perjantai 21. maaliskuuta 2008

Plan 9 From Outer Space (1959)

Jokainen joka on kuullut jotain Plan 9 From Outer Spacesta, on todennäköisesti kuullut kommentin siitä että kyseessä olisi maailman huonoin elokuva. Se ei pidä laisinkaan paikkaansa ja on toisaalta täysin todenmukainen kommentti.

Elokuvassa ei nimittäin ole laisinkaan elementtejä joita voisi pitää mitenkään laadukkaina. Ohjaus on äärimmäisen kömpelöä, kuvaus amatöörimäistä, efektit huonompia kuin voisi kuvitella, juoni käsittämätöntä roskaa, näyttelijät enemmän eläviäkuolleita kuin eläviä (mikä on juonikuvion nähden hieman ironista) ja musiikki saa inhokkibändisi vaikuttamaan suosikiltasi. Itseasiassa ylipäätään kaikki seikat jotka voivat onnistua elokuvissa, ovat epäonnistuneet Plan 9 From Outer Spacessa.

Joten hieman yllättäen Plan 9 ei ole lähelläkään maailman huonointa elokuvaa, vaan on oikeastaan täydellinen elokuva. Kyseessä on hieman samanlainen ilmiö, kuin Simpsoneissa esiintynyt vitsi. Eräässä Simpsoneiden jaksossa Mr. Burns sai kuulla lääkärintarkastuksessa että hänellä on kaikki maailman taudit, mutta juuri siksi koska hänellä on KAIKKI taudit, niin eräällä tavalla ne kumoavat toistensa tehot ja pysyvät siten tasapainossa. Ja samoin on Plan 9 From Outer Spacen kohdalla. Koska kaikki tässä elokuvassa on tuskastuttavan kömpelöä, niin jokainen virhe ja nolostus toimii tasapainottamassa toisiaan ja niiden yliluonnollisen suuren määränsä vuoksi, ne juuri tekevät tästä elokuvasta loistavan.

Miksi siis muut äärimmäisen huonot elokuvat ovat vain huonoja negatiivisella tavalla, kun Plan 9 saa voimansa juuri kehnoudestaan. Yksinkertaista. Jos mietitään vaikka oikeasti maailman huonointa elokuvaa, eli Wicker Manin remakea, niin siinä elokuvassa on tekijäkaarti joiden avulla jopa huonon elokuvan tulisi olla katsomiskelpoinen. Mutta Wicker Manin remakesta puuttuu kokonaan tekemisen ilon tunne, joten sen huonous ei ole tarpeeksi huonoa, jotta siitä tulisi jo kömpelyydessään hyvää. Jokainen elementti Wicker Man remakessa tuntuu väkisin väännetyltä ja mikä oudointa, niin Wicker Man remaken ainoa onnistunut elementti, eli musiikki epäonnistuu elokuvaa katsoessa, mutta kuulostaa hyvältä ilman kuvaa. Wicker Man remakessa on lahjakkaita näyttelijöitä, pätevä ohjaaja, helvetisti rahaa käytössä ja erinomainen pohjatarina käytettävissä, mutta lopputulos on pelkkää paskaa. Ja näitä huonoja elokuvia on maailma täynnänsä, mutta vain harvat pystyvät tekemään huonoudestaan voimavaran. Plan 9 kaikesta kömpelyydestään huolimatta antaa katsojalle sellaisen fiiliksen, että elokuvan tekijöillä on taatusti ollut hauskaa sitä tehdessä ja aito elokuvan tekemisen ilo sydämessään. (Poislukien Maila Nurmi, joka tunnetusti inhosi Plan 9 From Outer Spacen tekoa. Mikä on sinänsä hölmöä, sillä kyseessä on taatusti hänen menestynein elokuvansa.) Plan 9 on rakastettava elokuva.

