maanantai 9. huhtikuuta 2012

Cellular (2004)

Elokuva joka todistaa, että trillerit kärsivät kovasti puhelinkoppien kadottua katukuvasta.

Pahat miehet Jason Stathamin esittämän Ethanin johdolla kaappaavat Täydelliset Naiset-sarjasta karanneen Jessican (Kim Basinger) ja heittävät rouvan johonkin taloon vangiksi.
Toisaalla meille esitellään paidattoman Chris Evansin näyttelemä vastuuton Ryan, jonka kaveri on Eric Christian Olsen. Hetkinen, laitoinko minä Not Another Teen Movien pyörimään?
Vaikka Ethan rikkoi puhelimen, niin onneksi Jessicassa on sen verran MacGyveria itsessään, että hän suurinpiirtein jonkin kävyn ja purukumin avustuksella korjaa puhelimen ja soittaa satunnaiseen numeroon, joka nyt vain sattuu olemaan Ryanin, joka ymmärrettävästi luulee aluksi kyseessä olevan pilasoiton. "I'm looking for Amanda Hugginkiss." Miksei Jessica siis soittanut poliisille, sen sijaan että otti yhteyden vain johonkin? No, Ryan kysyy samaa ja vastaus on, että puhelin on rikki.
Ryan vie puhelimen poliisiasemalle, mutta koska yhteys pätkii niin jätetään avunpyynti sikseen ja mies lähtee itse etsimään Jessicaa, sekä pelastamaan hänen vaarassa olevaa perhettään. Jessican mies Craig (Richard Burgi) ja poika Ricky Martin (Adam Taylor Gordon) saavat myös kokea kidnappauksen ilot. Ricky Martin?
Ryan sekaantuu pahisten toimintaan siten, että saa käsinsä Craigin kuvaaman videonauhan jossa näkyy, että Ethan ja kumppaninsa ovat korruptoituneita kyttiä ja tappavat ihmisiä joita ryöstävät. Ja poliiseista puheen ollen, William H. Macy esittää lempeää poliisi Mooneyta, joka ei aiemmin keskittynyt Ryanin puheisiin, mutta on myöhemmin alkanut uskomaan tapaukseen ja hän on nyt omillaan selvittämässä tapausta. Niin ja tottakai Mooneyn pomo, poliisipäällikkö Tanner (Noah Emmerich) on se pahin pahiskyttä.
Ryan pelaa phonechickenia Ethanin kanssa ja kohta pienen räiskinnän jälkeen ovat pahikset kasvamassa koiranputkea ja kaikki on taas hyvin. Ryankin on tyttöystävänsä Chloen (Jessica Biel) silmissä vastuun oppikirjaesimerkki.

Eikö olekin ärsyttävää, että nykyään jos jätät vastaamatta puheluun, niin sinun oletetaan soittavan heti takaisin ja jos et näin tee, niin sitten ihmetellään että mikä kesti. Aivan kuin kännykän pitäisi olla koko ajan päällä ja se pitäisi viedä kaikkialle vessasta hautaan.

Elokuvan Phonebooth (2002) aikoihin käsikirjoittaja Larry Cohen kertoi suunnittelevansa eräänlaista puhelintrilogiaa joista Phonebooth oli siis ensimmäinen ja tämä Cellular toinen, mutta mikä se kolmas on? Vai onko sellaista vielä tehtykään? Onko se sitten tuo vuoden 2009 elokuva Messages Deleted, joka ainakin nimensä ja kansikuvansa perusteella vaikuttaisi oikealta vaihtoehdolta, mutta juonikuvaus ei oikein kytke lamppua päälle. Väliäkö tuolla, sillä eipä Cellularkaan mikään Phoneboothin jatko-osa ole, kunhan mietin.

Larry Cohen on sellainen tekijä, että yleensä hänen läsnöolonsa tarkoittaa, että vaikka elokuva saattaa kuulostaa kuluneelta, niin hänen kielensä tekee siitä terävämpää kuin muutoin odottaisi. Joten Cohen on plussaa, vaikka Cellularia katsellessani en välillä aivan sitä itsekään meinannut uskoa, sillä sen verran liukuhihnatuotannon oloinen elokuva on kyseessä. Onhan siellä muutama ihan hauska huomio puhelinkäyttäytymisestä, mutta ei oikeastaan mitään mitä ei olisi jo Phoneboothissa, tai samoihin aikoihin ilmestyneessä aliarvostetussa Liberty Stands Stillissa esitetty.

Cellular on aika nimekkäillä näyttelijöillä tehty keskitason aika meinaa loppua kesken-jännäri, joka ei nyt suututa, mutta ei saa myöskään O Fortunaan repeämään.

Ja tässä on mukana kohtaus joka rupesi vaivaamaan minua suuresti.
Eräässä vaiheessa Ryan pysäyttää auton keskelle tietä ja ajallisesti muutamaa minuuttia myöhemmin joku ulkopuolinen törmää siihen sementtirekallaan. Miksi? Tilanne kun sattuu keskellä kaupunkia, keskellä risteystä ja kun mukana ei ole mitään äkkijarrutuksia tai muuta liikennettä sekoittavaa, niin sementtirekan kuskin ei olisi pitänyt mitenkään olla huomaamatta edessään olevaa autoa, joten hän ilmeisesti ajoi kolarin huvikseen.
Vastaavasti kohtaus josta pidin todella paljon oli se, kun Ryan koettaa saada kaupassa ostettua laturia ja tilanne alkaa muistuttamaan hyvin paljon Rankka Päivä-elokuvaa.

Älä Sano Sanaakaan ystäville. 

Tähdet: **
Cellular

5 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Tuoppi kirjoitti...

Rähmä! Poistin kommenttini vahingossa. Noh, ei kun uudestaan. Eli siis, muistankos ihan väärin vai oliko tässä leffassa jokin viittaus Vaaleanpunainen pantteri leffoihin. Sellainen muistukuva on päähäni nimittäin jäänyt, vaikken juuri muuta siitä muistakkaan...

...noir kirjoitti...

Mahdollisesti, mutta silloin se ainakin jäi minulta huomaamatta. Tosin, ekstroja katsellessani huomasin olleeni niistä kiinnostuneempi kuin varsinaisesta elokuvasta, joten tiedä sitten mitä kaikkea minulta jäi pistämättä merkille.

Tuoppi kirjoitti...

Sen verran jäi häiritsemään, että piti tarkistaa asianlaita. Elikkäs kohtauksessa jossa Evans seuraa Stathamia lentokentällä, hän varastaa jonkun tyypin taskusta passin. Tarkistuspisteessä virkailija sitten toivottelee Evansille hyvää päivänjatkoa puhutellen häntä herra Clouseauksi. Eli ei se sen kummempi viittaus sitten ollutkaan... liekö edes sellaiseksi tarkoitettukaan...

...noir kirjoitti...

Joo, niin olikin.