sellaisena joka vetäisi oman shoot 'em uppinsa. Cusack on sellainen tyyppi joka on oimintaelokuvissa aina joko arkinen virkamies joka lopulta pakon edessä suorittaa sen yhden nyrkiniskun pahiksen munuaiseen ja roteva sankari sanoo siksi "damn, son!" tai sitten hän on se ihan tavallinen silmälasillinen isä joka pakon edessä nousee sankaruuteen, mutta sitä vaikeuksien ja hyvän onnen kautta ei koska osaa vetää kierrelyönnin selkärankaan ja ampua helikopterin alas. Cusack on imagoltaan tavis ja mitä ilmeisemmin hän itse tiedostaa sen ja näin ajattelevat myös tuottajat koska eivät ensimmäisenä ole tarjoamassa hänelle Kickboxereita ja muita vastaavia. Minä pidän Cusackista ja esimerkiksi Grosse Pointe Blankissa hän osoitti soveltuvuutensa toiminnalliseen rooliin, mutta sekin elokuva oli enemmänkin satiirinomainen sitä osuutta kohden kuin varsinaista seagalismia ja siten istuvampi Cusackilla. Olisi kuitenkin hauska nähdä Cusackilta jotain vakavissaan tehtyä simppeliä toimintamättöä, ihan vain jotta näkisi miten sellainen onnistuisi häneltä kun jos hän itse kerran sellaista kaipaisikin tehtäväkseen. Ei mitään isästä kuoriutuu perheensä pelastaja muuallakin kuin veroilmoituksen täytössä taikka jotain olen ironiaan kallistuva ammattitappaja pilke silmäkulmassa, vaan jotain olen aika vihainen ja nyt ammun potkuillani koko kaupungin. Minulla on nyt tässä vuorossa kolme Cusackin elokuvaa joista yhden lajityypitys on toiminta, toisen jännitys ja kolmannen toiminta/jännitys, jolloin ensimmäiseksi vuoroon pääsee se pelkkä toiminta kun ehkä se on sitä.

Simon (John Cusack) ilmoittautuu autokouluun saadakseen entisen autourheilijasuuruuden Peterin (Thomas Jane) samaan ajoneuvoon, jotta voisi sitten kahvitauolla suorittaa pankkiryöstön ja pakottaa ajo-opettajansa pakokuskikseen. Sitten ajetaan ja puheiden perusteella kovaa koska perässä ovat kytät sekä pankkia rahanpesuun käyttävät rikolliset. Tai no, ainakin heidän väitetään olevan duon perässä, mutta ainakin kuivakas läppä lentää ja kaikilla on lähes kivaa.

Mielenkiintoisesti Cusackin sijaan roolissa piti alunperin olla Jean-Claude Van Damme ja tiet hänen kanssaan olivat erkaantuneet miehen halutessa kirjoittaa elokuva vähemmän humoristiseksi tai jotain ja jos nyt ajattelen sitä, että jos Cusack kaipasi uralleen ehkäpä juuri jotain vandammage-elokuvaa niin saiko kukaan mitä halusi? Van Damme ei saanut vakavampaa toimintaelokuvaa ja siirtyi muualle, tuotantotiimi halusi humoristisemman toimintaelokuvan ja otti Cusackin ilolla vastaan, mutta halusiko Cusack Van Dammen tavoin vakavampaa toimintaelokuvaa kuin millaiseeen hänet haluttiin ja saatiin? Drive Hard kun on...
muistatteko sen Charlie Sheenin lihomisajan toimintakomedian Kaahari katkoviivalla (The Chase, 1994) joka siis oli vahvasti huumoripainotteinen kidnappausroadmovie. Drive Hard on sama elokuva jossa on kahden eri sukupuolen sijaan pääosassa samaa sukupuolta olevat henkilöt. Samalla tavalla tämä on olevinaan kevyen viihdyttävää aurinkoista vauhtiajelua, mutta ei mitään järin suurta vaikutusta tekevä ja ainakin se on muuta kuin vain pelkkä tavallinen ilmeettömän vakava toimintaelokuva jollaisen Cusack oli joskus muinoin ilmoittanut haluvansa tehdä. Drive Hard on toimintakomedia jossa yritetään pitää hauskaa tarkoituksella, ei mä vedän sua pataan enkä hymyile koskaan-elokuva jollaisen Steven Seagal tekisi. Cusack on ihan kiva, mutta jää samalla tavalla neutraalin oloiseksi kuin millaisena hänet ylipäätäänsäkin näkee. Enemmän suoraviivaisemmassa toiminnassa marinoitunut Jane puolestaan on hetkittäin aika nolostuttava hänen selvästi pyrkivän koomisempaan esiintymiseen joka sitten tulee esille yliyrittämisenä ja hänen välillä ollessa kireänä toimintamoodissa tuntuu Jane unohtavan onko hän komediassa vai eikö sittenkään. Lisärasitteena viihtymiselle on tuo hyllyssäni oleva Kaahari katkoviivalla, kun jos minulla kerran on jo se niin mihin tarvitsen enää Drive Hardia? Varsinkin kun Charlien leffassa ymmärrettiin pysytellä enemmän siellä pakenevan duon seurassa kun taas Drive Hardissa eksytään liiaksi muualle joka sitten hidastaa pakovauhtia aika reippaasti ja Kaaharin kohdalla esiintymistasojen vaihtelusta huolimatta kaikki tuntuivat ymmärtävän ajatuksena olevan hauskapito. No, ehkä nyt nähty laiska jurnutus se onkin se hard-osuus. Se varmaan selittää senkin miksi lähes koko elokuvan ajan Cusack ja Jane ajavat ilman perässäkulkijoita, koska mihinkä sitä nyt takaa-ajossa takaa-ajajia tarvisisi?

Drive Hardin Cusackissa on ulkoisasti jotain samaa Pimeän puolen Timothy Huttonin kanssa:

Tähdet: **

2 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

Niitä takaa-ajoja jäin kaipaamaan. Kuitenkin ajopelit sellaisiin oli käytössä ja kaikki. Thomas Jane näyttää Highlanderilta tukkatyylissään.

...noir kirjoitti...

Mielenkiintoisesti elokuvan nimi oli alunperin Hard Drive.