torstai 18. lokakuuta 2018

The Wicked (2013)

Pikkutyttö pelkää pimeässä vaanivaa lapsia syövää noitaa, mutta äiti lohduttaa että hölmö muksu, ei sellaisia olekaan ja sitten valoefekti syö lapsen. Tämä tietenkin synnyttää pikkukaupungin asukkaissa pelkoa lapsimurhaajakidnappaajasta, joskaan ei yliluonnollisesta sellaisesta, mutta sen seurauksena nuoret ovat normaalia tarkemman vahdinnan alla. Se tietenkin kiukuttaa koulun k*sipäätyttöä, hänen k*sipääpoikaystäväänsä ja heidän k*sipääkaveriaan joka haluaisi kutsua koulun uuden k*sipäätytön bileisiin. Onko kaupungin vesijohtovedessä jotain liian keltaista ja miksi kaikki nuoret vaikuttavat täyttäneen sillä päänsä. Katsokaas kun edellisten vastapainoksi toisen k*sipääpojan pikkuveli on hänkin aikalailla samanlainen, kuten on myös hänen kenties tyttöystäväksi laskettava neitokainenkin ja he ovat ne tämän tarinan hyvät tyypit joiden soisi jäävän eloon.
Apulaisheriffi on k*sipää, hänen kollegansa samaten, että hieman kuten Friday the 13th-leffojan kanssa on aika vaikea tuntea sympatiaa elokuvan hahmoja kohtaan kun jokainen kulkee sysytäkin tapa minut-lappu otsaansa teipattuna. Joten tässä vaiheessa kannatan metsänoidan joukkuetta.
No kuitenkin, tottakai nuoret rikkovat kotiarestejaan ja lähtevät keskelle metsää sijaitsevalle ns. noitatalolle dokaamaan ja vaikka te ette sinä tästä näekään niin ihan äsken joku metsänvartija joutui siellä minkäliekarvakaden tappamaksi, joskaan en usko sen olleen edesmennyt Robin Williams, mutta varmaa on että kohta teinit menettävät raajojaan.

Hmm, siis on noita, metsä ja opiskelijoita. The Wicked on siis aivan selvästi Blair Witch Project. Tai siis näin ainakin suomidvd:n kansiteksteistä vastaava uskoo sillä sen ohella, että takakannessa mainitaan elokuva olevan "kuin The Blair Witch Project" niin se on myös "Blair Witch Projectin hengenheimolainen" ja juonikuviossakin kerrotaan, että teinit päättävät "selvittää piileskeleekö heidän kotikaupunkiaan ympäröivässä metsässä huhuttu noita".
Sori, mutta ei. Pelkkä tietoisuus noidasta metsässä ja sinne menevistä ihmisistä ei tee elokuvasta Blair Witchin kaltaista taikka edes samaan heimoon kuuluvaa, koska sen perusteella joka ainoa leffa jossa käytetään vastaavaa teemaa on saanut innoituksensa sieltä ja nämä nuoret kyllä tuntevat paikallisen noitalegenda, mutta eivät mene metsään selvittämään onko hän oikeasti olemassa vaan ihan yksinkertaisesti vetämään kännit ja naimaan. En tiedä teistä, mutta kun elokuva vielä pitkälti on toteutettukin siten, että vedetään kuvaan metelöiden äkkisäikäytyksiä ja mörökölli näkyy vähän väliä vaanimassa teinejä niin kyllä ne lähimmät esikuvat löytyvät kultaisen kasarin slasherbuumista kuin found footagen trendikkääksi tehneestä elokuvasta. Hitto, tässä ei ole edes huojuvaa käsivarakuvausta viitttaamassa Blairiin, ellei kyseessä sitten ole Tony. Kyllä The Wicked on yksinkertaisesti perusteinikauhistelu jossa naamioitu tappaja tappaa, simple as ripuli. Joskin sen tappamisen onnistumisprosentti jää kauaksi kollegoistaan.

Sinänsä kyseessä ei ole yhtään sen surkeampi ilmestys kuin mikä tahansa muukaan rutiini B-pöllöily ja mietenkin, että vaikka elokuvan saama negatiivinen kritiikki onkin varsin ymmärrettävää koska ei se kovin kummoinen ole, niin onkohan tätä markkinoitu kotimaassaankin Blair Witch-konnotaatioilla sillä se ei varmastikaan auttanut arvostuksen suhteen. Tosin sen voisi ottaa jopa plussana sillä paljastuminen muunlaiseksi elokuvaksi on käytännössä sen vähäisiä vähänkin yllättäviä tekijöitä, että ainakin minä olin hyvilläni sen suhteen ettei kyseessä ollutkaan apinointi. Tai no, ei ainakaan sen suhteen mitä annettiin ymmärtää.
Joskin samalla tavalla ongelmallinen "yllätys" elokuvasta pitämiselle saattoi olla myös se, että alkupuolella varsin ahkerasti osoitetaan ettei käytännössä kukaan elokuvan teineistä (tai aikuisista) ole ihminen josta olisi syytä pitää ja jolla olisi muuta merkitystä kuin olla seuraava uhri joka saa talikon tai vastaavan päähänsä, mutta sitten kuitenkin jossain 50 minuutin kohdalla kun he huomaavat kauhutarinoiden (muidenkin kuin Hymy-lehden) olevan totta niin kaikki ovatkin yks kaks ihan kivoja tyyppejä tästä eteenpäin. Pitävät toisistaan huolta ja muuta sellaista. Yksikään teinik*sipäistä ei enää olekaan sellainen. Tämä muutos ehkä ärsyttää siten, että The Wicked liian ponnekkaasti johdatti harhaan olematta kuitenkaan minkään todellisen yllätyskäänteen reitillä vaan pikemminkin tehden sen vahingossa koska se nyt vaan kuuluu lajityypin perusteisiin tehdä bilettävistä teineistä ärsyttäviä, mutta jokainen tuntuu esiintyvän luontevammin vasta sen pohjustuksen jälkeen ettei siihen edeltävään kliseeseen olisi pitänyt laisinkaan turvautua. Tämä aloitustapa luo odotukset perusslasherista ruumismäärineen ja niiden tapahtuminen on yleensä se lajityypin suola samaan tapaan kuin Michael Bayn elokuvissa suuret tehostemyllytykset ja Friedberg/Seltzer-tuotannoissa p*skalla istuminen ja sitten kas kummaa, The Wickedissa ei lopulta olekaan ikäviä ihmisiä joiden toivoisi kokevan ruman kohtalon ja ruumiiden yhteissummakin jää minimaaliseksi. Varmasti osa syynsä on ollut budjetin pienuudella joka ei sallinut enempää määrää veritehosteita, tms. ja siksi niitä ei pahemmin ole (poislukien jatkuvasti toistettu puff! katoan savuna ilmaan-efekti), mutta varmasti on haluttu olevan koska meteli on kuitenkin aika kova ja rakenne suurimmaksi osaksi kuluneen käytetty. Kyseessä on siis elokuva joka lupailee jotain, mutta ei pidä sanoistaan kiinni. Edes se alussa nähty pikkutyttö ei kuole.

Näytteleminen on keskinkertaista, joskin miellyttävämmin aitoa siinä vaiheessa kun esiintyjät saavat olla enemmän ns. omia itsejään. Pelottelut rutiininomaisia, tehosteet ja visuaalisuus tyypillistä halpatuotannolle ja tarinallinen pohja lienee haettu väitettyjen vertailukohtien sijaan klassisesta Hannu ja Kerttu-sadusta, sillä samaan tapaan noita nappaa kotiinsa lapsia lihottaakseen heidät ja sitten syödäkseen (siksi se alun pikkutyttökin oli vielä elossa, hän kun oli slow cookingin uhri).

Liian pitkä omaksi hyväkseen, mutta ei täyttä sontaa, vain aika lähellä sitä.

Kun takakannessa vieläpä lukee, että ihan "kuin Tiedän mitä teit viime kesänä" niin tietää, että näitä nimiä heiteltiin esille ainoastaan koska voitiin ei siksi että niillä olisi oikeasti yhtään mitään tekemistä sisällön kanssa.

Tähdet: **

2 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

Pöljä pätkä.

...noir kirjoitti...

Nyttemmin olen omistanut kaapista yhden hyllyn elokuville jotka lähtevät kiertoon tavalla taikka toisella ja sinne päätyvät kaikki leffat joilla en näe jälleenkatseluarvoa. Myös The Wicked päätyi sille hyllylle.