Plan 9 From Outer Spacen juoni on lyhykäisyydessään seuraavanlainen:
Avaruuden valloittajat saapuvat maahan lentävillä lautasillaan ja epäonnistuttuaan kahdeksassa edellisessä suunnitelmassaan, ottavat yhdeksännen keinon käyttöönsä. Tämä yhdeksäs suunnitelma tarkoittaa sitä, että he herättävät neutronisäteillään kuolleet eloon ja käyttävät näitä taistelussaan ihmiskuntaa vastaan. Avaruuden valloittajien todelliset tarkoitusperät löytyvät pelosta maata ja sen asukkaita kohtaan. Pelko siitä että ihmiskunnan asevarustelu johtaa vääjäämättä muiden planeettojen valloitukseen, on saanut aikaan ennakoivan iskun maata kohtaan.

Kun tarkemmin miettii, niin itse tarinan ennakoiva isku-idea on edelleenkin relevantti. Samaahan Yhdysvallat on harjoittanut muunmuassa Irakin suhteen. Eikä kyseessä ole pelkästään Yhdysvaltojen käyttämä keino, mutta koska Plan 9 on jenkkileffa, niin sallinette että käytän Irak-vertausta enemmänkin.

On siis uhka joka saattaa jossain vaiheessa toimia sinua kohtaan fyysisesti. Et aio odottaa että uhka tekee ensimmäisen siirtonsa, vaan toimit itse ensin, näin ehkäisten uhan aiheuttaman vaaratilanteen. Yhdysvallat päätteli Saddam Husseinin koituvan itselleen vaaraksi ja täten iskivät ensin. Plan 9 From Outer Spacessa avaruuden valloittajat päättelevät maan koituvan itselleen vaaraksi ja iskevät ensin. Joten avaruuden valloittajat edustavat yhdysvaltalaisia ja maan asukkaat Saddam Husseinia ja täten Irakia. Siispä nykypolitiikkaa ajatellen Plan 9 on itsekriittinen elokuva kotimaataan kohtaan. Vertauksia voidaan aina muutella, mutta muuten tarina on edelleenkin paikkaansapitävä. Eikä Plan 9 ole ainoa samaa teemaa hyödyntänyt elokuva, vaan vastaavia löytyy paikallisen videovuokraamon hyllyistä useampiakin.

Plan 9 From Outer Spacen juoni on kuitenkin sivuseikka, sillä tässä elokuvassa on niin paljon muita seikkoja joita kannattaa seurata tarinaa enemmän.

KATSO! Kuinka lentävät lautaset aiheuttavat taustakankaaseen varjoja.
KATSO! Naruja jotka kannattelevat lentäviä lautasia.
KATSO! Miksi avaruuden valloittajien johtaja näyttää Ivanhoen hahmolta?
KATSO! Missä vaiheessa Bela Lugosin korvaa häntä pidempi kiropraktikko.
KATSO! Suihkuverhoa lentokoneessa.
KATSO! Pahvista tehtyjä keikkuvia hautakiviä.
KATSO! Kuinka avaruusaluksen ikkunasta näkyy kirkas sinitaivas vaikka ulkona on keskiyö.
KATSO! Maila Nurmen vyötäröä.

Ja ennenkaikkea...

KUULE! Maailman parhainta huonoa käsikirjoitusta.
Kukapa voisi vastustaa elokuvaa joka alkaa tälläisellä monologilla:
"Ole tervehditty. Tulevaisuus kiinnostaa kaikkia. Siellä me vietämme loppuelämämme. Muista se, ystäväni. Tulevat tapahtumat, kuten nämä, vaikuttavat sinuun tulevaisuudessa."

Tuossa nimenomaan on Plan 9 From Outer Spacen viehätys. Se on niin täynnä kaikenlaisia virheitä, että siitä ei voi kuin nauttia. Kyseessä on siis joko maailman huonoin kauhuelokuva, tai maailman hauskin kauhukomedia.
Tee valintasi.
Varmaa on se, että nautit Plan 9 From Outer Spacesta suunnattomasti enemmän kuin monesta muusta näkemästäsi elokuvasta.

Plan 9 From Outer Space

Tähdet: *****
...NOIR

Ei kommentteja: