torstai 8. maaliskuuta 2018

2 Guns (2013)

Elokuvan alussa Denzel Washington ja Mark Wahlberg hengailevat kahvilassa puhuen vastapäisen pankin ryöstämisestä. Luodakseen harhautuksen Wahlberg sytyttää paikan tuleen jonka vuoksi asiakkaat joutuvat poistumaan. Ennen ulostautumista kahvilasta Washington ja Wahlberg kinastelevat tipin jättämisestä, kuinka paljon sitä pitäisi antaa. Ymmärrän että kyseessä on vain keino luoda elokuvan sävyä sekä hahmojen välistä suhdetta, mutta koska jo tässä vaiheessa tiedostetaan kahvilan palavan maan tasalle ja katso! heti duon astuttua ulos paikka räjähtääkin tulimereksi niin miksi siis piti kinastella hyvä tovi tippimäärästä, siitä kuinka toinen on pihi (ja muutenkin mieleen nousee Reservoir Dogsin vastaava kohtaus mr. Pinkin kanssa) ja miksi sitten se raha jätettiin pöydälle kun tiedettiin ettei kukaan saisi käsiinsä kuin tuhkaa? Anteeksi vain, mutta vaikka kyseessä olikin keino vain osoittaa millainen bromance hahmojen välillä on ja kuinka vitsailevan toiminnallinen elokuva on odotettavissa niin se turhan työn tekeminen on vain ärsyttävää.

No mutta kuitenkin...

Kinasteleva rikollispari Stig (Mark Wahlberg) ja Bobby (Denzel Washington) suunnittelevat ryöstävänsä uneliaan meksikolaisen pikkukylän pankin, ja samalla väsätään diilejä paikallisen vaikutusvaltaisen huumelordin Papin (Edward James Olmos) kanssa. Pankkikeikka toteutetaan ja ihmetellään, että miten näin pienessä pankissa on näin sikana rahaa, moninkertaisesti enemmän kuin oletettiin. Samalla paljastetaan, että niin sekä Stig kuin Bobbykin ovat oikeasti viranomaisia omilla tahoillaan ja peiteroolissa eri motiiveilla, mutta tietämättä toistensa oikeita henkilöllisyyksiä lyöttäytyneet yhteen saadakseen omat pahiksensa kiinni. Pankkikeikka siis oli oikeasti vain keino saada jotain muuta kuin rahaa saaliiksi, mutta sen määrä osoitti jotain olevan vialla. Se ns. ylimääräinen raha kuuluu CIA:lle jota edustaa ilkeä pikkupomo Earl (Bill Paxton) joka haluaa ne takaisin ja koska aina joku pettää jonkun niin tottakai Stigin esimiehet olivat johtaneet alaistaan harhaan koska itsekin haluavat ne rahat. Nyt siis kaikki menee käsille kun molemmat ovat viranomaiskollegoiden silmissä varkaita, tappajiakin ja ne ilman virkamerkkiäkin kulkevat pahikset haluavat saada osansa. Kuten arvata saattaa Stig ja Bobby joutuvat jälleen toimimaan yhteistyössä nyt puhdistaakseen maineensa sekä saadakseen tuhmurit kiikkiin ja kuten ns. buddy cop-elokuviin olennaisesti kuuluu kulutetaan iso osa ajasta rakastavasti riidellen.

Taas yksi näistä most liked unmade scripts of the year-elokuvista, nyt vuodelta 2009 ja jälleen kerran ymmärrän miksi, onhan kyseessä vauhdikasta toimintakertomus täynnä humoristista sanailua ja koristeena yllätyskäänteitä jotka eivät ole järin yllättäviä, mutta yhdessä tämä kaikki tekevät tarinan jollaisen teko elokuvaksi kuulostaa erittäin hauskalta. Paritetaan vain sellaiset näyttelijät joiden kemia toimii ja ohjaajaksi joku joka tietää miten toteutetaan popcornviihdettä isosti. 2 Guns toimiikin kuten pitääkin. Se on dialogiltaan kevyen hauskasti naljaileva, toiminnaltaan vauhdikkaan värikäs, täynnä varman päälle valittuja tuttuja naamoja (edeltävien ohella mm. Paula Patton, James Marsden ja Fred Ward) ja kantava pääpari pelaa hyvin yhteen. Mitä siinä ei ole on yhtikäs mitään uutta jota ei olisi nähnyt lukuisissa muissa vastaavissa eripurainen pari laukoo vitsejä ja luoteja-elokuvassa. Ei se nyt välttämätöntä olekaan olla lajityyppinsä paras jos viihtyvyysaste on muutenkin peukutuksen arvoinen, mutta samalla ymmärtää miksi 2 Gunsin käsikirjoitus oli pidetty ja myös sen miksi se ei sitten kuitenkaan heti päässyt tuotantoon. Olihan varmasti esimerkiksi samanlainen Adam Sandlerin ja Damon Wayansin tähdittämä Bulletproof myös luettuna hauskempi kun mitä itse elokuva sitten olikaan, eikä sekään kuitenkaan mitään tuskanhikeä katsomisen aikana aiheuttanut, kunhan vain oli harmiton rutiinituotos.
Kenties yllättävin seikka 2 Gunsissa on se ettei se ole Michael Bayn ohjaama taikka edes tuottama, sillä kannesta lopputeksteihin voisi uskoa muuta.

Pohjautuu samannimiseen sarjakuvaan. Kuvan perusteella molemmat ovat Denzel Washington.

Tähdet: ***

Ei kommentteja: