sunnuntai 13. marraskuuta 2011

Matka Tuntemattomaan (Star Odyssey / Sette uomini d'oro nello spazio, 1979)

Käykääpä vilkaisemassa tuota elokuvan kantta. Hmm, lieneekö Tähtien Sota ollut elokuvantekijöiden mielessä?
Erittäin hieno on se vasemmassa reunassa oleva jonkinlainen C3PO-viimeinen mohikaani.

Intergalaktisessa huutokaupassa myydään planeettoja, joista yksi sattuu olemaan Sol 3, joka myös Maa-planeettana tunnetaan. Sitä ei nyt selitetä, että kuka nämä planeetat omisti aiemmin ja miten ne siis pystyi myymään, mutta väliäkö sillä kun kerran näemme joukon avaruusolentoja jotka ovat maskeerauksen helmiä kukin. On punaisia käkkäräperuukkeja ja on sinisiä käkkäräperukkejä, kultaista ihoa, hopeista ihoa ja pilailupuotinaamareita. Ilkeä Lordi Kes of Kobo (ei hajuakaan kuka häntä esittää), eli tämän elokuvan Darth Vader ostaa Maan ja aikoo orjuuttaa sen asukkaat tyhjentämälle heidän aivonsa ja kuulemme mainiota vanhan Atari-pelin piip-ääniltä kuulostavaa musiikkia. Olen aika varma, että osa musiikista on otettu Captain Future-animaatiosarjasta.
Lordi Kes avaruusaluksineen saapuu valloittamaan Maata, mutta huutokaupasta ja vaarasta tietämättömät ihmiset ampuvat samantien atomikanuunalla Kesin alusta, mutta tietenkään sillä ei ole mitään vaikutusta. Kes pommittaa Maan sotilastukikohtia arkistomateriaalin avustuksella ja legoukoiksi pukeutuneet ihmiset päättävät hakea apua omalaatuiselta professori Morilta (ei hajuakaan kuka häntä esittää). Sankariroolin ottaa luutnantti Hollywood (ei hajuakaan kuka häntä esittää) jonka viikset näyttävät piirretyiltä ja kävelytyyli viittaa agressiiviseen ummetukseen.
Professori Mori ei usko Maata tuhoavan Kesin apulaisineen olevan vaarallisia, sillä eiväthän nyt avaruuden valloittajat voi olla vihamielisiä, koska heidän täytyy olla korkeammalla tasolla älyllisesti kuin ihmiset. Jep, aivan niin. Mutta onneksi sentään Morilla on R2D2:lta kuulostava roskaämpärirobotti Jeeves. Niin ja Morilla on telepaattisia ja telekineettisiä kykyjä joiden avulla hänen ei tarvitse avata kaapin ovea sekunnissa, kun hän voi tuijottaa sitä ja avata sen kymmenessä sekunnissa. Jiihaa!
Okei, Mori on siis olevinaan Ben Kenobi, Morin sukulaistyttö Irene (Yanti Somer) on Leia Organa, jäykkä Hollywood on Luke Skywalker, joten hämähäkkipaitaan ja nahkahousuihin pukeutuva korttihuijari Dirk (Gianni Garko) on Han Solo. Myös Dirkillä on telepaattisia kykyjä.
Lordi Kes vangitsee Golemin ja Kirottujen Kaupungin muksujen ristisiitoksilta näyttävien robottiensa avulla ihmisiä ja jostain syystä Dirk lähtee Morin käskystä vapauttamaan jotain rikollisia vankilasta. Rikollisia nimeltä Sean (IMDb:n mukaan Shawn, jota esitti Chris Avram) ja Bridget (Malisa Longo). Toisaalla näemme kuinka joku Norman (Roberto Dell'Acqua) on kehässä nyrkkeilemässä Hercules-robotin kanssa ja hitto vie Hercules on loistavan näköinen luomus: Joku pukeutuneena hopeiseen nahkapukuun ja ämpärikypärään. Yhdessä nämä henkilöt ovat... hetkinen, miksi tässä näytetään kuvaa jostain autoromuttamosta? No tietenkin siksi, että autoromuttamolta löytyy robotti jolla on päässään joulukuusen tähti. Tuo robotti on alumiinifolioankkapäinen saksalaiselta Eddie Murphylta kuulostava Tilt.
Niin siis yhdessä nämä henkilöt Hollywoodista Tiltiin ovat se erikoisryhmä joka voi estää Lordi Kesia orjuuttamasta ihmiskuntaa, jonka pahuuteen Morikin nyt uskoo.
Tiltillä on identtinen robotti-ihastus nimeltä Tilly ja kun he katselevat ontoilla silmillään toisiaan, niin Norman jumppaa heidän edessään.
Seuraa valomiekkataistelu Golem-robottien kanssa ja on hienoa huomata kuinka valomiekalla voi toki leikata robotin halki, mutta puukeppiin se ei pure.
Lordi Kes vangitsee Morin saadakseen hänen aivonsa, mutta sankarit saapuvat paikalle iridiumilla varustetuissa puvuissaan ja aseinaan anti-iridiumilla kyllästetyt valomiekat. Kesin aluksen täytyy olla isompi sisältä kuin miltä se näyttää, sillä ulkoa katsottuna se on suurinpiirtein pakettiauton kokoinen, mutta sisälle mahtuu kuulemma mm. koko Japanin väestö.
Jostain syystä Norman tekee voltin tai jonkin muun normaalikävelystä poikkeavan liikkeen joka kerta kun hän tulee kuvaan.
Mori pelastetaan ja Lordi Kes pakenee, joten sankarimme lähtevät perään. Avaruustaisto alkaa ja olemme jälleen huutokaupassa jossa Lordi Kes luopuu omistusoikeudestaan Maahan.

