keskiviikko 25. elokuuta 2021

Nothing Left to Fear (2013)

Pastori Dan (James Tupper) muuttaa työn vuoksi vaimonsa Wendyn (Anne Heche) sekä kolmen teinilapsensa kera pieneen Stullin kylään, joka tietenkin on suurkaupungin ihmisille suuri muutos ja sitä etenkin perheen lapsille. Erityisen kivaa ei ole sekään, että paikan eläköityvä pastori Kingsman (Clancy Brown) johtaa saatanakulttia ja he manaavat ikiaikaista demonia esille, johon sitten tarvitaan yksi Danin lapsista. He manaavat demonin esille estääkseen demonia valtaamasta maailmaa!

Ilmeisesti Nothing Left to Fear suuri ylpeyden aihe muusikko Slashille, tämän ollessa ensimmäinen elokuva hänen perustamalleen Slasher Films-tuotantoyhtiölle ja samalla kyseessä oli mahdollisuus laajentaa musiikillista repertuaaria elokuvasäveltämisen puolelle. Nothing Left to Fear ei kuitenkaan ollut menestys ja kritiikki jopa sen verran murskaavaa, että tekijöitä kehoitettiin pyytämään anteeksi yleisöltä, joten on sinänsä hieman yllättävää ettei Slasher Films lopettanut toimintoaan samantien. Mutta kaksi elokuvaa siellä näyttää nyt olevan tuotannossa ja jos ne ovat yhtään samanlaisia kuin tämä, niin rahaa niiden tekemiseen ei juurikaan käytetä ja olettavasti Nothing Left to Fearkin sai halpuutensa vuoksi kulunsa katettua. Negatiivinen vastaanotto ei kyllä yllätä sillä Nothing Left to Fear on aika p*ska elokuva. Sen pelottavimmat hetket ovat niitä kun levinneillä silmämeikeillä varustettu ihminen avaa yht'äkkiä suunsa jota on tietokonetehosteella venytetty normaalia suuremmaksi ja siinä se sitten oikeastaan olikin.
Eikö tämä jump scare mennyt muodista jo vähintään 10 vuotta ennen Nothing Left to Fearia? Mitä sontaa elokuvan ohjannut Anthony Leonardi III on aiemmin tehnyt? Imagine Dragonsin musiikkivideon. Öö, okei.

Ajatus on selvästi ollut rakentaa hitaasti syttyvää tunnelmallista kauhua, mutta näyttelijät tuntuvat kilvan olevan toinen toistaan pökkelömpiä eikä ohjaajalla vaikuta olleen kärsivällisyyttä kasvattaa sitä jännitystä ja sitten kun aie olisi repäistä ovet yllättäen auki niin se tosiaan on se kulunut juoksu naamalle ja suu auki.
Siis ei saatana! Nyt oikeasti kiukutti.
Harmi Slashin puolesta koska tämän elokuvan vuoksi lueskelin jotain hänen vanhoja twiittejään ja haastatteluitaan joissa hän vaikutti olevan innoissaan ja ylpeä tuloillaan olevasta elokuvasta ja sitten käsiin iskettiin tälläinen pitkäveteisyys jossa hidastempoisuus ei ole voimavara vaan unilääke. Elokuvan musiikki on kyllä tunnelmallista huminaa, että on varmasti ollut Slashille kiva kokemus tehdä ihan erilaista kamaa kuin mistä on tunnettu, mutta harvemmin elokuva hyödyntää sitä kunnolla ja tuntuukin kuin olisi vain laitettu jokin levy soimaan ja toivottu, että edes osa synkkaisi meneillään olevan kohtauksen kanssa. Joskus kyllä ja joskus on kohtaus jossa tuikitavallinen hiiri vipeltää pesäkoloonsa ja siihen on pitänyt laittaa se kaikista kauhistuttavin musiikkihetki. Eikä se edes ole aikeena harhauttaa katsojaa ennen todellista säikäytystä. Eli tätä katsoessa tulee koko ajan fiilis, että ei vain yksinkertaisesti ole kokemusta ja/tai tietämystä siitä mitä kauhuelokuva... minkäänlainen kauhuelokuva edellyttää toimiakseen.

Nothing Left to Fearissa on kolme kiinnostavaa seikkaa ja ne ovat järjestyksessään vähiten kiinnostavasta kiinnostavimpaan Slashin halu siirtyä elokuvatuottajaksi, se kuinka eräs elokuvan tuottajista oli ilmeisesti jokin lainapetoksia tehtaillut rosvoparoni (mikä saa arvelemaan tämänkin elokuvan olleen motiiveiltaan epäilyttävä) ja se, että Stullin kaupunki on todellisuudessakin tunnettu olemalla yksi maailman seitsemästä portista Helvettiin. Ei kun ihan oikeasti. Tämä Helvetin portti tarjoaakin suurimman syyn katsoa elokuva ja sitä jotenkin olettaisi siitä saatavan enemmänkin irti kuin minuutin elokuvan lopussa, mutta ei sitten. Pystyn kyllä näkemään tässä ajatuksen tehdä jotain The Wicker Manin (tähän verrataankin takakannessa, mutta se varmaan tarkoitti sitä Nicolas Cagen tähdittämää versiota) ja Lucio Fulcin The Beyondin sekoitusta, että varmasti jollain on ollut jokin ajatus haastaa katsojaa ja tehdä vaikutus, mutta sitten mielummin peliin vedettiinkin valkonaamainen tyttö konttaamassa musta tukka silmillä.

Surkeat tietokonetehosteet.

Tahtoisin sanoa Clancy Brownin olevan Nothing Left to Fearin pelastaja, mutta vaikka hän ehdottomasti onkin parasta mitä näyttelijärintamalta löytää, niin ei hän jaksa karismallaankaan tätä elokuvaa nostaa. Pääosissa kyllä ovatkin sen teinit, vaikka heitä ei markkinointi mainitse yhtään sen paremmin kuin minäkään.

Tähdet: ei kiitos

Ei kommentteja: