torstai 25. toukokuuta 2017

Death Valley: the Revenge of Bloody Bill (2004)

Olin taannoin leikkauksessa joka ei sujunut aivan ongelmitta, mutta se on nyt kuitenkin ohitse ja olen hiljalleen toipumassa. Oikean käden nostaminen sattuu, yskiminen sattuu, seisominen sattuu, istuminen sattuu, hengittäminen sattuu ja vaikka olenkin ihan kivassa pöhnässä saaamieni kipulääkkeiden ansiosta olen viettänyt paljon aikaa kivusta itkien. Sitten kun kun pystyin viimein keskittymään johonkin kahvitaukoa kauemmin ajattelin, että katselenpa elokuvan taikka usemman, koska johonkin sellaiseen toimintaan sairauslomani todennäköisesti tulee kulumaan kun vaikka pystyisi niin ei silti saa rasittaa kehoa millään tavoin. Jotain kevyttä, jotain hölmöä, jotain minkä kohdalla ei oikeastaan haittaisikaan jos sattuisi simahtamaan kesken kaiken. Death Valley: the Revenge of Bloody Bill ja nyt toivon olevani takaisin siellä leikkauspöydällä, sillä tämä se vasta kivulias kokemus olikin ja se pitäisi saada pois mielestä vaikka sitten lusikalla kaivaen.

Joukko opiskelijoita kohtaa aavikolla kamakauppiaan joka pakottaa porukan mukaansa syrjäiseen autiokaupunkiin löytääkseen kamakauppiaskaverinsa, mutta tyhjä villin lännen kaupunki onkin asutettu, sillä siellä elää... sori, siellä kuolee zombieasukkaat jotka Bloody Bill-nimeä (Jeremy Bouvet) kantavan kirotun zombiejohtajansa avustuksella aikovat kasvattaa asukkaiden lukumäärää.

On huvittavaa, että kun hakee IMDb:stä Death Valleyta niin tämän Bloody Billin kohdalla on väärän, toisen samana vuonna ilmestyneen Death Valley-elokuvan juliste. Eikä se taatusti ole yhtään sen parempi elokuva!
Toisin kuin tuo toinen tämä Death Valley on Asylum-tuotantoa, mutta ei ymmärtääkseni mikään mockbuster vaan ns. originaalituotantoa, joka vain osoittaa ettei sen firman kannattaisi sellaisia tehdä. Olen toki nähnyt surkeampiakin elokuvia, mutta kyllä tämä on sellaista mutaa että sitä mielummin noudattaisi vanhaa kunnon viisautta, että jos ei ole hyvää sanottavaa...

Ruma, kömpelö, tyhmä ja vaikka osan voikin Asylumin luonteen huomioiden nähdä niin huono että hyvä-tason viihdyttävyytenä vaatii se kuitenkin aikamoista itselleen valehtelua sekä alkoholimyrkytystä. Death Valley kun ei ole tarpeeksi hauska jotta sen surkeudesta voisi hyvällä omallatunnolla nauttia. Se on vain yksinkertaisesti huono. Mikä on sääli sillä kyllähän nyt siitä kuinka paikkana on keskellä aavikkoa sijaitseva villin lännen zombiekylä pitäisi irrota jotain viihdyttävää, eikä ainoastaan suoranainen vale kuten takakannen lähteetön maininta siitä kuinka kyseessä on "one of the best zombie pictures in the last 10 years." No okei, eihän siinä eritellä mistä vuodesta se 10 vuoden takautuma lasketaan, että kenties tarkoitetutulla ajanjaksolla ei ilmestynyt muita zombieleffoja kuin Death Valley ja silloin tämä näkökulmasta riippuen saattoi juuri ja juuri mahtua niiden parhaimpien joukkoon. Ehkä, juuri ja juuri.

Okei, olihan se kieltämättä aika mainiota, että kyseisessä kylässä olevat zombiet oikeasti asuivat siellä kuten missä tahansa kaupungissa ja taloissa, eivätkä täten vain hortoilleet kaduilla vaan esimerkiksi menivät sisätiloihin kun oli vaikkapa aterian aika. Kiva pikkujippo oli myös se kuinka kaupungin asukaslukukyltin esittämää lukumäärää muutettiin sen mukaan kun tuli lisää ruumiita (ts. asukkaita).

Seuraava ei nyt ole ainoastaan Death Valleyn ongelma vaan näkyy lukuisissa muissakin ilman rahaa tehdyissä elokuvissa ja se on se, että nykyisenä digikameroiden aikana elokuvan teosta on tehty liian helppoa (katsokaa vaikkapa sitä found footage-sonnan määrää) ja se on sitten johtanut siihen, että kaikki mikä kuvataan pääsee myös turhan helposti jonkinlaiseen levitykseen. Näin ei pitäisi tapahtua koska sellainen selvästikin johtaa tuotantoyhtiöiden/levittäjien arviointikyvyn putoamiseen ja niinpä sitä näkee kasan yhtä kehnosti toteutettuja elokuvia joissa jokaisessa on samat ongelmat aina niistä yhden oton tuntuisesta ohjauksesta kameran omien tehosteiden (naarmufiltteri päälle sadannen kerran) puhkikulumiseen sen sijaan, että nähtäisiin mitään muuta vaivaa kuin ehkä jonkinlainen panostus elokuvan julisteen tekemiseen. Huvittavasti tällaisten Death Valley-tason elokuvien kansikuvat ovatkin usein suhteessa vakuuttavammin toteutettuja kuin hemmetin isolla rahalla tehtyjen Hollywood-tuotosten. Eivät niinkään teknisesti, mutta eivät esimerkiksi yhtä tylsän rutiininomaisesti kuin vaikkapa Marvel-leffoissa joissa sama juliste voisi olla jokaisessa elokuva ja se vain koska näissä halpisteoksissa elokuva edelleen myydään kannella ei siihen kirjoitetuilla nimillä.

Vaikka joo, onhan tuo Death Valleyn kansi aika samperin ruma.

Tähdet: ~

2 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

Tätä ei voi kompostiinkaan heittää, sillä se luokiltaisiin automasttisesti Talvivaaraakin monin kerroin pahemmaksi ympäristörikokseksi.

...noir kirjoitti...

Eiköhän Sipilä posseineen pidä huolta, että Bloody Bill saa jatkaa pohjavesien saastutusta.