 
Matka Tuntemattomaan on ihan silkkaa Ed Wood-roskaa joka naurattaa niin, että henki salpautuu. Elokuva koostuu Tähtien Sodasta ryövätyistä ideoista jotka on sitten toteutettu ilman rahaa ja kykyjä.

Puvustus koostuu tavallisista vaatteista ja kunhan väriskaala rajataan hopeaan, kultaan ja mustaan, niin se on ihan tarpeeksi futuristista.

Robotit ovat vain jotain peltitynnyreitä joihin on kiinnitetty vilkkuvalot, taikka ihomaalattuja ihmisiä hopeavaatteissa.

Lavastus on edellisiin sopien tavallisia olohuoneita joissa on vilkkuvaloin varustetut pöydät ja muutoinkin miljöön perusteella tämä on ollut Stargate-sarjan esikuva enemmän kuin itse Stargate-elokuva, sillä myös tässä avaruuden ja futuro-talojen sijaan hengaillaan metsässä joka näyttää kotoiselta Suomelta.

Elokuvan huuhaajargon kuulostaa nerokkaalta kun sen kuulee äärimmäisen huonolla dubbauksella, ja bonuksena näyttelijätiedot ovat sen verran hatarat, että suurin osa jää hämärän peittoon.

Kannessakin näkyvä Malisa Longo on mustassa nahkapuvussaan samalla tavalla kuumetta nostava kuin Anita Pallenberg Barbarellassa.

Matka Tuntemattomaan on siis niin Ö-luokan roskaa, että siitä ei voi kuin nauttia suuresti.

Tähdet: HAHAHA!
Matka Tuntemattomaan

8 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

Varsin veikeitä nämä italiaanojen avaruusoopperat. Starcrash on ehdoton suosikkini, vaikka siinä amerikkalaisetkin ovat jotenkin mukana olleet. David Hasselhoffkin on mukana. Valomiekkaa heiluttavana eyelinerjedinä. Because he's worth it tai jotain...

http://www.youtube.com/watch?v=DDrbbe7lgyE

...noir kirjoitti...

Starcrash on aivan loistava.
Ja onhan siinä ihanainen Caroline Munro.

Se näistä Tähtien Sodan synnyttämistä kopioista johon aikoinaan petyin, oli Ice Pirates. Pettymys oli tosin osittain omaa syytäni, kun oletin sen olevan ns. vakavissaan tehty halpakopio, mutta sehän olikin tietoisesti humoristinen halpakopio. Kirotut elokuvantekijät kun koetatte tarkoituksella naurattaa.

Tuoppi kirjoitti...

Vähän odotinkin, jotta ottaisit puheeksi Munron. Suosikki Bond-tyttöni muuten vaikkei kyseisessä leffassa kovin kauaa viihdykkään.

Ice Piratesista ei ole mitään muuta muistikuvaa kuin ne Kung fu robotit ja avaruus herpes... Ehkä sekin pitäisi katsoa joskus uusiksi...

...noir kirjoitti...

Hmm, suosikkibondini on Kuoleman Katse ja suosikkibondtunnarini on Hänen Majesteettinsa Salaisessa Palveluksessa (mitenkään siis vähättelemättä monia muita neronleimauksia), mutta suosikkibondtyttö...

kyllä minä taidan joutua valitsemaan Ursula Andressin.

Niin ja suosikkibondpahisapulaiseni on Oddjob.

Tuoppi kirjoitti...

Oddjob on kyllä mainio konna. Coolisti hattua viskoo ja patsailta kaulat katkoo.. :D

For Your Eyes Only on se Bond, josta minä ehkä eniten pidän. Ja tuosta tunnarista olen kanssasi samointa mieltä. Pidän sitä itsekin parhaana mahdollisena, vaikka toki muitakin hyviä löytyy.

Surkein Bond-tunnari täytyy olla Never Say Never Againissa. Mutta sehän ei olekaan virallinen Bond, joten se siitä..

...noir kirjoitti...

Mielestäni surkein Bond-tunnari on Madonnan määkimä Die Another Day. Muutenkin nämä Brosnanista eteenpäin olevien Bondien tunnarit ovat valitettavan kertakäyttöisiä.
Vaikka pidin Goldeneyen tunnarista aika paljonkin, niin ei sekään oikein parhaimpien joukkoon yltänyt.

Tuoppi kirjoitti...

No juu. Se Madonnan tekele on kieltämättä varsin kamala. En sitä heti muistanutkaan. Varmaan blokannut sen jotenkin mielestäni pois tai jotakin...

Tomorrow Never Dies lopputekstibiisi olisi minusta sopinut paremmin ykköstunnariksi kuin se Sheryl Crown kipale.

...noir kirjoitti...

Hei, jos kiinnostaa niin minulla olisi yksi ylimääräinen kappale levyä The Essential James Bond, jossa ei niin yllättäen on sinfoniaversiot Bond-tunnareista Goldeneyehin saakka.
Jos haluat sen, niin pistä sähköpostia.