tiistai 4. lokakuuta 2016

Pallosalama (Thunderball, 1965)

SPECTRE-rikollisjärjestöllä on alkamaisillaan suunnitelma jolla saataisiin kiristettyä NATO-mailta 280 miljoonaa dollaria. SPECTREn johtokuntaan kuuluvan Largon (Adolfo Celi) ideana on varastaa isoja pommeja kuljettava sotilaslentokone ja uhata niillä pommeilla maailmaa. Toisin sanoen "this is Scorpio. I have the doomsday device."
Valitettavasti SPECTREn suunnitelmiin lukeutuu kylpylä jossa James Bond (Sean Connery) on chillailemassa ja tottakai hän bongaa paikallisen SPECTRE-agentin ja se jos mikä herättää uteliaisuuden. Paikalla on myös kuollut lentäjä joka kuitenkin oli myöhemmin nähty varastamassa pommeja ja niinpä Bond jäljittää kuolleen lentäjän sisaren Dominon (Claudine Auger) joka kuinka ollakaan sattuu olemaan jonkinlainen Largon ottotytärrakastajar. Sitten uidaan turkoosivedessä ja suunnilleen loput 20 ja risat minuuttia on pelkkää joukkotappelua, joista viimeiset minuutit nopeutettuna kuin suoraan Benny Hillista. Se on aina naurettavan näköistä, mutta ei silti naurata.

Tom Jonesin esittämä Thunderball ei ole mielestäni huono tunnuslaulu, mutta se kuulostaa aika pitkälle mahtipontisen Goldfingerin toistolta, mitä nyt vain tällä kertaa laulamassa on mies. Se tuntuukin kertovan kaiken tärkeimmän Pallosalamasta: se on hyvä toimintaelokuva, mutta kenties jo liiaksikin varman päälle pelaamista. Toki elokuva alkaa kohtauksella jossa näemme ruumisarkun nimikirjaimilla JB, mutta jos se edes oli tarkoitettu katsojan shokeeraamiseksi niin ei pelkästään se, että edellisen elokuvan lopputekstit kertoivat James Bondin palaavan Pallosalamassa pilaa sitä ettei mies voinut kuolla ennen alkutekstejä, mutta kun heti arkun näyttämisen jälkeen kamera siirtyy näyttämään ettei se ole Bondin arkku ja sivuhahmo toteaa sen vieläpä ääneen ei kohtauksella oikeastaan saada minkäänlaista WFT-reaktiota aikaiseksi. Varsinkin kun Istanbulissa tehtiin samanlainen temppu jo huomattavasti paremmin ja sen aloittavassa SPECTRE kouluttaa Bondin tappajia-aloitus saattoi oikeasti jopa hämätä katsojia luulemaan, että siinäkö se Jamesin loppu nyt sitten tuli? Kuka jatkaa. Jacob Bond? Hyvähän Pallosalama on, sillä mikäpä siinä on hätä varmistellessa kun hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty, mutta jotenkin tuntuu että kun tohtori Nosta Kultasormeen 007-elokuvat ottivat suuriakin harppauksia eteenpäin niin Kultasormi tuntui olleen jo vahvasti se jonkinlainen kohokohta jossa kaikki oli hiottu sen verran täydelliseksi, että tarvitaan jokin todellinen muutos jotta vaikutus voisi olla enää sama kuin mitä se vielä kolmen ensimmäisen kohdalla oli. Se muutos tulee olemaan vasta pääosaesittäjän vaihdos ja siihen saakka pysyttäydytään suht' turvallisilla vesillä. Vaikea siinä on silti suuresti valittaa koska taso on erinomainen ja kenties kolmen isomman askeleen jälkeen oli oikeus ja kohtuus tyytyä olemaan vain hyvä. Mutta sopiiko se oikeasti James Bondille itselleen? Miehelle joka ei kestä häviötä ja haluaa puskea eteenpäin jopa niin vahvasti, että joutuu toteamaan itselleen kaipaavansa kuria (näin tapahtui Kultasormessa). Ehkä tämä on Bondille lomaa ja siksi hän saa olla pelkästään hyvä.
Juonellisesti Pallosalama on aikalailla sitä mitä isolta agenttiseikkailulta odottaakin ja siten ei ylläty kertaakaan kun megalomaanisilla isorikkailla on massiivisia rahankiristysprojekteja meneillään, mutta juoneen liittyen pidän aika typeränä oikopolkuratkaisuna sitä miten James Bond pistetään sekaantumaan asiaan: mies sattuu lomailemaan samassa paikassa kuin SPECTREn agentti. Mitä seuraavaksi. Bond katselee Youtubesta Totalbiscuitia ja ohessa suositeltuna videona on SPECTREläisen vlog jossa kertoo maailmanvalloitusaikeistaan? Muutoinkin tässä tunnutaaan hetkittäin tehtävän tarinallista reikäjuustoa sillä oliko se nyt pakko olla niin, että Dominon huoltaja sattuu olemaan Largo ja neidin tapettu veli jonka kopio varasti ne pommit sattui olemaan ruumiina siellä Bondin valitsemassa kylpylässä. Kenties nyt nousi liian tärkeästi päästä näyttämään kuinka hienoja kuvauspaikkoja oli löydetty (hienoja ne ovatkin) ja siksipä vedetään hieman mutkia suoraksi jotta Bond pääsee heti toiminnan ytimeen. Mikä on huvittavaa jo siksikin, että Largon suunnitelma oli tarpeettomankin monimutkainen: Largon suojattina olevan Dominon veli oli NATO-lentäjä joka vastasi pommeista, joten Largo teetätti tuon veljen plastiikkakirurgisen kopion jotta tämä voisi sitten korvata tapettavan veljen ja varastaa pommit. Samalla Largo elää auvoisaa elämää lentäjän sisaren kanssa, joka on joko hänen rakastajattarensa taikka ottotyttärensä taikka molempia, mutta ei kerrota siitä kenellekään.
Miksi ei vain: tapan siskosi jos et varasta pommeja.
Sopivasti Pallosalama on noin 130 minuuttisena tähän mennessä pisin 007-elokuva ja siten sillä olisi ollut eniten aikaa pitää tarina mahdollisimman aukottomana.

Bondissa itsessään on tähän elokuvaan tultaessa tapahtunut jonkinlainen muutos. Hän on edelleen uhan edessä valmis tappamaan epäröimättä ja on itsevarma tilanteessa kuin tilanteessa, vaikuttaen siis ajoittain hyvinkin röyhkeältä pokatessaan naisia. Hän ei kuitenkaan tapa enää yhtä helposti ja kylmäverisesti, vaan tuntee jopa armoa pahiksia kohtaan ja ajoittain jopa niissä hengenvaarallisissa tilanteissa näkee paremmaksi suorittaa jonkinlaisen Yksin kotona-ansan kuin ampumisen keskelle sydäntä. Mitä taas tulee naisiin niin entinen Bond iski heidät nyrkillä, nyt enemmänkin sanoin. Onhan hän edelleen punainen vaate feministeille, mutta hahmon tunteville tämä suuntaus on oikeasti suuri häpeällinen kumarrus poliittista korrektiutta kohtaan. Kyse on kuitenkin fantasiasta, ei sen enempää ja jos sitäkään ei uskalla toteuttaa ilman riskiä ärsyttämisestä, niin kannattaako sitä edes nousta sängystä. Jos on valmis pahoittamaan mielensä kaikesta joka ei ole täysin omaan makuun, on se vain surullista. Tässä maailmassa ei olisi mitään jos ei olla valmiita tekemään edes jotain ja se edellyttää riskiä olla vain joidenkin makuun. Bondin muutoksen suhteen se ei äkkiseltään näytä isolta askeleelta, mutta on sama kuin koko ikänsä alastomana ollut laittaisi kalsarit jalkaansa jotta kassit eivät heiluisi aivan valtoimenaan, mutta tekee sen varmuuden vuoksi jos joku sitä sattuisi haluamaan, ei koska sitä olisi tarpeen.
Visuaalisempi muutos Bondissa on näkyvissä vasta seuraavassa osassa, mutta se valmistellaan jo nyt. Kyseessä on Bondin tuleva hatuttomuus.

Tämä toi mukanaan ainakin yhden jipon jota paroidioitiin sittemmin suht' usein ja kyseessä oli Largon haita vilisevä uima-allas ja myöhemmin lähes kaikki nuppivikaiset isorikkaat maailmanvalloittajat halusivat altaan tai kuopan täynnä petoeläimiä ja sinne sitten heitetään kaikki jotka silittävät vastakarvaan.

Nyt ne julisteet alkoivat olemaan niitä maalauksia jollaisista me kaikki diggasimme niiden valokuvakansien sijaan.

Largon huvijahdin nimi on muuten Disco Volante. Aivan kuten myöhemmin Mr. Bunglen levy.

Tähdet: ***

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Katselinpa lähiaikoina sivusilmällä erään VHS-kasetin tästä filmistä ja se oli hieman erilainen leikkaus, pari dialogia oli siellä jotka kiekoissa ei ole, sekä lopputeksteissä soi Bond-teeman sijasta Pallosalaman instrumentaali. Sekä miten hitossa ennen on kestetty reunaleikkausta. Sehän näyttää hirve(ä)ltä.

...noir kirjoitti...

Sergio Leonen leffojen vhs-versiot olivat erityisen kauheita sen ruuduntäytön suhteen, mutta hei, leffat olivat edelleen hyviä eikä silloin paremmasta tiennyt.