torstai 21. syyskuuta 2017

No Escape - ei pakotietä (No Escape, 2015)

Amerikkalaispariskunta Jack (Owen Wilson) ja Lake Bell) muuttavat lapsineen ensimmäisen uuden työn perässä aina Laosiin saakka ja melkein heti kun he pääsevät perille alkaa vallankumous. Kuitenkin ennen sitä Jack ehtii kaveerata samalla lennolla olleen alkoholille person, töykeän mutta silti jotenkin ystävällisen Hammondin (Pierce Brosnan) kanssa ja kun miehessä on jotain salaperäistä niin lienee syytä miettiä onko ystävyys hänen kanssaan kovinkaan fiksu ratkaisu, varsinkin kun alkaa vaikuttamaan siltä kuinka tämä kaveruus saattaisi olla rasittavan takiaismaista. Hetkinen, laitoinko vahingossa Matadorin koneeseen ja onko Owen Wilson sittenkin Greg Kinnear? Ei nyt sentään, mutta kyllä alkupuolellaan No Escapen ja Matadorin välillä tuntuu olevan sen verran paljon yhteistä, että varsinkin Brosnanin esittäessä hyvin samalla tavalla hyvin samanlaista hahmoa voisi helposti ajatella näiden olevan saman ulottuvuuden elokuvia. Tiedättehän, BCU eli Brosnan Cinematic Universe. No mutta kuitenkin, Jack perheineen jää siis jumiin kaupunkiin jossa juuri alkoi vallankumous jolloin nyt pitäisi päästä turvallisesti pois sieltä, kun varsinkin ulkomaalaiset ja heistä etenkin jenkit ovat mellakoitsijoiden silmissä ansainnneet kuoleman vain olemalla siellä ja amerikkaisia. Paossa avuksi tulee Hammond, joka tietenkin on agenttisalamurhaaja joka tietää miten pyssyt toimivat.
Nimi valehtelee, on siellä pakotie.

Mitä ilmeisemmin No Escapea on tekemisen aikoina kuvailtu Takenin kaltaiseksi elokuvaksi, mutta vaikka lajityypin vaatimuksiin kuuluukin perhettään suojeleva isä niin kyseessä ei silti ole supersotilas kulkee tyynesti pistämässä puolet kansakunnasta hautaan koska on pysäyttämätön tappokone ja niin cool että järvetkin jäätyvät kun hän vain katsoo niiden suuntaan-tarina, eikä Wilson ole edes tarpeeksi isoisäiässä ollakseen daddy-o-toimintatähti. Tässä on kokonainen perhe ja aivan tavallisia ihmisiä tilanteessa jossa he eivät voi edes pistää vastaan vaan yksinkertaisesti juoksevat pakoon ja tekevät sen ilman tyyliteltyä koreografiaa. Vaikka Owen Wilson onkin tehnyt muulloinkin toimintaelokuvia niin ei häntä edes pahimmassa humalatilassa osaa mieltää miksikään brucewillismaiseksi vakavahenkiseksi toimintatähdeksi ja siksipä tässäkin tapauksessa onkin ollut vain hyvästä, että hän esittää tavallista miestä joka tekee virheitä, mutta ainakin yrittää nousta niiden ylitse. Ja muuten aika hyvin itse toiminnan aikana pysyttelee irti niistä muka humoristisista slackermaneereistaan.
Vallankumouksen kouriin joutuminen oli aivan tarpeeksi hyvä idea ja sellaisen sekasorrossa vieras on automaattisesti pahaa jolloin tietenkin jenkeistä saadun stereotypian perusteella on ymmärrettävää se kuinka nimenomaan he enemmän kuin muut saavat iskuja osakseen, jonka vuoksi onkin sääli kuinka tässä piti väkisin tehdä tapahtumien motiiviksi jenkkien tekemä kansalaisia alistava yrityskauppa jolla he saivat monopoliaseman Laosin vesiteollisuudesta ja siksi amerikkalaiset tulee tappaa. Se oli liikaa koska pelkästään oman maan kansalaisten turhautuminen jo hallitsevaan olotilaan ja siitä noussut vallankumous oli riittämiin, mutta tottakai siihen piti lisätä se ulkomaalaisten tekemä bisnes ja sekin vain koska siitä saatiin selitys miksi kapinalliset jahtaavat erityisesti juurikin Jackia perheineen, koska totta mooses Jack on töissä juuri siinä firmassa joka kaupat teki. Vaikka ei sillä ole väliä, pelkkä vieras väärässä paikassa oli riittämiin. Lisäksi tätä kautta vallankumous ei olekaan enää oikeasti aatteellista toimintaa vaan kapinalliset ovat ainoastaan sydämettömiä murhaajia ja siksi ollaan taas niin mustavalkoisuudessa, että jopa AL Jolson luovuttaisi. Nyt he vain ovat ilkimyksiä jotka vihaavat amerikkalaisia ja keskittyvät yhden perheen jahtaamisen koska he haluavat tappaa nautinnosta tappaa, eivät muuta. Huomattavasti kiinnostavampaa kun olisi ollut se, että epäkohtia muka korjataakseen syttyy vallankumous jossa nousevien hallitsemattomien vihantunteiden vuoksi vieraat jäävät syyttä uhreiksi. Siispä hieman kuinka ne linnanjuhlien vastustajien joukossa olevat väärän mielialan ihmiset tuhoavat asiaanliittymättömien kauppojen ikkunoita ja katsovat vielä asiakseen varastaa sieltä, koska hei, power to the people ja stick it to the man!, mutta tekevät sen vain vandalismin ilosta koska on aina helpompi ja kivempi tuhota kuin rakentaa. No Escape onkin siis parhaimmillaan mitä enemmän se pysyttelee tavallisten ihmisten parissa, ihmisten joiden teot kaduttavat kunhan ollaan laskettu kymmeneen.
Mutta mitä tulee aiempaan Matador-vertaukseeni on No Escape kuitenkin huomattavasti vakavamielisempi elokuva ja se yhteneväisyys jää vain elokuvan alkuun. Joskin Brosnanin hahmoa ajatellen siinäkin tuotiin esille tarpeeton temppu (ts. hän onkin salamurhaajasupersotilasagentti, eikä vain känninen turisti) jonka avulla tapahtumia vietiin taas liikaa pois sattumasta, väärässä paikassa olemisesta kaikkia sitovaan punaiseen lankaan. Hittoon se, koska shit happens on ihan tarpeeksi punainen. Mielenkiintoista tosin oli se, että kun mukana on niinkin iso nimi kuin Brosnan on hän silti suurimman osan ajasta poissa kuvioista, jolloin nyt ei sentään väkisin pidetä jotakuta hengailemassa kameran edessä vain koska sattuu olemaan stara.

Tällä dvd:llä on yksi ärsyttävimpiä tekstitysvikoja jollaiseen en muista kovinkaan usein törmänneeni, mutta joka kerta se on ikävää huomata ja kyse on siitä, että käännös jää jumittamaan ruudulle. Eli jos joku sanoo jotain niin sen suomennosteksti tulee kyllä oikealla hetkellä esille, mutta se pysyy siinä aina siihen saakka kunnes joku toinen sanoo jotain ja se on välillä No Escapen kohdalla pitkäkin aika koska elokuva sisältää aika paljon pakenemista jonka aikana ei luonnollisestikaan puhuta mitään. Joku sanoo toiselle, että "kylpyhuoneeseen" tarkoittaen sillä potentiaalista suojapaikkaa ja sitten kuva siirtyy toisiin henkilöihin ja toiseen paikkaan ja edelleen tekstityksen mukaan neuvotaan menemään kylppäriin. Se tapahtui jo viisi minuuttia sitten, ei täällä talon katolla ole toista kylpyhuonetta.

Tähdet: ***

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"...käännös jää jumittamaan ruudulle."
Muistan että entinen toistimeni teki tätä aina välillä kun käytin eteenpäin ja taaksepäin kelausta. Ärsyttävää kyllä. Pitääkin katsoa häviääkö eräästä kiekosta teksti eräässä kohdassa vai ei niinkuin jollain vanhalla teki.

...noir kirjoitti...

Right on!